StoryEditorOCM
OstaloODLUKA MINISTRICE

Marin Kaporelo novi je ravnatelj Osorskih glazbenih večeri: ‘Rad će biti nešto drugačiji nego u Hrvatskom domu‘

Piše Jasmina Parić
26. siječnja 2023. - 08:41

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek imenovala je Marina Kaporela novim umjetničkim ravnateljem Osorskih glazbenih večeri, nacionalnog festivala koji od sredine 1970-ih kad ga je utemeljio Danijel Marušić, uvelike pridonosi poticanju i promidžbi hrvatskog glazbenog stvaralaštva u interpretaciji domaćih i inozemnih ansambala i solista.

- Marin Kaporelo uspješno je vodio Hrvatsku glazbenu mladež u Splitu, a posljednje dvije godine bio je na čelu Hrvatskog doma u Splitu od kojeg je u kratkom vremenu uspio stvoriti dinamičan koncertni prostor i dovesti velika hrvatska i europska imena klasične glazbe.

Zajedno sa svojim suradnicima ostvario je bogat i raznovrstan program, dvoranu tehnički opremio na visokoj razini i afirmirao je kao jednu od vodećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj. Njegov rad prepoznala je publika i šira glazbena javnost, čime je zaslužio i potporu krovnih glazbenih udruga i najistaknutijih hrvatskih glazbenika.

imageFoto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Stoga očekujemo da će Marin Kaporelo kao novi umjetnički ravnatelj, Osorskim glazbenim večerima donijeti svježu energiju i osmisliti zanimljiv glazbeni program, stoji na stranicama Ministrastva.

Za razliku od Ministarstva, kao što je poznato, u splitskoj gradskoj upravi nisu imali ovakvo mišljenje o Kaporelu; njegov izvještaj o radu iz vremena kad je bio vršitelj dužnosti nije prihvaćen pa se stoga nije ni javio na natječaj za ravnatelja koji je upravo okončan. Na čelu Hrvatskog doma zamijenit će ga pijanistica prof. Vanesa Kleva čiji izbor još treba potvrditi gradonačelnik.

- Iznimno sam počašćen. Nastojat ću slijediti stope svojih prethodnika, od Daniela Marušića do Branka Mihanovića. Rad će biti nešto drugačiji nego u Hrvatskom domu; nacionalni festival ima zacrtana pravila a dva temeljna su izvedbe kanonskih djela klasične glazbe i poticanje glazbenog stvaralaštva, odnosno narudžbe novih kompozicija koje se pišu upravo za Osor. U okviru tih pravila, ipak, svaki ravnatelj ima prostora i za razvoj vlastitih ideja, kazao je Kaporelo.

Inače, od 2011. godine je Osorskim glazbenim večerima dodijeljen status nacionalnog festivala pa umjetničkog ravnatelja bira izravno Ministarstvo kulture i medija, a festival se održava u srpnju i kolovozu. Centralna lokacija za izvedbe je renesansna osorska katedrala, a programi se održavaju i na glavnom trgu, ruševinama benediktinske opatije Sv. Petra i drugim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 20:06