StoryEditor
OstaloPredstava ‘CM_30‘

Kolja Huneck žonglirat će apstraktnim diskovima večeras na splitskoj Noći cirkusa u skateparku ‘Kolo‘ u Domu mladih

Piše Renato kragić
13. studenog 2020. - 14:18
Kolja Huneck počeo je žonglirati s gramofonskim pločamaNoć cirkusa

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 pridružio se projektu Noći cirkusa ili Nuit du Cirque koji je prvi put organiziran lani u Francuskoj. Ovaj petak, 13. studenoga u 21 sat u skateparku "Kolo" u Domu mladih, njemački cirkuski umjetnik Kolja Huneck izvest će work-in-progress prezentaciju svoje predstave "CM_30" s kojom je predselektiran za circusnext projekt, edicija 2020-2021.

Territoires de cirque - francuska mreža kulturnih centara koji podržavaju i promoviraju cirkusku umjetnost - organizirala je 2019. prvu Noć cirkusa kako bi promovirali i podijelili suvremeni cirkus sa širom publikom. Ove godine članovi europskih mreža i platformi za razvoj suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti Circostrada i circusnext udružuju snage s "Territoires de cirque" i tako više od 100 kulturnih organizacija iz Francuske, Austrije, Belgije, Hrvatske, Finske, Njemačke, Mađarske, Irske, Srbije, Nizozemske, Portugala i Velike Britanije sudjeluje u obilježavaju Noći cirkusa.

image
Šareni plakat kojemu je teško odoljeti

U 2020. Noć cirkusa održat će se 13., 14. i 15. studenog kako bi pokazala kakav je cirkus danas širom svijeta duboko suvremena, predana, zahtjevna i popularna umjetnost, multikulturalna i međugeneracijska. U trenutnom epidemiološkom kontekstu, ova Noć cirkusa govori o dubokoj želji da se okupe timovi umjetničkih i kulturnih krugova i publike te djeluju zajednički, solidarno i s povjerenjem.

IGRA EFEKTIMA SVJETALA I BOJA

Cirkorama i ROOM 100, kao članice Circostrade i circusnexta, organiziraju Noć cirkusa u Zagrebu i Splitu, uz bok s Cirkusferom u Beogradu.

Predstava suvremenog cirkusa "CM_30" šetnica je kroz Goetheovu "Znanost o bojama" – apstraktni cirkuski solo s naglaskom na manipulaciju objekata i pokret. Kolja Huneck svojim poetičnim žonglerskim performansom varira između likovne umjetnosti i cirkusa. Kroz svoje umjetničko istraživanje igra se s efektima svjetala i boja na ručno izrađenim diskovima. Naslov rada u nastajanju odnosi se na veličinu žonglerskih objekata – diskova.

image
Poetični žonglerski performans varira između likovne umjetnosti i cirkusa

"CM_30", kreiran za pozornicu i za prostore poput galerija i muzeja ili u ovom slučaju skateparka,  meditativno je iskustvo manipulacije objekata bazirano na ljepoti svjetla, sjene i reflekcije.

Kolja Huneck rođen je 1994. u Munichu, a 2007. počinje žonglirati s lopticama. Kako je rasla njegova fascinacija cirkusom, jednako se tako zainteresirao novom magijom i od 2013. radi na kombinaciji tih dvaju disciplina. Dok je studirao na cirkuskoj akademiji "Codarts Circus Arts" u Rotterdamu, Kolja je pronašao svoj objekt – prvo žonglira s gramofonskim pločama, a zatim kreće u dizajn i izradu vlastitih apstraktnih žonglerskih diskova. Po završetku školovanja, 2019. godine producirao je svoju prvu predstavu "Me-mo-ri", a trenutno radi na "CM_30".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 12:40