StoryEditorOCM
OstaloSplit Calling 2024.

Jeste sreli gospođu s plavom kuglom kraj Grgura u Splitu? Otkrivamo o čemu je riječ i gdje vas može dočekati neočekivano

Piše KULTURA SD
3. listopada 2024. - 12:36

U petak počinje drugi Split Calling 2024, festival suvremenog cirkusa i umjetnosti na otvorenom

"Interdisciplinarno, eksperimentalno, participativno, kontekstualno i kao protuteža mainstream kulturi" krilatice su festivala Split Calling, s posebnim naglaskom na umjetničke ideje, čija je okosnica otvoreni i javni prostor izvedbe. 

Organizator Cirkus Kolektiv otkriva kako će tijekom dva dana festivala, u petak i subotu, 4. i 5 listopada, javni prostori centra Splita biti obogaćeni umjetničkim programom kroz izvedbe u različitim disciplinama - od suvremenog cirkusa, fizičkog teatra, klaunerije do sound-arta i prostornih instalacija.

Osim izvedbenog programa, festival nudi nekoliko edukacija u raznim cirkuskim tehnikama, masterclass dramaturgije u javnom prostoru te okrugli stol na temu umjetničkih praksi u otvorenom prostoru. Festival će završiti u opuštenom tonu uz party s lokalnim mladim DJ-evima i glazbenicima.

Festival se održava na području centra grada Splita te ima za cilj u tim dijelovima grada, obilježenima razvojem turizma, gubitkom lokalnog stanovništva i monokulturnom transformacijom sadržaja, istražiti novu viziju, doživljaj i perspektivu prostora.

Pitanja koje festival otvara su: Može li centar grada u sadašnjem trenutku pronaći nove umjetničke identitete koji bi ga definirali na novi način, osim onog već viđenog, kao pasivnu kulisu? Mogu li se slojevi značenja tog prostora interpretirati u suvremenom kontekstu, uz neko drugo oslanjanje na tradiciju od dosadašnjeg? Je li naslijeđe tog prostora presnažno za ikakva nastojanja i djelovanje u suvremenom kontekstu? Podrazumijeva li djelovanje u centru Splita uvijek natjecanje sa naslijeđem, ili postoji mogućnost za istovremeno harmonično postojanje?

Za sve zainteresirane da se susretnu s neočekivanim evo i cijelog programa festivala:

 

PETAK 4.10.

LETTERS TO THE NEIGHBOURHOOD (HR/DE/ES)

u 10 h prezentacija polaznika masterclassa/performativna šetnja, 60 min u pješačkoj zoni užeg centra grada (točna lokacija će biti objavljena naknadno)

 

KLUB GIRKO - RESPONSIVE ROUND (DE)

u 11.15 cirkuska predstava - balansiranje i manipulacija objektima, 45 min, Triklinij

 

u 17 h SUR LE VIF - SAPIENS SAPIENS (FR)

polumobilna klaunska predstava, 50 min. Početak pored “Misto Street Food & Bar”

 

u 18 h ZINNIA NOMURA - BETWEENNESS (DE)

prezentacija rada u nastajanju, 20 min. Park Đardin

 

u 18.30 h IZVEDBENA UMJETNOST NA OTVORENOM – RAZLIČITE PERSPEKTIVE

okrugli stol, 90 min. Info zona

 

 

SUBOTA 5.10.

LETTERS TO THE NEIGHBOURHOOD (HR/DE/ES)

u 10 h prezentacija polaznika masterclassa/performativna šetnja, 60 min u pješačkoj zoni užeg centra grada (točna lokacija će biti objavljena naknadno)

 

u 11.15 SUR LE VIF - SAPIENS SAPIENS (FR) polumobilna klaunska predstava, 50 min. Početak pored “Misto Street Food & Bar”

 

u 17 h KLUB GIRKO - RESPONSIVE ROUND (DE)

cirkuska predstava - balansiranje i manipulacija objektima, 45 min. Vestibul

 

u 18 h MADO SIRRA - MATTER THE MATTERS: PERFORMING IN THE AGE OF THE CITY CHANGE

Performativna prostorna i sound-art instalacija, 25-45 min. Pješačka zona užeg centra grada (točna lokacija će biti objavljena naknadno)

 

u 19 h DJ INDLOVU + eSTe bar

RADIONICA SITOTISKA/izrada festivalskih torbi

 

u 22 h PROMAYA BEND Ulica stari pazar

 

Organizatori napominju da su moguće promjene u rasporedu u slučaju loših vremenskih uvjeta. Raspored se može pratiti putem društvenih mreža festivala, na Facebooku i Instagramu.

A evo kako je to izgledalo prošle godine:

image
Damira Kalajzic
image
Damira Kalajzic
image
Damira Kalajzic
image
Damira Kalajzic
image
Damira Kalajzic
image
Damira Kalajzic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 14:43