StoryEditorOCM
KnjiževnostPET NOVIH NASLOVA

’Ustanova’, ‘Sjeti se da si kraljica’, ‘Jedi, posti, slavi’, ‘Stramer’ i ‘Pino i nova tuta’ potražite u knjižarama

15. ožujka 2023. - 14:51

’Ustanova’, Nini Holmquist

Distopijski roman švedske autorice zamišlja društvo u kojem žene starije od 50 i muškarce od 60 godina, samce, bez djece i zaposlene u neisplativim poslovima šalju u zajednicu “nepotrebnih” stanovnika, “Ustanovu”. Dobivaju raskošne stanove s prekrasnim vrtovima i imaju besplatne usluge: hrane se gurmanskim jelima, odlaze na zabave, masaže i u saune. To je naizgled idilično mjesto, ali... stanovnici moraju sudjelovati u medicinskim eksperimentima i donirati svoje organe “potrebnima”, jedan po jedan, sve do završne donacije. Kada junakinja Dorrit Weger stigne u Ustanovu, pomirena je sa sudbinom, ali susret s “nepotrebnim” kolegom piscem sve mijenja.

image

Ustanova, naslovnica knjige

/Slobodna Dalmacija

Ovo je roman o mirenju sa životom i nenadanoj ljubavi, o boli i suosjećanju, ali i okrutnosti društva prerušenoj u brigu o svojim stanovnicima, sve u skladu sa zakonima “demokracije” i kapitala. Istodobno zastrašujući i dirljiv roman koji postavlja važna pitanja o vrijednosti i smislu ljudskog života. Prevela Željka Černok, izdavač “v.b.z.”

’Stramer’, Mikołaj Łoziński

Višegeneracijski povijesni roman kojim nam približava međuratne godine u poljskoj Galiciji, sjecištu različitih kultura, nacija i vjera, a bavi se sudbinom židovske obitelji Stramer.

Nathan se iz Amerike vratio u Poljsku, svojoj velikoj ljubavi – Rywki. Početak je 20. stoljeća, njih dvoje su u tijesnom stanu sa šestero djece. Vladaju siromaštvo i nezaposlenost, a obitelji je dodatni teret židovsko porijeklo na koje zajednica ne gleda blagonaklono. No Strameri su žilav svijet. Za razliku od oca, koji uspijeva upropastiti svaki posao, djeca su inteligentna i snalažljiva. Kroz mnoge godine svatko od njih pronalazi svoje mjesto: netko u ljubavi, netko u poslu, a neki u politici.

Međutim, antisemitizam je sve izraženiji, priče o nadolazećem ratu sve su glasnije, a dobri Strameri ne mogu ni zamisliti što ih sve čeka... Svaki je Stramer junak ove pripovijesti o životu na dnu društvene ljestvice, ipak obojenom smijehom i tugom, ljubavima i gubicima, uspjesima i porazima. Preveo Emilio Nuić, izdavač “hena.com”.

image

Stramer, naslovnica knjige

/Slobodna Dalmacija

’Sjeti se da si kraljica’,

Iva Belé

Autorica u knjizi prenosi vlastita iskustva te daje niz savjeta o tome kako postići samopoštovanje, kako sebe staviti u centar u najpozitivnijem smislu te kako povlačiti poteze iz ljubavi, a ne iz straha. Objašnjava temeljnu razliku između samopoštovanja i samopouzdanja. Samopoštovanje je svijest o vlastitoj vrijednosti, a samopouzdanje nam pokazuje u čemu smo dobri i što nam ide od ruke. Od svih procjena koje donosimo u životu, procjena samoga sebe jedna je od najvažnijih.

image

Sjeti se da si kraljica

/Slobodna Dalmacija

Kao kraljica nedvojbeno imate pravo na: “poštovanje, istinu, fer odnos, svoje mišljenje, svoje osjećaje, imate pravo ne prihvatiti nešto što ne želite, birati koga ne puštate u svoj život, imati plaću koju zaslužujete; imate pravo na kvalitetan proizvod koji kupujete, pravo na povrat novca ako vam se proizvod ne sviđa, pravo da mislite što želite, da budete sretne, živite kvalitetno i budete svojeˮ.

Autorica ističe da mnogi ljudi pristaju na posao koji ih ne ispunjava, na potplaćenost ili nepodnošljive radne uvjete, na međuljudske odnose koji se ne razvijaju na pozitivan način… Često su nezadovoljni, skloni žalopojkama i kritiziranju, ali radije gube zdravlje i životni optimizam nego da preuzmu odgovornost i pokrenu promjene. Zaboravljaju da “eliminacija onoga što nas ne podržavaˮ donosi pozitivne posljedice, neprocjenjive za naše mentalno i tjelesno zdravlje. Izdanje: “Školska knjiga”.

’Jedi, posti, slavi’

Jay W. Richards

Vodič kroz duhovne i tjelesne dobrobiti posta. Autor bestselera New York Timesa u njemu pokazuje kako popularni trend povremenog ili isprekidanog posta upotrijebiti kao sredstvo za duhovno i tjelesno zdravlje. Spajajući najnovije spoznaje te bogatu vjersku tradiciju, Richards iznova otkriva sve blagodati ove stoljetne duhovne prakse. Pri tome koristi uvide i iz raznih vrsta prehrane: paleo, ketogene, prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata i sl., koje je združio s najsuvremenijim znanstvenim istraživanjima da predloži i detaljno obrazloži 40-dnevni program posta, koji se može primijeniti u bilo koje doba godine, ali i izvrsno uklopiti u pokorničko liturgijsko doba korizme ili došašća.

“Jay Richards povezao je bogatu tradiciju i praksu kršćanskoga nauka s rastućom znanstvenom podrškom postu. Gotovo svatko može imati koristi od posta, ali kršćani imaju još puno više dobrih razloga da ga učine sastavnim dijelom svoga načina života”, napisao je o knjizi dr. Jason Fung. Prevoditelj Anđelko Bošnjak, izdavač “Verbum”.

’Pino i nova tuta’

Marta Galewska-Kustra

Pino je od bake dobio najljepšu tutu na svijetu, noćnu posudu, književno rečeno, a na njoj je naslikan avion! Draga mu je, još se samo mora sjetiti da sjedne na nju kad osjeti da mora... pustiti vodu. A to nije uvijek lako, jer se zaboravi u igri. Treba malo vježbati i sve će biti u redu, uskoro će se oprostiti sa pelenama. A roditeljima će biti puno lakše!

image

Pino i nova tuta

/Slobodna Dalmacija

Autorica slikovnice profesorica je logopedinja, specijalistica ranog obrazovanja i pedagogije kreativnosti, docentica na Akademiji specijalne pedagogije u Varšavi, u Poljskoj. Autorica je brojnih stručnih knjiga i knjiga za djecu, među kojima se ističu slikovnice o Pinu i o muhi Fefe. Prevela Dunja Flegar, izdavač “Planet Zoe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 09:50