StoryEditorOCM
KnjiževnostPonos Hrvatske

Advent na Filozofskom fakultetu: književni susret s Jelenom Pervan

Piše SD
9. prosinca 2023. - 20:40
doc. dr. sc. Tea-Tereza Vidović Schreiber, Jelena Pervan, novinarka i književnica, doc. dr. sc. Lucijana Armanda Šundov, izv. prof. dr. sc. Helena Dragić (s lijeva na desno)TTVS

U sklopu manifestacije Adventa na Filozofskom fakultetu u Splitu, 7. prosinca 2023. u 18.00 održan je književni susret s hrvatskom autoricom slikovnica Jelenom Pervan. Događaj su organizirali doc. dr. sc. Lucijana Armanda Šundov s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, doc. dr. sc. Tea-Tereza Vidović Schreiber s Odsjeka za rani i predškolski odgoj i obrazovanje te izv. prof. dr. sc. Helena Dragić s Odsjeka za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu. Jelena Pervan autorica je nagrađivanih i najprodavanijih slikovnica poput Mrljek i Prljeka, Pjegave Ive, Hrkala, Tonka će sutra i Pudinga. Radila je i na prilagodbi te prijevodima stranih knjiga za djecu.

image

Gledateljstvo

TTVS

Osnivačica je Kuće od priča u kojoj održava autorski program kreativnoga pisanja za školarce, predškolce i senzoričke pričaonice za djecu s teškoćama u razvoju. Godine 2022. proglašena je ambasadoricom čitanja nacionalne kampanje za poticanje čitanja Čitaj mi, a 2023. godine je, za svoj rad s djecom, dobila nagradu Ponos Hrvatske. Redovito sudjeluje u različitim inkluzivnim projektima kojima je cilj poboljšati kvalitetu života te umjetničku i kulturnu participaciju djece i mladih. Profesorice i studenti aktivno su sudjelovali u raspravi o motivaciji za pisanje slikovnica, inspiraciji, autoričinim uzorima, motivima, likovima i idejama.

image

Publika 

Autorica je ponudila inovativne modele čitanja te kako slikovnice kao specifičan žanr približiti djeci. U predbožićnom raspoloženju prepune dvorane tražilo se mjesto više za susret s književnicom koja je ostvarila odličnu komunikaciju sa studentima i profesoricama prikazujući pri tom svoja ostvarenja na području književnosti za djecu i mlade. Valjalo bi još napomenuti kako je hvalevrijedan opus ove mlade autorice realiziran i u drugim umjetničkim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:05