stdClass Object ( [id] => 1073321 [title] => Dante Alighieri zbog politike je prognan iz Firence, Beatrice ga nije doživljavala, ali ‘Božanstvena komedija‘ i danas oduševljava čitatelje [alias] => dante-alighieri-zbog-politike-je-prognan-iz-firence-beatrice-ga-nije-dozivljavala-ali-bozanstvena-komedija-i-danas-odusevljava-citatelje [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otpočela je velika obljetnica Dantea Alighierija, 700 godina od dovršetka njegove neumrle "Božanstvene komedije", a ujedno i obljetnica smrti. U mnogim su zemljama za tu prigodu bili osmišljeni posebni programi, a, razumljivo, prednjači pjesnikova rodna Italija te na prvom mjestu Firenca, u kojoj se rodio, i Ravenna, u kojoj je umro 1321. godine.

Što će, i u kojem opsegu, od ambiciozne proslave godišnjice biti ostvareno, za sada nitko ne zna. Planirale su se izložbe (portreta, rukopisa, prikaza onodobnog života), potom izložbe umjetničkih djela nadahnutih njegovim temeljnim djelom, "Božanstvenom komedijom", posebna izdanja, kazališne predstave, a o predavanjima i skupovima da se i ne govori.

Sva je prilika da će dosta toga biti preseljeno u virtualni svijet i da će Danteu priskočiti u pomoć moderna tehnologija; na građevinama će se pojavljivati svjetlosne reprodukcije njegovih citata, pametni mobiteli uz pomoć jednostavnih aplikacija "recitirat" će stihove, uz komentare i objašnjenja, a izložbe će se razgledati na laptopima.

Doduše, do ljeta (umro je u rujnu) ima još dosta vremena, ima i nade za ublažavanje pandemijskih mjera, pa i nade da će biti većih okupljanja u čast oca talijanskog književnog jezika koja su predviđena po školama i sveučilištima. "Komedija" je, naime, pisana firentinskim narječjem, koje je postalo temelj talijanskog književnog jezika. Virtualnih sadržaja sigurno neće faliti. U Firenci je glasovita galerija Uffizi digitalizirala i na svojim stranicama već objavila 88 rijetko izlaganih crteža "Božanstvene komedije".

NA POLA NAŠEG ŽIVOTNOGA PUTA

Firenca je, inače, odavno požalila što je protjerala autora najslavnijeg srednjovjekovnog epa, pa se grad prije trinaest godina zbog toga i javno ispričao. Pjesnikov grob u Ravenni je pak prije koronavirusa posjećivala nepregledna rijeka ljudi. Dante se do smrti nadao povratku u rodni grad, gdje će biti ovjenčan lovorikama, ali to nije dočekao. Priča o njegovu progonstvu jedna je od bitnih biografskih točaka – dakako, uz romantičnu ljubav prema Beatrice – a izgnan je jer se našao na gubitničkoj političkoj strani.

Otac i majka potjecali su mu iz obitelji različitih političkih smjerova, gvelskih i gibelinskih. Dante, učeni filozof i retoričar, odgojen u duhu demokracije i pripadnik gvelfske stranke, nastradao je kada se stranka raskolila na "bijele" i "crne". Kao član "bijelih" obavljao je i različite službe, a potom je papa vratio "crne" na vlast i pjesnik je prognan pod prijetnjom spaljivanja na lomači.

Ostatak života proveo je u tuđini: živio je u nekoliko talijanskih gradova, a čini se da je bio i u Parizu i Hrvatskoj.

---

image
'Božanstvena komedija' može se čitati malo-pomalo i u njoj uživati čitav život, kao što je to činio Smojin dotur Luigi
 
Arhiva HRT-a
---

Njegova žena rijetko se spominje. Zvala se Gemma i rodila mu je četvero djece, ali nakon progonstva nikada je više nije vidio, a njegova obožavana Beatrice, koja je pobrala svu ljubavnu slavu, bila je već umrla dok je on bio daleko od doma.

Dante je umro u dobi od 56 godina, i to od malarije, nakon uboda komarca. Možda se ta dob čini "dovoljnom" za srednji vijek, ali nije tako. Živjelo se duže, a često i u dobrom zdravlju. Dvadesetak godina nakon Danteove smrti stigla je kuga i niz vlažnih, nerodnih godina. Barem trećina kontinenta nije preživjela, a jedan tadašnji kroničar piše da Europa nikada više nije vratila krepkost koju je imala. Prosječni se životni vijek tada jako smanjio.

Očekivalo se da čeljade poživi do sedamdesete – što i u Bibliji stoji – pa Dante u prvom stihu "Božanstvene komedije" određuje vrijeme u kome se uputio u onostrani svijet – na pola našeg životnoga puta ("nel mezzo del cammin di nostra vita"). Bilo mu je, dakle, 35 kada mu je u prvoj tercini, kako piše, noga zabasala u mračnu šumu koja simbolizira grijeh. Stiže mu u pomoć rimski pjesnik Vergilije koji će mu pokazati Pakao, Beatrice će ga provesti kroz Raj, a sveti Bernard kroz Čistilište.

OSTAVITE SVAKU NADU VI KOJI ULAZITE

Od Firence do Ravenne mogle bi se valjda poredati knjige koje su napisane o ovom izmaštanom putovanju, o njegovoj simetriji, simbolici, snažnim slikama, ulozi brojeva i vrsnoći stihova. Ipak, najčešće se govori o paklu u kojem se okupila poizbor "ekipa" i o maštovitim mukama kojima su podvrgnuti grešnici.

Nema grijeha, pa čak ni slabosti koja se ne plaća na ovome strašnom mjestu na čijim vratima piše "Ostavite svaku nadu vi koji ulazite".

Pakao je u obliku golemog lijevka, a počinje limbom u kojem su se zatekle mnoge pretkršćanske povijesne osobe, ali i nekrštena djeca. Stoga se kod mnogih naroda slabunjavo novorođenče smjesta krstilo kako ne bi završilo u limbu. Tamo nema muka, ali ni radosti.

Dublje, mitološka čudovišta i vrazi bez prestanka maltretiraju preljubnike, licemjere, škrce i pohlepne, nasilne, proždrljive, srdite, ubojice i samoubojice, krivovjerce, laskavce, simoniste i nepotiste, lažne proroke, svodnike, podmitljive političare, lupeže, loše savjetnike, sijače nesloge, krivotvoritelje i brojne druge koji nipošto nisu nestali od Danteova doba – samo su se razmnožili.

U dnu paklene "pirje" sjedi Lucifer, a u ustima su mu najgori grešnici – izdajnici dobročinitelja, Juda koji je izdao Isusa te Brut i Kasije, koji su izdali Julija Cezara.

---

image
'Dante i Beatrice' u slobodnijem viđenju američkog slikara Waltera S. Hampela (1868. - 1940.)
 
AFP
---

Grešnike u Paklu sustižu strašne patnje – od uboda osa do vihora koji njima udara o stijene. Neki nose olovne kabanice, drugi guraju kamenje, treće udara tuča, neki su okovani, neki uronjeni u vruću smolu ili izmet (u izmetu su, recimo, laskavci).

Oni s mnogo grijeha ili mijenjaju mjesta ili služe u krugu predviđenom za najteži. Kada se tome doda da devet krugova ima više razina – rovova, pojaseva i jaruga – te da Danteu mnoge duše pričaju svoje priče – "Božanstvena komedija" zbilja se može čitati malo-pomalo i u njoj uživati čitav život, kao što je to činio svake večeri Smojin dotur Luigi.

PROFIL KAO BREND

Osim likova iz daleke povijesti, pa i onih iz antičkih mitova i priča, u Pakao je Dante smjestio brojne svoje suvremenike, nije štedio crkvene velikodostojnike ni pape, a ponajmanje svoje političke protivnike. Danas, sedam stoljeća kasnije, razumljivo, potrebna su dodatna objašnjenja i notice o mnogim osobama.

Prvu Danteovu biografiju napisao je Giovanni Boccaccio, tridesetak godina nakon pjesnikove smrti, i izvor je mnogih korisnih podataka. Među ostalim, opisao je i njegov izgled: tamna put i gusta, kovrčava crna kosa, orlovski nos, jaka čeljust, a u zrelijoj dobi pogrbljeno držanje i sporiji hod.

Nagađalo se tako da se Dante nije usudio prići Beatrici, svjestan svojeg neprivlačnog izgleda zbog kojega je patio. Njegov specifičan profil i duga crvena halja danas su prepoznatljivi svugdje u svijetu – bolji brend teško je i zamisliti.

No, čini se da su Dantea neki slikari dodatno poružnili, barem tako tvrde stručnjaci koji su prije petnaestak godina uz pomoć suvremenih metoda, a i ranijih portreta rekonstruirali njegovo lice i zaključili da su mu crte bile mnogo mekše i "običnije".

Kako bilo, Beatrice se vjerojatno udala za nekoga koga joj je namijenio otac, a veliki pjesnik volio ju je i nakon što je umrla, jer ljubav ne zna za granice, ni u paklu ni u raju.---

Beatrice, simbol nedostižne ljubavi i ljepote

Dante je Beatrici učinio čast i dao joj ulogu vodiča kroz Raj u "Božanstvenoj komediji", a vidio ju je svega dva ili tri puta u životu. Češće se spominje simbolični broj tri, veoma čest i u "Komediji", a ljubav je bila prava srednjovjekovno-trubadurska, čisto platonska.

U ono vrijeme nije bilo nepoćudno obožavati kakvu gospu na taj način, posvećivati joj stihove ili pobjede na turnirima, čak i ako je bila udana. Mužu je to čak moglo biti na čast, dakako, ako bi sve ostalo u "zadanim okvirima".

Dante je Beatrice prvi put vidio na nekoj zabavi dok su još bili djeca, a desetak godina kasnije na ulici, gdje ga je ljubazno pozdravila. Oduševljeni je pjesnik čim je stigao kući stao o njoj pisati davši joj titulu "gospa od pozdrava". Nadahnula je njegovo djelo "Novi život" i do danas je ostala simbolom nedostižne ljubavi i ljepote te inspiracija mnogim umjetnicima.

Dante na jednom mjestu spominje ljepotu njezine puti i smaragdne oči, pa se može pretpostaviti da je bila svijetlog tena, zelenih očiju i kestenjaste ili plave kose. Umrla je mlada, sa samo 24 godine, a zna se da je bila udana i da joj je otac, kada je već bila u braku, oporukom ostavio neka dobra.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sedamsto godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => sedamsto godina 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-19 10:48:55 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-26 07:00:00 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2021-01-26 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 365 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15852486.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15852448.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15852492.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15852496.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15852502.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15865656.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/15872654.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/19\/10602713.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","\u0160kolska knjiga","AFP","Arhiva HRT-a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u00a0Dante Alighieri, portret Sandra Botticellija, u Pakao je smjestio brojne suvremenike, crkvene velikodostojnike, pape i politi\u010dke protivnike
\n\u00a0","\u00a0 Ilustracija Gustavea Dorea 28. pjevanja Danteova 'Pakla'
\n\u00a0","Danteov spomenik u Firenci, koja je odavno po\u017ealila \u0161to ga je protjerala pa se grad prije 13 godina zbog toga i javno ispri\u010dao
\n\u00a0","Doreova ilustracija za 27. pjevanje 'Raja'
\n\u00a0","Naga\u0111alo se da je Dante patio zbog svoga neprivla\u010dnog izgleda, ali i da su ga neki slikari dodatno poru\u017enili
\n\u00a0","Danteova djela dio su knji\u017eevnog kanona
\n\u00a0","'Dante i Beatrice' u slobodnijem vi\u0111enju ameri\u010dkog slikara Waltera S. Hampela (1868. - 1940.)
\n\u00a0","'Bo\u017eanstvena komedija' mo\u017ee se \u010ditati malo-pomalo i u njoj u\u017eivati \u010ditav \u017eivot, kao \u0161to je to \u010dinio Smojin dotur Luigi
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:48","50:50","50:50","50:50","58:38","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2488","k_15852486_1280.jpg":"1280x1280","k_15852486_1024.jpg":"1024x1024","k_15852486_640.jpg":"640x640","k_15852486_480.jpg":"480x480","k_15852486_340.jpg":"340x340","k_15852486_220.jpg":"220x220","o_15852486_1280.jpg":"1280x1658","o_15852486_1024.jpg":"1024x1326","o_15852486_640.jpg":"640x829","o_15852486_480.jpg":"480x622","o_15852486_340.jpg":"340x440","o_15852486_220.jpg":"220x285","h_15852486_1280.jpg":"1280x854","h_15852486_1024.jpg":"1024x683","h_15852486_640.jpg":"640x427","h_15852486_480.jpg":"480x320","h_15852486_340.jpg":"340x227","h_15852486_220.jpg":"220x147","pp_15852486_1280.jpg":"1006x1280","pp_15852486_1024.jpg":"805x1024","pp_15852486_640.jpg":"503x640","pp_15852486_480.jpg":"377x480","pp_15852486_340.jpg":"267x340","pp_15852486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1573","k_15852448_1280.jpg":"1280x1280","k_15852448_1024.jpg":"1024x1024","k_15852448_640.jpg":"640x640","k_15852448_480.jpg":"480x480","k_15852448_340.jpg":"340x340","k_15852448_220.jpg":"220x220","o_15852448_1280.jpg":"1280x1048","o_15852448_1024.jpg":"1024x838","o_15852448_640.jpg":"640x524","o_15852448_480.jpg":"480x393","o_15852448_340.jpg":"340x278","o_15852448_220.jpg":"220x180","h_15852448_1280.jpg":"1280x854","h_15852448_1024.jpg":"1024x683","h_15852448_640.jpg":"640x427","h_15852448_480.jpg":"480x320","h_15852448_340.jpg":"340x227","h_15852448_220.jpg":"220x147","pp_15852448_1280.jpg":"1006x1280","pp_15852448_1024.jpg":"805x1024","pp_15852448_640.jpg":"503x640","pp_15852448_480.jpg":"377x480","pp_15852448_340.jpg":"267x340","pp_15852448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_15852492_1280.jpg":"1280x1280","k_15852492_1024.jpg":"1024x1024","k_15852492_640.jpg":"640x640","k_15852492_480.jpg":"480x480","k_15852492_340.jpg":"340x340","k_15852492_220.jpg":"220x220","o_15852492_1280.jpg":"1280x1920","o_15852492_1024.jpg":"1024x1536","o_15852492_640.jpg":"640x960","o_15852492_480.jpg":"480x720","o_15852492_340.jpg":"340x510","o_15852492_220.jpg":"220x330","h_15852492_1280.jpg":"1280x854","h_15852492_1024.jpg":"1024x683","h_15852492_640.jpg":"640x427","h_15852492_480.jpg":"480x320","h_15852492_340.jpg":"340x227","h_15852492_220.jpg":"220x147","pp_15852492_1280.jpg":"1006x1280","pp_15852492_1024.jpg":"805x1024","pp_15852492_640.jpg":"503x640","pp_15852492_480.jpg":"377x480","pp_15852492_340.jpg":"267x340","pp_15852492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2361","k_15852496_1280.jpg":"1280x1280","k_15852496_1024.jpg":"1024x1024","k_15852496_640.jpg":"640x640","k_15852496_480.jpg":"480x480","k_15852496_340.jpg":"340x340","k_15852496_220.jpg":"220x220","o_15852496_1280.jpg":"1280x1574","o_15852496_1024.jpg":"1024x1259","o_15852496_640.jpg":"640x787","o_15852496_480.jpg":"480x590","o_15852496_340.jpg":"340x418","o_15852496_220.jpg":"220x270","h_15852496_1280.jpg":"1280x854","h_15852496_1024.jpg":"1024x683","h_15852496_640.jpg":"640x427","h_15852496_480.jpg":"480x320","h_15852496_340.jpg":"340x227","h_15852496_220.jpg":"220x147","pp_15852496_1280.jpg":"1006x1280","pp_15852496_1024.jpg":"805x1024","pp_15852496_640.jpg":"503x640","pp_15852496_480.jpg":"377x480","pp_15852496_340.jpg":"267x340","pp_15852496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2518","k_15852502_1280.jpg":"1280x1280","k_15852502_1024.jpg":"1024x1024","k_15852502_640.jpg":"640x640","k_15852502_480.jpg":"480x480","k_15852502_340.jpg":"340x340","k_15852502_220.jpg":"220x220","o_15852502_1280.jpg":"1280x1678","o_15852502_1024.jpg":"1024x1342","o_15852502_640.jpg":"640x839","o_15852502_480.jpg":"480x629","o_15852502_340.jpg":"340x445","o_15852502_220.jpg":"220x288","h_15852502_1280.jpg":"1280x854","h_15852502_1024.jpg":"1024x683","h_15852502_640.jpg":"640x427","h_15852502_480.jpg":"480x320","h_15852502_340.jpg":"340x227","h_15852502_220.jpg":"220x147","pp_15852502_1280.jpg":"1006x1280","pp_15852502_1024.jpg":"805x1024","pp_15852502_640.jpg":"503x640","pp_15852502_480.jpg":"377x480","pp_15852502_340.jpg":"267x340","pp_15852502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"600x1000","k_15865656_1280.jpg":"1280x1280","k_15865656_1024.jpg":"1024x1024","k_15865656_640.jpg":"640x640","k_15865656_480.jpg":"480x480","k_15865656_340.jpg":"340x340","k_15865656_220.jpg":"220x220","o_15865656_1280.jpg":"1280x2133","o_15865656_1024.jpg":"1024x1706","o_15865656_640.jpg":"640x1066","o_15865656_480.jpg":"480x800","o_15865656_340.jpg":"340x566","o_15865656_220.jpg":"220x366","h_15865656_1280.jpg":"1280x854","h_15865656_1024.jpg":"1024x683","h_15865656_640.jpg":"640x427","h_15865656_480.jpg":"480x320","h_15865656_340.jpg":"340x227","h_15865656_220.jpg":"220x147","pp_15865656_1280.jpg":"1006x1280","pp_15865656_1024.jpg":"805x1024","pp_15865656_640.jpg":"503x640","pp_15865656_480.jpg":"377x480","pp_15865656_340.jpg":"267x340","pp_15865656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1142","k_15872654_1280.jpg":"1280x1280","k_15872654_1024.jpg":"1024x1024","k_15872654_640.jpg":"640x640","k_15872654_480.jpg":"480x480","k_15872654_340.jpg":"340x340","k_15872654_220.jpg":"220x220","o_15872654_1280.jpg":"1280x761","o_15872654_1024.jpg":"1024x609","o_15872654_640.jpg":"640x380","o_15872654_480.jpg":"480x285","o_15872654_340.jpg":"340x202","o_15872654_220.jpg":"220x130","h_15872654_1280.jpg":"1280x854","h_15872654_1024.jpg":"1024x683","h_15872654_640.jpg":"640x427","h_15872654_480.jpg":"480x320","h_15872654_340.jpg":"340x227","h_15872654_220.jpg":"220x147","pp_15872654_1280.jpg":"1006x1280","pp_15872654_1024.jpg":"805x1024","pp_15872654_640.jpg":"503x640","pp_15872654_480.jpg":"377x480","pp_15872654_340.jpg":"267x340","pp_15872654_220.jpg":"173x220"},{"size0":"684x538","k_10602713_1280.jpg":"1280x1280","k_10602713_1024.jpg":"1024x1024","k_10602713_640.jpg":"640x640","k_10602713_480.jpg":"480x480","k_10602713_340.jpg":"340x340","k_10602713_220.jpg":"220x220","o_10602713_1280.jpg":"1280x1006","o_10602713_1024.jpg":"1024x805","o_10602713_640.jpg":"640x503","o_10602713_480.jpg":"480x377","o_10602713_340.jpg":"340x267","o_10602713_220.jpg":"220x173","h_10602713_1280.jpg":"1280x854","h_10602713_1024.jpg":"1024x683","h_10602713_640.jpg":"640x427","h_10602713_480.jpg":"480x320","h_10602713_340.jpg":"340x227","h_10602713_220.jpg":"220x147","pp_10602713_1280.jpg":"1006x1280","pp_10602713_1024.jpg":"805x1024","pp_10602713_640.jpg":"503x640","pp_10602713_480.jpg":"377x480","pp_10602713_340.jpg":"267x340","pp_10602713_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 100 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8206021 Threads: 3 Questions: 1620020234 Slow queries: 4963417 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113048902 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/dante-alighieri-zbog-politike-je-prognan-iz-firence-beatrice-ga-nije-dozivljavala-ali-bozanstvena-komedija-i-danas-odusevljava-citatelje-1073321 [printLink] => /kultura/knjizevnost/dante-alighieri-zbog-politike-je-prognan-iz-firence-beatrice-ga-nije-dozivljavala-ali-bozanstvena-komedija-i-danas-odusevljava-citatelje-1073321?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629227 [name] => dante alighieri 700 godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-26 08:02:28 [main_article_id] => 0 [alias] => dante-alighieri-700-godina [link] => /tag/dante-alighieri-700-godina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 624697 [name] => božanstvena komedija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 14:52:59 [main_article_id] => 0 [alias] => bozanstvena-komedija [link] => /tag/bozanstvena-komedija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sedamsto godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dante Alighieri zbog politike je prognan iz Firence, Beatrice ga nije doživljavala, ali ‘Božanstvena komedija‘ i danas oduševljava čitatelje [num_of_authors] => 1 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852486.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>  Dante Alighieri, portret Sandra Botticellija, u Pakao je smjestio brojne suvremenike, crkvene velikodostojnike, pape i političke protivnike
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852486.jpg [title] =>  Dante Alighieri, portret Sandra Botticellija, u Pakao je smjestio brojne suvremenike, crkvene velikodostojnike, pape i političke protivnike
 
AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852448.jpg [title] =>   Ilustracija Gustavea Dorea 28. pjevanja Danteova 'Pakla'
 
AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852492.jpg [title] => Danteov spomenik u Firenci, koja je odavno požalila što ga je protjerala pa se grad prije 13 godina zbog toga i javno ispričao
 
AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852496.jpg [title] => Doreova ilustracija za 27. pjevanje 'Raja'
 
AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15852502.jpg [title] => Nagađalo se da je Dante patio zbog svoga neprivlačnog izgleda, ali i da su ga neki slikari dodatno poružnili
 
AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15865656.jpg [title] => Danteova djela dio su književnog kanona
 
Školska knjiga ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/15872654.jpg [title] => 'Dante i Beatrice' u slobodnijem viđenju američkog slikara Waltera S. Hampela (1868. - 1940.)
 
AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/19/10602713.jpg [title] => 'Božanstvena komedija' može se čitati malo-pomalo i u njoj uživati čitav život, kao što je to činio Smojin dotur Luigi
 
Arhiva HRT-a ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otpočela je velika obljetnica Dantea Alighierija, 700 godina od dovršetka njegove neumrle "Božanstvene komedije", a ujedno i obljetnica smrti. U mnogim su zemljama za tu prigodu bili osmišljeni posebni programi, a, razumljivo, prednjači pjesnikova rodna Italija te na prvom mjestu Firenca, u kojoj se rodio, i Ravenna, u kojoj je umro 1321. godine.

Što će, i u kojem opsegu, od ambiciozne proslave godišnjice biti ostvareno, za sada nitko ne zna. Planirale su se izložbe (portreta, rukopisa, prikaza onodobnog života), potom izložbe umjetničkih djela nadahnutih njegovim temeljnim djelom, "Božanstvenom komedijom", posebna izdanja, kazališne predstave, a o predavanjima i skupovima da se i ne govori.

Sva je prilika da će dosta toga biti preseljeno u virtualni svijet i da će Danteu priskočiti u pomoć moderna tehnologija; na građevinama će se pojavljivati svjetlosne reprodukcije njegovih citata, pametni mobiteli uz pomoć jednostavnih aplikacija "recitirat" će stihove, uz komentare i objašnjenja, a izložbe će se razgledati na laptopima.

Doduše, do ljeta (umro je u rujnu) ima još dosta vremena, ima i nade za ublažavanje pandemijskih mjera, pa i nade da će biti većih okupljanja u čast oca talijanskog književnog jezika koja su predviđena po školama i sveučilištima. "Komedija" je, naime, pisana firentinskim narječjem, koje je postalo temelj talijanskog književnog jezika. Virtualnih sadržaja sigurno neće faliti. U Firenci je glasovita galerija Uffizi digitalizirala i na svojim stranicama već objavila 88 rijetko izlaganih crteža "Božanstvene komedije".

NA POLA NAŠEG ŽIVOTNOGA PUTA

Firenca je, inače, odavno požalila što je protjerala autora najslavnijeg srednjovjekovnog epa, pa se grad prije trinaest godina zbog toga i javno ispričao. Pjesnikov grob u Ravenni je pak prije koronavirusa posjećivala nepregledna rijeka ljudi. Dante se do smrti nadao povratku u rodni grad, gdje će biti ovjenčan lovorikama, ali to nije dočekao. Priča o njegovu progonstvu jedna je od bitnih biografskih točaka – dakako, uz romantičnu ljubav prema Beatrice – a izgnan je jer se našao na gubitničkoj političkoj strani.

Otac i majka potjecali su mu iz obitelji različitih političkih smjerova, gvelskih i gibelinskih. Dante, učeni filozof i retoričar, odgojen u duhu demokracije i pripadnik gvelfske stranke, nastradao je kada se stranka raskolila na "bijele" i "crne". Kao član "bijelih" obavljao je i različite službe, a potom je papa vratio "crne" na vlast i pjesnik je prognan pod prijetnjom spaljivanja na lomači.

Ostatak života proveo je u tuđini: živio je u nekoliko talijanskih gradova, a čini se da je bio i u Parizu i Hrvatskoj.

---

image
'Božanstvena komedija' može se čitati malo-pomalo i u njoj uživati čitav život, kao što je to činio Smojin dotur Luigi
 
Arhiva HRT-a
---

Njegova žena rijetko se spominje. Zvala se Gemma i rodila mu je četvero djece, ali nakon progonstva nikada je više nije vidio, a njegova obožavana Beatrice, koja je pobrala svu ljubavnu slavu, bila je već umrla dok je on bio daleko od doma.

Dante je umro u dobi od 56 godina, i to od malarije, nakon uboda komarca. Možda se ta dob čini "dovoljnom" za srednji vijek, ali nije tako. Živjelo se duže, a često i u dobrom zdravlju. Dvadesetak godina nakon Danteove smrti stigla je kuga i niz vlažnih, nerodnih godina. Barem trećina kontinenta nije preživjela, a jedan tadašnji kroničar piše da Europa nikada više nije vratila krepkost koju je imala. Prosječni se životni vijek tada jako smanjio.

Očekivalo se da čeljade poživi do sedamdesete – što i u Bibliji stoji – pa Dante u prvom stihu "Božanstvene komedije" određuje vrijeme u kome se uputio u onostrani svijet – na pola našeg životnoga puta ("nel mezzo del cammin di nostra vita"). Bilo mu je, dakle, 35 kada mu je u prvoj tercini, kako piše, noga zabasala u mračnu šumu koja simbolizira grijeh. Stiže mu u pomoć rimski pjesnik Vergilije koji će mu pokazati Pakao, Beatrice će ga provesti kroz Raj, a sveti Bernard kroz Čistilište.

OSTAVITE SVAKU NADU VI KOJI ULAZITE

Od Firence do Ravenne mogle bi se valjda poredati knjige koje su napisane o ovom izmaštanom putovanju, o njegovoj simetriji, simbolici, snažnim slikama, ulozi brojeva i vrsnoći stihova. Ipak, najčešće se govori o paklu u kojem se okupila poizbor "ekipa" i o maštovitim mukama kojima su podvrgnuti grešnici.

Nema grijeha, pa čak ni slabosti koja se ne plaća na ovome strašnom mjestu na čijim vratima piše "Ostavite svaku nadu vi koji ulazite".

Pakao je u obliku golemog lijevka, a počinje limbom u kojem su se zatekle mnoge pretkršćanske povijesne osobe, ali i nekrštena djeca. Stoga se kod mnogih naroda slabunjavo novorođenče smjesta krstilo kako ne bi završilo u limbu. Tamo nema muka, ali ni radosti.

Dublje, mitološka čudovišta i vrazi bez prestanka maltretiraju preljubnike, licemjere, škrce i pohlepne, nasilne, proždrljive, srdite, ubojice i samoubojice, krivovjerce, laskavce, simoniste i nepotiste, lažne proroke, svodnike, podmitljive političare, lupeže, loše savjetnike, sijače nesloge, krivotvoritelje i brojne druge koji nipošto nisu nestali od Danteova doba – samo su se razmnožili.

U dnu paklene "pirje" sjedi Lucifer, a u ustima su mu najgori grešnici – izdajnici dobročinitelja, Juda koji je izdao Isusa te Brut i Kasije, koji su izdali Julija Cezara.

---

image
'Dante i Beatrice' u slobodnijem viđenju američkog slikara Waltera S. Hampela (1868. - 1940.)
 
AFP
---

Grešnike u Paklu sustižu strašne patnje – od uboda osa do vihora koji njima udara o stijene. Neki nose olovne kabanice, drugi guraju kamenje, treće udara tuča, neki su okovani, neki uronjeni u vruću smolu ili izmet (u izmetu su, recimo, laskavci).

Oni s mnogo grijeha ili mijenjaju mjesta ili služe u krugu predviđenom za najteži. Kada se tome doda da devet krugova ima više razina – rovova, pojaseva i jaruga – te da Danteu mnoge duše pričaju svoje priče – "Božanstvena komedija" zbilja se može čitati malo-pomalo i u njoj uživati čitav život, kao što je to činio svake večeri Smojin dotur Luigi.

PROFIL KAO BREND

Osim likova iz daleke povijesti, pa i onih iz antičkih mitova i priča, u Pakao je Dante smjestio brojne svoje suvremenike, nije štedio crkvene velikodostojnike ni pape, a ponajmanje svoje političke protivnike. Danas, sedam stoljeća kasnije, razumljivo, potrebna su dodatna objašnjenja i notice o mnogim osobama.

Prvu Danteovu biografiju napisao je Giovanni Boccaccio, tridesetak godina nakon pjesnikove smrti, i izvor je mnogih korisnih podataka. Među ostalim, opisao je i njegov izgled: tamna put i gusta, kovrčava crna kosa, orlovski nos, jaka čeljust, a u zrelijoj dobi pogrbljeno držanje i sporiji hod.

Nagađalo se tako da se Dante nije usudio prići Beatrici, svjestan svojeg neprivlačnog izgleda zbog kojega je patio. Njegov specifičan profil i duga crvena halja danas su prepoznatljivi svugdje u svijetu – bolji brend teško je i zamisliti.

No, čini se da su Dantea neki slikari dodatno poružnili, barem tako tvrde stručnjaci koji su prije petnaestak godina uz pomoć suvremenih metoda, a i ranijih portreta rekonstruirali njegovo lice i zaključili da su mu crte bile mnogo mekše i "običnije".

Kako bilo, Beatrice se vjerojatno udala za nekoga koga joj je namijenio otac, a veliki pjesnik volio ju je i nakon što je umrla, jer ljubav ne zna za granice, ni u paklu ni u raju.---

Beatrice, simbol nedostižne ljubavi i ljepote

Dante je Beatrici učinio čast i dao joj ulogu vodiča kroz Raj u "Božanstvenoj komediji", a vidio ju je svega dva ili tri puta u životu. Češće se spominje simbolični broj tri, veoma čest i u "Komediji", a ljubav je bila prava srednjovjekovno-trubadurska, čisto platonska.

U ono vrijeme nije bilo nepoćudno obožavati kakvu gospu na taj način, posvećivati joj stihove ili pobjede na turnirima, čak i ako je bila udana. Mužu je to čak moglo biti na čast, dakako, ako bi sve ostalo u "zadanim okvirima".

Dante je Beatrice prvi put vidio na nekoj zabavi dok su još bili djeca, a desetak godina kasnije na ulici, gdje ga je ljubazno pozdravila. Oduševljeni je pjesnik čim je stigao kući stao o njoj pisati davši joj titulu "gospa od pozdrava". Nadahnula je njegovo djelo "Novi život" i do danas je ostala simbolom nedostižne ljubavi i ljepote te inspiracija mnogim umjetnicima.

Dante na jednom mjestu spominje ljepotu njezine puti i smaragdne oči, pa se može pretpostaviti da je bila svijetlog tena, zelenih očiju i kestenjaste ili plave kose. Umrla je mlada, sa samo 24 godine, a zna se da je bila udana i da joj je otac, kada je već bila u braku, oporukom ostavio neka dobra.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP Školska knjiga AFP Arhiva HRT-a
AFP
 Dante Alighieri, portret Sandra Botticellija, u Pakao je smjestio brojne suvremenike, crkvene velikodostojnike, pape i političke protivnike
 
AFP
  Ilustracija Gustavea Dorea 28. pjevanja Danteova 'Pakla'
 
AFP
Danteov spomenik u Firenci, koja je odavno požalila što ga je protjerala pa se grad prije 13 godina zbog toga i javno ispričao
 
AFP
Doreova ilustracija za 27. pjevanje 'Raja'
 
AFP
Nagađalo se da je Dante patio zbog svoga neprivlačnog izgleda, ali i da su ga neki slikari dodatno poružnili
 
Školska knjiga
Danteova djela dio su književnog kanona
 
AFP
'Dante i Beatrice' u slobodnijem viđenju američkog slikara Waltera S. Hampela (1868. - 1940.)
 
Arhiva HRT-a
'Božanstvena komedija' može se čitati malo-pomalo i u njoj uživati čitav život, kao što je to činio Smojin dotur Luigi
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/dante-alighieri-zbog-politike-je-prognan-iz-firence-beatrice-ga-nije-dozivljavala-ali-bozanstvena-komedija-i-danas-odusevljava-citatelje-1073321 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fabc875172c7198dc12599df8e3d60b85e5f5dda [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dante+Alighieri+zbog+politike+je+prognan+iz+Firence%2C+Beatrice+ga+nije+do%C5%BEivljavala%2C+ali+%E2%80%98Bo%C5%BEanstvena+komedija%E2%80%98+i+danas+odu%C5%A1evljava+%C4%8Ditatelje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fdante-alighieri-zbog-politike-je-prognan-iz-firence-beatrice-ga-nije-dozivljavala-ali-bozanstvena-komedija-i-danas-odusevljava-citatelje-1073321 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fdante-alighieri-zbog-politike-je-prognan-iz-firence-beatrice-ga-nije-dozivljavala-ali-bozanstvena-komedija-i-danas-odusevljava-citatelje-1073321 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sedamsto godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Književnostsedamsto godina

Dante Alighieri zbog politike je prognan iz Firence, Beatrice ga nije doživljavala, ali ‘Božanstvena komedija‘ i danas oduševljava čitatelje

Piše Jasmina Parić
26. siječnja 2021. - 08:00
 Dante Alighieri, portret Sandra Botticellija, u Pakao je smjestio brojne suvremenike, crkvene velikodostojnike, pape i političke protivnike  AFP

Otpočela je velika obljetnica Dantea Alighierija, 700 godina od dovršetka njegove neumrle "Božanstvene komedije", a ujedno i obljetnica smrti. U mnogim su zemljama za tu prigodu bili osmišljeni posebni programi, a, razumljivo, prednjači pjesnikova rodna Italija te na prvom mjestu Firenca, u kojoj se rodio, i Ravenna, u kojoj je umro 1321. godine.

Što će, i u kojem opsegu, od ambiciozne proslave godišnjice biti ostvareno, za sada nitko ne zna. Planirale su se izložbe (portreta, rukopisa, prikaza onodobnog života), potom izložbe umjetničkih djela nadahnutih njegovim temeljnim djelom, "Božanstvenom komedijom", posebna izdanja, kazališne predstave, a o predavanjima i skupovima da se i ne govori.

Sva je prilika da će dosta toga biti preseljeno u virtualni svijet i da će Danteu pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 08:42