StoryEditor
Kazališteplesni podmladak

Simfonijskom bajkom za djecu ‘Petar i vuk‘ u petak u HNK Split prvi put predstavit će se 28 mladih plesača u koreografiji voditelja Remusa Dimachea

15. lipnja 2020. - 16:05
Predstava 'Petar i vuk': 28 mladih plesača iz Moderne grupe Baletnog studija HNK donosi svježu energijuGlazbena mladež Split

Kad Petar jednog jutra krene u šetnju, neće moći ni zamisliti kakva ga avantura očekuje. Ispred kuće patka je plivala po jezeru, ptičica se prepirala s njom, a mačka razmišljala kako da zgrabi ptičicu. I sve je bilo u redu dok iz mračne šume nije došao vuk…Izvedbom simfonijske bajke za djecu "Petar i vuk" Sergeja Prokofjeva na kraju kazališne sezone splitskoj publici će se predstaviti 28 mladih plesača moderne grupe Baletnog studija HNK Split u koreografiji svog voditelja Remusa Dimachea i uz glazbenu pratnju Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića.

Ovaj klasik 20. stoljeća, koji se već više od osam desetljeća izvodi širom svijeta na oduševljenje i djece i odraslih na repertoaru je HNK Split 19. lipnja, kao i sljedećeg dana, kada su planirane još dvije predstave.

Bajka za koju je glasoviti ruski skladatelj napisao glazbu i tekst sjajna je prilika da djeca upoznaju kazalište, orkestar i razne instrumente, jer svaki je lik dočaran zvukom jednog glazbala: djeda predstavlja fagot, mačku klarinet, patku oboa, lovce trube, ptičicu flauta, vuka rogovi, a dječaka Petra čitav orkestar, osobito violine. U pauzama između pojedinih glazbenih tema tekst će govoriti glumac Lovre Kondža, a izvedba će biti popraćena videoprojekcijama instrumenata i scena iz priče.

Iako po trajanju kratka, svega pola sata, predstava se s velikim entuzijazmom priprema u Baletnom studiju HNK Split:

- Svi uživaju i jedva čekaju, ovo je veliki događaj za njih! – kaže voditelj Moderne grupe Remus Dimache za svoje talentirane mlađahne plesače i plesačice, kojima je ovo prvo iskustvo na sceni kazališta. - Neki imaju malu tremu uoči velike predstave s orkestrom, ali na kraju će ispasti da najveću tremu imam ja. Koreografija će biti atraktivna za publiku i bazirana je uglavnom na modernom pokretu u kombinaciji s baletom, a ima tu i glume, kao i akrobacija. Ulaznice za premijeru se traže, svi su uzbuđeni. Uvjeren sam da će svatko tko je pogleda poželjeti doći opet i raduje me da će na jesen biti na repertoaru za splitske đake i vrtiće – kaže Dimache.

U ulozi Petra nastupit će Bruna Videka, Vuka Giuliana Ozretić, a Djeda Mina Ugrin i Bartol Lukšić.

Kostime za predstavu radi Morana Petrović, scenografija je Dinke Jeričević, Branimir Bokan oblikuje svjetlo, a ton Petar Ivanišević. Videoprojekcija je u rukama Ivice Kalinića. Predstava se radi u suradnji s Glazbenom mladeži Split, koja ove godine obilježava 50 godina rada i povezanosti djece i mladih s glazbom i kulturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 05:37