StoryEditor
Kazališteu rodnom Osijeku

Neprežaljeni redatelj Saša Anočić ispraćen na posljednji počinak uz vojne počasti, kolege su se u suzama opraštale od njega: Zašto si morao otići prerano?

Piše PSD
8. svibnja 2021. - 17:09
Neja Markicevic/Cropix

Saša Anočić ispraćen je danas na posljednji počinak na Aninom groblju u svom rodnom Osijeku, u gradu u kojem je ostvario svoje prve uspjehe, gradu čijim se kazalištima stalno vraćao i u kojem je na Akademiji podučavao buduće glumce. I gradu kojim je, nakon vijesti o njegovoj iznenadnoj smrti, zavladala golema tuga - piše Večernji list.

Za jedanaest dana, proslavio bi Saša Anočić 53. rođendan, točnije 19. svibnja. Preminuo je u utorak navečer - odradio probu, sjeo u automobil i dovezao se kući, u Zagrebu. Pozlilo mu je, a umro je u kolima hitne pomoći.

Njegova urna pokopana je uz vojne počasti - Saša Anočić bio je branitelj, u najteže ratno doba. Jedva govoreći, od njega su se oprostili kolege Vlasta Ramljak i "kauboj" Rakan Rushaidat.

- Nevjerica, šok, provjeravanje je li istina pa bijes. Zašto si morao otići prerano, a onda se vraćamo u devedesete. Bljesak, lijepe uspomene, kada si nakon rata upisao Akademija bio si miran povučen, pognute glave. Svi ostale kolege bili su otvoreni, a trebalo je doći do Saše, prisjetila se glumica Vlatka Ramljak studentskih dana.

Već je tada, dodala je, izrekao rečenicu koja ga je obilježila do danas, a obilježila je i kazalište za budućnost: "Mene zanima režija". 

- Nosio si novu viziju kazališta. S "Aljaskom" si duboko zaorao brazdu slavonske ravnice, nastavila je Vlasta Ramljak dodavši kako je nakon odlaska u Zagreb imao sreću da ga je struka prepoznala. Došli su, navela je, "Kauboji", "Kiklop", more predstava, a sve njegove predstave su nagrađivane. 

- Saša, "Aljaska" čeka, doviđenja, zaključila je ona kroz suze. 

Plač nije mogao suspregnuti ni Rakan Rushaidat, kolega sa kultne predstave "Kauboji". Prisjetio se kako ga je upravo Anočić upoznao sa suprugom što je nedavno ispričao i svome sinu, a sin je tada zaključio: "To znači da nije bilo Saše, ne bi bilo ni mene". 

- Sam Bog zna što bih bio da mi se nije dogodio Sale, nemam pritužbi, kazao je na kraju Rakan Rushaidat jecajući i citirajući rečenicu iz "Kauboja". 

Na groblju okupili su se glumci HNK Osijek, ali i kolege iz Zagreba, umjetnički ravnatelj Teatra EXIT Matko Raguž, svi "kauboji" i brojni umjetnici. "Kauboji" su više od pola sata pjevali pjesme iz predstave. 

Anočić je diplomirao 1998., a kada je iz Osijeka otišao u Zagreb, prvo je bio član glumačkog ansambla ZKM-a, zatim je prešao u Kazalište Trešnja, u kojem je glumio, ali i režirao velike hitove poput "Alise" i "Pinocchija", ali i koje je vodio kao ravnatelj.

Pisao je, režirao, birao glazbu, radio na svjetlima... - kazališni kreativac u punom smislu te riječi, istinski teatarski inovator. Svoj istinski teatarski dom našao je u Exitu.

Saša Anočić iza sebe ostavlja kćer Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je također profesionalna glumica, te troje djece iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu. Neutješni su bili i braća VanjaŽivko Anušić

Pogreb je vodio vlč. Ivan Jurić koji se prisjetio kako je baš on vjenčao Sašu sa suprugom Barbarom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 17:10