StoryEditor
KazalištePOGLEDALI SMO ZA VAS

Premijera Pinterova ‘Povratka‘ pod epidemiološkim mjerama: kriza morala svugdje dovodi do istih posljedica, i u Londonu i u Splitu podjednako

Piše J.Leskur Tom Dubravec
1. prosinca 2020. - 21:09
Tom Dubravec/Cropix

Drama "Povratak" engleskog dramatičara i kazališnog redatelja Harolda Pintera premijerno je izvedena na pozornici splitskog HNK na kojoj je ovom prilikom bila smještena i publika na pokretnoj tribini.

Glumačku postavu s Nikolom Ivoševićem u ulozi oca obitelji, Maxa, Ivanom Ćaćićem u ulozi svodnika, Nenadom Srdelićem u ulozi Sama, Nikšom Arčaninom u ulozi boksača, te Mijom Jurišićem u ulozi povratnika iz Amerike Teddyja i Anom Marijom Veselčić u ulozi njegove žene Ruth pratilo je iz publike dvadesetak ljudi, koliko je epidemiološki bilo dozvoljeno na tom malom prostoru.

Drama koju je je režirala Nina Mitrović, u originalu "The Homecoming", napisana je 1964. i spada u autorove rane radove, ponekad nazvanima "komedijama prijetnje". Često krenu od naizgled bezopasne situacije i pretvore se u prijeteća i apsurdna zbivanja zato što se likovi ponašaju na način koji je neobjašnjiv publici, a ponekad i drugim likovima. Pinterovi rani radovi povezuju se s teatrom apsurda.

Priča u "Povratku" započinje povratkom intelektualca Teddyja iz Amerike u roditeljski dom gdje ga dočekuje neprijateljska atmosfera, a njegova žena postaje centar sukoba u zajednici punoj muškaraca koji se pozivaju na obiteljske vrijednosti kršeći pritom sve moralne kodekse.

Surovost, nasilje i manipulacija sredstva su kojima komuniciraju likovi.

I kako komad odmiče kraju, tako postaje jasno da sjeverni dio Londona više nije miljama udaljen od Splita, jer izostanak morala u svakoj sredini dovodi do istih nesagledivih posljedica, a čovjeka nužno ostavlja na rubu ponora u koji se nepovratno strmoglavljuje ljudskost.

Scenograf i oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić, kostimografkinja Sonja Obradović, skladatelj Gordan Tudor, autor scenskog pokreta Damir Klemenić i oblikovatelj tona Tomislav Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 12:22