StoryEditorOCM
KazališteJezik kopačke

Praizvedba predstave o životu nogometaša, o natjecateljskm duhu, depresiji i toksičnoj muškosti

Piše hina
13. rujna 2024. - 15:33
‘Jezik kopačke‘ otkriva skrivene slojeve svijeta vrhunskog sporta, fokusirajući se na pritiske i očekivanja koji dovode do izolacije i depresije (ilustracija)Karim Sahib/Afp

Predstava "Jezik kopačke", koja propituje suvremeni nogomet i otvara tabu temu o depresiji među sportašima, praizvest će se 21. rujna u režiji Boruta Šeparovića u Zagrebačkom kazalištu mladih. 

Nastala prema tekstu Ivana Ergića, koji je bivši nogometaš, i Filipa Grujića, predstava kroz priču o mladom nogometašu iz Hrvatske koji prelazi u njemački klub Wolfsburg istražuje kako natjecateljski duh i glorifikacija uspjeha stvaraju kulturu dehumanizacije sportaša.

U Šeparovićevoj režiji i dramaturgiji predstava naglašava toksičnu muškost, patrijarhat i nadzorni kapitalizam koji opterećuju sportaše. 

Kako se ističe u najavi, predstava otkriva skrivene slojeve svijeta vrhunskog sporta, fokusirajući se na pritiske i očekivanja koji dovode do izolacije i depresije.

Otvara i tabu teme depresije među sportašima, stigmatizacije i nerealnih očekivanja jer "sportaši moraju uvijek biti zdravi, jaki i besprijekorni – moderni gladijatori".

Istovremeno sadrži komične i tragikomične elemente, osvjetljavajući međuljudske odnose unutar neposrednog okruženja, dodaje se.

Glume Bernard Tomić, Ugo Korani, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija, Nikolina Prkačin, Anđela Ramljak, Hrvojka Begović, Barbara Prpić, Zoran Čubrilo, Vedran Živolić, Ivan Pašalić, Toma Medvešek i polaznici Učilišta ZKM-a Viktor Lovinčić i Marin Plećaš

Scenski pokret potpisuje Tamara Despot, scenografiju te video i multimediju Montažstroj, a kostimografkinja je Marta Žegura.

image

Predstavu režira Borut Šeparović

Ivana Nobilo/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 15:34