StoryEditor
Kazalištekod ibsena u gostima

‘Povijest bestijalnosti‘ Ivice Buljana u Norveškom narodnom kazalištu nominirana za najbolju predstavu godine, proglašenje 17. prosinca

Piše S. Kekez
2. prosinca 2020. - 13:51
'Povijest bestijalnosti' jedna je od najoštrijih kritika suvremenih političkih elitaSubjekt

Redatelj Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK Zagreb, u Norveškoj je u kolovozu postavio predstavu "Povijest bestijalnosti" prema djelu Jensa Bjørneboea i ona je prema izboru časopisa "Subjekt“ nominirana za najbolju predstavu u Norveškoj u 2020. godini.

- Predstava je bila jedna od najmračnijih ove godine. Seks, punk, votka i buka. Ovdje se zavija, masturbira, razbija, a humor povremeno pršti od pubertetskih banalnosti. Buljan zasigurno ne slijedi recept za "dobro“ kazalište. Zaista su potrebni ljudi s posebnom kulturom da svladaju ovakav materijal, i to je sjajno postignuto.

"Povijest bestijalnosti" bila je ne samo jedna od najboljih, već možda najinovativnija predstava godine. Bjørneboeov roman jedna je od najoštrijih kritika suvremenih političkih elita, prije svega staljinizma i zapadnih ’demokratskih’ sistema, koji su isto tako ogrezli u krvi.

Žanrovski je blizak Pasolinijevom filmu "Salo ili 120 dana Sodome“, Kubrickovoj "Paklenoj naranči“ i filozofskim studijama Michela Foucaulta.“, kaže se u obrazloženju nominacije, u kojemu se ističe da je Ivica Buljan, "jedan od najboljih redatelja na kontinentu", uzeo drugu knjigu, "Barutanu" (1956.), iz Bjørneboeove trilogije.

'BARUTANA' NA BARUTANI?

Radnja predstave događa se u ograđenom i dobro čuvanom prostoru koji je nekad služio kao barutana, a sad je neka vrsta azila za bogate pacijente, uglavnom teške kriminalce s ozbiljnim poremećajima. Glavni junak Jens zajedno s doktorima i pacijentima uzima LSD i hašiš i kroz tu kaotičnu vizuru piše svoje životno djelo, povijest bestijalnosti ljudskog roda.

- Riječ je o umjetničkom časopisu koji objavljuje kategorije u svim područjima umjetnosti: likovnoj umjetnosti, instalacijama, književnosti, filmu i glazbi... Proglašenje je 17. prosinca. Predstava je krajnje izazovan politički performans, a velik broj premijera u Norveškoj meni je intimna i profesionalna satisfakcija. DAF je objavio cijelu Bjørneboeovu trilogiju na hrvatskome, a ovih dana izašao je i Bjorneboeov roman "Morski psi", objašnjava Buljan.

Jens Bjørneboe (1920.) autor je romana, drama, pjesama i eseja. Počinio je samoubojstvo 1976., a danas ga se iznova otkriva kao jednog od najznačanijih pisaca XX. stoljeća čijoj je popularizaciji znatno pridonio Karl Ove Knausgård.

U situaciji dok se u Norveškoj još igraju predstave uživo, a u Hrvatskoj broj gledatelja ne uspijeva dostići broj izvođača, iznosimo redatelju ideju da "Barutana" možda ovo ljeto dođe dostovati na splitsku Barutanu.

"Kad bi 'Povijest bestijalnosti došla na Splitsko ljeto, nitko sretniji od mene", zaključio je Buljan kratki razgovor pun nominacijskog zadovoljstva i slatke nagradne neizvjesnosti.

Ivica Buljan između Hrvatskog i Norveškog narodnog kazališta

Predstava je premijerno izvedena 28. kolovoza u Norveškom narodnom kazalištu u Oslu, gdje je Buljan prije dvije godine režirao "Kraljevo“ Miroslava Krleže, kao dio velikog europskog projekta kojem je jedan od nositelja Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.
Kostimografkinja "Povijesti bestijalnosti“ je Ana Savić Gecan, scenograf Aleksandar Denić, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar, a dramaturg Anders Hasmo.
U predstavi igra prva postava Norveškog narodnog kazališta, Oddgeir Thune, Hilde Olausson, Jukie Moe Sando, Eivin Nilsen Salthe, Frode Winther, Geir Kvarme, Amel Bašić, Kyrre Hellum i Joachim Daniel Rafaelsen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 10:57