StoryEditorOCM
Kazalištesjajna premijera

Moćan završetak sezone splitskog Baleta: ansambl demonstirirao uigranost i preciznost, zaslužili ovacije publike

Piše Jasenka Leskur
28. svibnja 2023. - 00:09

Moćan završetak sezone splitskog Baleta – premijera u subotu završila je ovacijama publike, ansambl je demonstrirao uigranost i preciznost do najmanjeg detalja, a HNK Split dobio prvi put na repertoaru dvije koreografije jednog od najzanimljivijih koreografa međunarodne plesne scene, Angelina Preljocaja.

Radi se o jednočinkama "La stravaganza", u prijevodu "Ekstravagantno", te "Noces" ili "Svadba", obje su izvođene na mnogim kazališnim scenama diljem svijeta.

Balet "La stravaganza" je tako praizveden daleke 1997. godine u New York City baletu, a francuskog koreografa inspirirale su povijesne migracije Europljana u Ameriku, u gradu simbolu imigracije i multikulturalnosti. Preljocaj preispituje sukob kultura Starog i Novog kontinenta, prošlosti i budućnosti, no ta tema ne gubi na aktualnosti ni danas, četvrt stoljeća kasnije.

Kao glazbena podloga koriste se ulomci koncerta baroknog skladatelja A. Vivaldija u opreci sa suvremenim djelima triju skladatelja: E. Ficarre, R. Normandeaua i A. Parmeruda. Evropski imigranti su odjeveni poput likova nizozemskog slikara Vermeera, a dvije različite kulture nisu samo glazbeno i vizualno sukobljene, njihove koreografije odaju različite identitete. Turobnost atmosfere podcrtavaju pauze bez glazbe, tišina, dok su plesači u pokretu. Ne, nije ovo radostan svijet iako se očima nude očaravajuće slike i boje na pozornici, Preljocaj nudi pregrš nijansi i metafizičkih značenja i traži od gledatelja veći napor, više razmišljanja.

Balet "Noces" je inspiriran konceptom tradicionalne svadbe, istražuje temu braka i ljudske odnose – ljubav, predanost, strast, složenost veza. Praizveden je još 1989. godine u Val-de-Marneu, a bazira se na istoimenoj kantati I. Stravinskog. Različite emocije plesno su dočarane tečnim i izražajnim pokretima naspram onih snažnih i dramatičnih, uzbudljivo je i dinamično sa složenom partiturom slavenskog skladatelja kao podlogom.

Obje koreografije su tjelesno zahtjevne i složene, a ansambl splitskog HNK je koreografov rukopis, kojeg im je prenijela njegova asistentica Claudia De Smet, predstavio splitskoj publici na visokoj razini. U prvom baletu, "La stravaganza" vrlo su dojmljivi dueti Aarona Koka i Oji Fujinija, te Aarona Koka i Eve Karipolvske.

U "La stravaganzi" su još nastupili: Imogen Moss, Minori Nakayama, Aubin Le Marchand, Yuto Mutai, Erik Ahl, Ania Bartkowski, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas i Elliot Adams, a u "Noces": Ania Bartkowski, Eva Karpilovska, Matea Milas, Imogen Moss, Minori Nakayama, Aaron Kok, Yuto Mutai, Erik Ahl, Jake Milston i Leonardo Suoza.

Veliki doprinos baletima čine kostimi koje su osmislili Hervé Pierre i Caroline Anteski, te oblikovatelj svjetla Jean-Bastien Nehr. Scenografkinja je Maya Schweizer, oblikovatelj tona Petar Ivanišević, a baletna majstorica je Albina Rahmatullina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:31