StoryEditorOCM
KazalištePREMIJERA GKM

Mačak u raskošnim disneyjevskim čizmama je zapravo čovjek, drugo ja mlinareva sina u režiji Nine Kleflin

19. siječnja 2023. - 11:22

U Gradskom kazalištu mladih Split sprema se predstava “Mačak u čizmama”. Premijera će biti ove subote, 21. siječnja u 20 sati u adaptaciji i režiji Nine Kleflin.

Kako redateljica najavljuje, bit će to raskošna izvedba u disneyjevskom stilu s mnogo songova, prikladna za sve generacije, svojevrsni family show.

Mačak u čizmama stara je bajka, često obrađivana i prepričavana. Redateljica je odabrala verziju Charlesa Perraulta, francuskog književnika, akademika i dvorskog čovjeka iz 17. stoljeća, koji je poput braće Grimm prikupljao i interpretirao narodne priče, od kojih mnoge datiraju još iz srednjeg vijeka.

Podsjetimo se fabule: prilikom raspodjele imanja nakon očeve smrti, stariji sinovi dobiju mlin i magarca, a najmlađi samo kućnog mačka. Međutim, mačak s ljudskim osobinama itekako je koristan. Svom prilično pasivnom gospodaru spretnim manipulacijama pribavlja prvo zvučno ime, potom dobru odjeću i gradi mu renome poput pravog PR-ovca. Prijevarom će za njega steći i dvorac zlog čarobnjaka i stvoriti mu tako uvjete da se vjenča kraljevom kćeri.

Bajka, kaže redateljica Nina Kleflin, u svojim dubljim slojevima nosi i ovu poruku: mladićeva sudbina je u njegovim rukama. Ako je i izvukao slabe karte, u njegovom se životu može dogoditi obrat ako ima hrabrosti i odvažnosti. Kolo sreće se stalno vrti, “ko bi doli sad je gori”- i obrnuto.

image

Nina Kleflin

- Mačak, kojega tumači Ivo Perkušić, zapravo je alter ego svoga gospodara. Smislit će lukav plan kojim će doći do bogatstva i ljubavi. Naravno, to ne ide sasvim glatko.Treba prije toga progutati i gorku pilulu, odnosno čarobnjaka kojega je naveo da se pretvori u miša. Točnije, zlo ili problem treba prepoznati, shvatiti po kakvim obrascima djeluje, a onda ga se može i riješiti - pojašnjava redateljica.

Upravo zbog svevremenosti koju u sebi nose motivi bajki, redateljica se odlučila za to da likovi govore suvremenim, urbanim jezikom, a mnogi simboli koji se u njima javljaju daju se prevesti u današnje.

Sve za garderobu

Recimo čizme, koje su prva investicija ljudsko-mačjeg para.

- One su uvijek bile skuplji predmet u garderobi - a i danas su. Čizme koje naš mačak naručuje kod postolara crvene su, sjajne, pucketaju pri hodu jer su nove novcate - i ne ostavljaju tragove.

Charles Perrault sve je znao o otmjenom odijevanju. Bio je blizak dvorskim krugovima i bilo mu je poznato da osoba ne može biti ni pripuštena pred Louisa IV. ako nije raskošno odjevena.

Neki siromašniji plemići založili bi ili čak prodali imanje kako bi se bogato opremili i dotjerali te dobili priliku za audijenciju, a možda i dvorjansku karijeru. Dosjetljivi se pisac znao i narugati duhu svoga vremena i društvu u kojem se i sam kretao. A danas ljudsko društvo funkcionira po istim principima i robuje istim zamkama.

Više nego ikada fascinirani smo vizualnim, osobito onim što vidimo na društvenim mrežama, gdje su svi u najboljem izdanju, veseli i nasmijani - i slijepo to podržavamo. Zbog toga je ova bajka puna aktualnosti.

Mačak će kralja kupiti svojim izvanjskim izgledom, ali i darovima. On mu donosi prepelice, skupocjenu hranu koju kralj najviše voli. Kad mačak ne bi bio iz vremena bajke, nego, recimo, iz današnjice, on bi nekog moćnika kojeg želi impresionirati odveo u restoran na skupu večeru.

image

Ekipa predstave
 

PRIVATNI ARHIV

I također bi ga uvjerio da njegov mladi gospodar posjeduje mnoge zemlje, livade i oranice (ili danas: građevinske terene uz more) kako bi pohlepni kralj bio uvjeren da će mladi Markiz od Karabasa samo povećati njegovo bogatstvo. Jer kraljevi iz bajke, a i moćnici današnjeg vremena, u svoje društvo uglavnom puštaju samo one koji su im slični: bogate i važne ljude, pune lažnog sjaja i razmetljivosti, razlaže Nina Kleflin.

Za raskošnu, kostimiranu, bajkovitu izvedbu, redateljica se donekle odlučila i zbog iskustva u kazalištu Komedija, gdje danas radi kao dramaturginja nakon čak 27 godina slobodnjačkog staža. Lani su u Komediji postavili Disneyevu “Ljepoticu i zvijer”, mjuzikl koji je postao ogroman hit i vidjelo ga je do sada više od 35 tisuća ljudi. Publici, kaže, očito fali emotivnosti na sceni, jasne fabule i priča koje razgaljujuju srca.

Pliš, žabo, čipka

Nina Kleflin pomno je birala suradnike za “Mačka u čizmama”, a o njima kaže:

- Sara Lovrić Caparin kreirala je kostime. Ona je likovnjakinja i lutkarica koja potječe iz kazališne “dinastije”- i djed i otac bili su joj scenografi - i veoma je stručna upravo za ovakav tip predstava, njeguje raskošan, starinski kazališni stil. Vidjet ćemo na pozornici mnogo pliša, žaboa, čipke i krinolina, što daje toplinu predstavi. Željko Radišić, mladi scenograf, arhitekt je kojega pomalo uvlačimo u kazališnu čaroliju i - neće se lako izvući. Zatim, tu su sjajni mladi likovnjaci Tina Vukasović, zadužena za slikarske radove i Marino Vukasović, autor rekvizita. A posebnu vrijednost izvedbi dat će songovi Ines Prajo i Arjane Kunštek, hitmejkerica koje pišu za brojne estradne zvijezde - nabraja redateljica i odaje želju da s vremenom, osobito na gostovanjima, u “Mačka” uvede band i live izvedbu kako bi predstava zadovoljila kriterije pravog mjuzikla.

U predstavi nastupaju Ivo Perkušić kao Mačak, Bojan Brajčić kao Edgar, najmlađi mlinarev sin, Siniša Novković kao Kralj, Katarina Romac kao Princeza Lavinia, Mia Vladović kao Harun, zli čarobnjak, te Matko Elezović, Karlo Barbir i Leon Macanović u više uloga.

Svi su odlični, hvali ih redateljica. Kada je birala naslov razmišljala je o Perkušiću kao Mačku, znajući da ima karizmu i fizičku spretnost: pokret koji je kombinacija mačjeg i ljudskog. Katarinu Romac poznaje, još je 2015. bila na ovoj istoj sceni princeza u njezinoj režiji “Princeze na zrnu graška”, a s Bojanom Brajčićem radi prvi put i veli - oduševljena je širinom njegova talenta.

Zanimalo nas je na kraju kako je zamislila Mačka - koje osobine u njemu prevladavaju.

- On je zapravo čovjek, drugo ja mlinareva sina, ali ima mačje geste i u kostimu diskretne naznake: sitne uši i rukavice - šape.

Po kazališnoj genezi on je zapravo arlekin, sluga pametniji od gospodara, lik iz commmedie dell’arte. On je i Figaro, i Pomet i Scapin.

A naš mali naklon commediji dell’arte bit će i kutija kakve su imali nekada putujući glumci, a vidjet će se čim se podigne zastor. Takvu kutiju možemo zamisliti na nekom trgu u staroj Italiji, zaključuje Nina Kleflin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:46