StoryEditorOCM
Kazalištepovod za slavlje

Legendarni splitski GMK proslavio okrugli 80. rođendan, iznjedrio je neke od najvećih dalmatinskih glumaca

Piše Anita Matić
18. veljače 2023. - 21:47

Okruglih, respektabilnih 80! Gradsko kazalište mladih proslavilo je svoj veliki jubilej i baš ih je bilo sjajno vidjeti onako u kompletnom sastavu na pozornici gdje su zapljeskali publici koja ih vjerno prati, ali i sebi, jer imaju što i slaviti - trag koji su ostavili na sceni neizbrisiv je.

GKM je, kako se poentiralo na početku, malo je kazalište s velikim predstavima. Ali i velikim glumcima, jer na njihovim daskama svoj put u svijet glume započeli su mnogi - od Borisa Dvornika, Ivice Vidovića, Josipa Gende, Zoje Odak, Marije Sekelez, Milana Štrljića, Marije Škaričić...

Još od egipatske pustopoljine, gdje su osnovani 1943., pa do današnjih dana na Prokurativama prošli su put isprepleten sretnim i manje sretnim momentima, ali uvijek se u ovom kazalištu, kako su rekli "igralo" za čovjeka, čovječnost i čovječanstvo.

- Mi s mo jedino kazalište na svijetu osnovano na drugom kontinentu. Mi smo kazalište koje slavi riječ, a riječ je zapravo esencija kazališta. Riječ je esencija života, jer hrani dušu. To je naša primarna uloga. Mi smo vrsta odgajališta, mjesto usmjereno prema mladima, vrlo ugodno za život - kazao je ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić.

Govorila je i bivša ravnateljica, Ljubica Srhoj, koja se prisjetila i onih teških, surovih trenutaka. Godina kada je GKM funkcionirao u prostorijama poviše "Tri volta", sa sto kuna na računu i jednim crnim telefonom kojeg su po potrebi razvlačili od prostorije do prostorije. Bilo je to prije tridesetak godina.

- Nismo imali ni kazetofon. Molila sam nekoga ako ima koji viška da nam ga posudi. Naravno da nismo imali pozornicu - nastupali smo po školama. Bili smo desetljeće beskućnici. Kada smo dobili prostore, stigle su nagrade, sjajne predstave... - kazala je Srhoj, koja je upravo otišla i u zasluženu mirovinu.

Govorio je i Belmondo Miliša koji je zanimljivo ocijenio posao glumaca.

- U raznim poslovima kojima sam se bavio vidio sam ljude kako na razne načine obavljaju posao. Ono kako to posvećeno rade glumci, to nije ništa drugo nego čista duhovnost, kazao je on.

Među brojnim čestitarima bio je i gradonačelnik Ivica Puljak. Priznao je kako su mu događaji iz sfere kulture najdraži.

- Draži su mi čak i od sporta, jer ovdje ne možemo izgubiti. Ovdje nema kontroverzi.

Nakon kazališta, program se nastavio i u restoranu Bajamonti gdje je u sklopu obilježavanja stotog rođendana Miljenka Smoje ansambl GKM-a izveo koncertno čitanje njegovog djela "Meštre Tonov najsritniji dan".

Osnovano u El Shattu

Gradsko kazalište mladih u Splitu osnovano je u prosincu 1943. u hrvatskom zbjegu u El Shattu kao kulturno-umjetničko društvo čiji su članovi bili djeca u zbjegu, prebačena u Afriku preko Visa i Italije. U sastavu Društva djelovali su folklor, balet, zbor i dramska scena, a predstave su se izvodile u Kairu, Aleksandriji, Suezu i drugim gradovima i to za pripadnike zbijega i savezničke vojske. Prva javna izvedba održana je 18. veljače 1944. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 05:22