stdClass Object ( [id] => 1297083 [title] => ‘Aida‘ na Peristilu zaštitni je znak Splitskog ljeta. Odgledali smo ‘Aidu‘ u Beogradu i Skopju. Mogu li se mjeriti? [alias] => aida-na-peristilu-zastitni-je-znak-splitskog-ljeta-odgledali-smo-aidu-u-beogradu-i-skopju-mogu-li-se-mjeriti [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gledano iz perspektive Splita, za nas Dalmatince gotovo da je nezamislivo operu Aida Giuseppea Verdija dočarati uprizorbom u kazalištu, a ne na otvorenom prostoru.

Za takav dojam zaslužan je Peristil, odnosno sad već za jedan kalendar nepunih 70 godina otkako se ova perjanica talijanske operne literature izvodi u okviru Splitskog ljeta, počam još onamo od 1954. godine kad se uprizorila pod protironom i među kolonama imperatorskoga trga.

Isplatilo se, stoga, skoknuti do Narodnog pozorišta u Beograd, pa provjeriti kako to ova kompleksna Verdijeva kajdanka odjekuje unutar akustički nametnutih uvjeta zatvorene kazališne školjke. A kako je nedugo potom Aida igrala i u Skopju, start godišnjeg odmora bilo je idealno otpočeti izletom u glavni grad Sjeverne Makedonije, pa upotpuniti ovu zanimljivu opernu sliku.

Jerbo, doživljaj gledanja Aide u amfiteatru Arena di Verona, doista, neusporediv je ma s kojim ambijentom na kugli Zemaljskoj, uključujući i scenične Terme di Caracalla u Rimu ili famozan poluamfiteatar Sferisterio u Macerati. U više produkcija gledao sam je na tim pozornicama, ali i u Kuli Kamerlengo u Trogiru, gdje je ona splitska redatelja Petra Selema Ljeta Gospodnjega 2006., nakratko se premjestivši, bila pronašla privremeno utočište "na zraku", dok su na Peristilu konzervatori obavljali sanacijske radove po kolonadama i arhitravima pjeskareći i stružući kamene kraste kao slojeve falše patine…

No, prije beogradske i skopske Aide u zatvorenom, u godini obilježavanja 100. obljetnice smrti samoga Verdija (2001.), gledao sam ju u HNK Zagreb gdje ju je istumačio Vjekoslav Šutej: baš naš maestro, koji ju je "nastudirao" na splitskom Peristilu 80-ih godina lanjskog vijeka.

---

image

Programska knjižica ‘Aide‘ iz beogradskog teatra

Privatni album
---

I, baš to mi je bilo pomoglo da uši baždarene na slušanje Aide na otvorenom, kao da sam na teatarskoj probi, naučim slušati i u kazalištu.

Da, Verdi ju je pisao kao spektakl za otvorenje Sueskoga kanala na afričkom kontinentu; ma, ona je kao i svaka meštrova ina opera namijenjena izvođenju unutar natkrivenoga opernoga hrama. Uostalom, Verdi je skladao daleko veći broj pompoznih opera s velikim ansambl - scenama ili baletnim prizorima, naprama kojima se Aida čini upravo komornom operom: izuzmemo li slavnu majestetičnu i ljudstvom brojčanu "Trijumfalnu scenu".

(Uzgred, upravo iz tog razloga, Petar Selem je i bio postavio Aidu na malenoj pozornici HNK Osijek, gledanu – "iz vizure groba", u kojem živi pokopani skončavaju Radames i Aida…)

Svemu ovome dosad kazanom, kao efekt iznenadnog obrata u gradbenoj konstrukciji svake drame, valja dodati splitski historiografski fakt, sasvim sigurno slabo znan u svekolikoj javnosti. Naime, prvo postavljanje Aide u Splitu s domaćim snagama (ne računajući ranija gostovanja), dogodilo se baš u – zgradi Teatra!

Dneva 4. veljače 1954. Silvije Bombardelli izveo ju je u kazalištu na Dobrome, a onda je koji mjesec kasnije, zajedno sa redateljem Stankom Gašparovićem i scenografom Antunom Augustinčićem, velikim našim kiparom, položio tu predstavu u kubus peristilske pjacete. Otada do danas, Aida u Splitu beziznimno igra na otvorenom.

A da bi dramaturgija bila vibrantnija i ispunjenija neočekivanim elektricitetom, prisnažit ćemo ovome svemu i jednu sasvim oprečnu činjenicu. Verdijeva opera Nabucco, rađena je izvorno za premijerno izvođenje na Peristilu tijekom Splitskih ljetnih priredaba (1962.), a onda ju je onaj isti maestro Bombardelli – obrnutim putem od tada uobičajenoga – na zimu vratio u kazališnu kuću na početku iduće sezone. Ama, ubrzo se shvatilo kako je ta produkcija, ustvari, adut za djelovanje na otvorenom, pa je od iduće godine njezino redovito stanište bilo imperatorski trg pred katedralom posvećenoj svetom Duji.

I tako su "Verdijeve trice" – Nabucco, treća opera po redu spočetka u opusu ovoga skladatelja, i Aida, treća opera skraja istoga stvaralačkog salda – u Splitu nekako prirodno predodređene za izvođenje isključivo pod vedrim Verdijevim nebom…

---

image

‘Aida‘ u zatvorenom, u kazališnoj zgradi

Privatni album
---

A u Narodnom pozorištu u Beogradu, u zatvorenom, ova konkretna produkcija Aide igra točno 10 godina, otkako je 10. travnja 2013. premijerno bila postavljena. Baš kao i Split, i Beograd je afinitetom okrenut talijanskom belkantu koji čini dobar dio i repertoara i programa.

U godinama koje su za nama gledao sam ovdje Verdijev Krabuljni ples i Trubadur, a iskustvo gledanja Aide ipak mi čini ponajvećma zadovoljstva.

Predstava o kojoj je govora vidi se da je uhodana, podmazana je s nekoliko izvedaba u recentno proljetno doba, i, dobro je posjećena i primljena od publike.

Dirigent Đorđe Pavlović predvodio ju je sigurno i u izboru provjerenih tempâ, tako da u tom smislu nije bilo iznenađenja. Ono što pak skreće pažnju jest manjak pjevača u sastavu zbora, čemu razlog mogu biti uštede produkcije ili manjak scenskog prostora. I beogradska orkestarska rupa kao da je unekoliko manja od prosjeka, što se pak vidjelo i po smanjenom gudačkom korpusu orkestra koji ne ide na ruku partituri Aide.

Redatelj Ognjan Draganov kretao se linijom standardnih prikazbi ove egipatsko-etiopske priče. Njegova je ideja, pak, bila ponešto filmski statična, kao da čeka kameru koja ima uhvatiti kadar i pohraniti ga zavazda, a ne da glumački aktivnijim gestama i pokretima oživi i prikaže karakter kazališnoga izvođenja uživo. Kostimografkinja Milanka Berberović odlučila se za faktografsko-faksimilski prikazati afričke oprave iz toga doba, čime je produkciju učinila posve autentičnom, dok su scenografi Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović vrlo korisno pridonijeli vizualnoj slici u cjelini.

Svi odreda solisti, izuzev eklatantno indisponiranog tenora Dušana Plazinića (Radames), kretali su se unutar trase korektnosti, na čelu s Anom Rupčić (Aida), kojoj registri nisu bili posve izjednačeni, ali su piana u visinama bila poprilično dobra. Ivan Tomašev (Ramfis) i Miodrag D. Jovanović (Amonasro) slabije su izveli svoje partije od Mihaila Šljivića (Egipatski kralj), koji je od muških aktera bio najsigurniji i najbolji.

No, najjači adut ove beogradske Aide bila je Sanja Anastasia (Amneris), koja je vladala pozornicom i glumački i pjevački. Njezin je raskošan mezzo vrlo potentan i ona ga suvereno kontrolira na putu vlastite interpretacije i kantilacije. Odavno nisam čuo tako moćnu Amneris spremnu i na otvorene pozornice, pa mi se čini idealnom za spektakl na Peristilu u Splitu, gdje bi publika nakon puno vremena čula dostojnu nasljednicu Nade Puttar-Gold i Biserke Cvejić, doista svjetske interpretkinje ove kultne operne role.

---

image

Siniša Vuković i Vasko Ristov, generalni direktor Makedonske opere i baleta

Privatni album
---

I na izvedbi Aide u Makedonskoj operi i baletu u Skopju, Sanja Anastasia također je tumačila ulogu Amneris, tako da sam relativno brzo dobio potvrde svim dojmovima koje sam nedavno stekao u Beogradu. Ovdje je još za partnera imala sjajnog talijanskog tenora Waltera Fraccara, s kojim je Anastasia nastupila baš u ovoj operi i u milanskoj La Scali, nakon čega je ta produkcija objavljena i na DVD-u. Fraccara sam slušao kao Radamesa i u Rimu i u Areni u Veroni, ali na Peristilu u Splitu. Nije izgubio na svježini, pa je i publika u Skopju mogla uživati u famoznoj, zapravo originalnoj talijanskoj interpretaciji ove važne role.

Marija Jelić (Aida) tražila se cijelu predstavu pjevajući krivudavo s traženjem ekvilibrija, a stabilitet vlastitog doprinosa postigla je tek u IV. činu. Mora se pohvaliti pjevački zbor i, naročito, orkestar, koji su bili vrlo koncentrirani u ozvučenju partiture, za koje poticaje je vrlo raspoložen bio maestro Roberto Gianolla.

---

image

Sanja Anastasia s našim reporterom

---

Dejan Prošev bio je zadužen za zbivanja na sceni, i, ponudio je jednu vrlo rafiniranu vizibilnu prezentaciju. Ogroman kubus pozornice bio je posvema prazan, a volumen i ugođaj postigao je suvremenim metodama uspomoć svjetla i projekcija. Mjestimice je središte bine po cijeloj dužini bilo jedno ogromno propadalište, posredstvom čega se pjevački zbor pojavljivao ili nestajao iz vidokruga promatračâ. Odlično. Pa opet, baš kao i u Beogradu, i ovdje je izostala uživo svirka atraktivnih fanfara, što svakako pojeftinjuje troškove, ali i pomalo razrjeđuje strast veličanstvenosti na koju je gledatelj ove opere naviknut.

Kako bilo, doživljaj gledanja Aide u zatvorenom prostoru, ipak, ne može se mjeriti s onom majestetičnošću kakvu nudi, primjerice, splitski Peristil.

---

Lovro pl. Matačić utemeljio je Makedonsku operu

Prije same izvedbe Aide imao sam čast prijema u uredu generalnog direktora Makedonske opere i baleta, intendanta Vaska Ristova. Gospodin je profesor trube na ovdašnjem muzičkom univerzitetu, a često je i članom raznih žirija na instrumentalnim natjecanjima, pa tako i u Hrvatskoj.

Odlično je upućen i u povijest glazbenih događanja u Skopju, pa mi je s posebnom radošću ispričao kako je baš naš veliki dirigent Lovro pl. Matačić 1947. godine utemeljio Makedonsku operu, dugo joj bivajući na čelu, ter kasnije često navraćajući kao gost. Kurioziteta rada, svečane i raskošne fotelje od drva i kože ovdje u njegovom uredu u Skopju, donio je na poklon iz Hrvatske upravo – maestro Matačić!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOJA JE BOLJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KOJA JE BOLJA 2 0 8331 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-09 09:39:20 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-09 13:48:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-09 13:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Aida' na Peristilu zaštitni je znak Splitskog ljeta. Odgledali smo 'Aidu' u Beogradu i Skopju. Mogu li se mjeriti? [metakey] => aida, Splitsko ljeto, narodno pozorište beograd, makedonska opera i balet [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/09\/4072126.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061449.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061344.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061363.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061364.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Biljak","","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Aida na Peristilu, najljep\u0161em ambijentu...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Sanja Anastasia s na\u0161im reporterom<\/p>","

Sini\u0161a Vukovi\u0107 i Vasko Ristov, generalni direktor Makedonske opere i baleta<\/p>","

\u2018Aida\u2018 u zatvorenom, u kazali\u0161noj zgradi<\/p>","

Programska knji\u017eica \u2018Aide\u2018 iz beogradskog teatra<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1317","hd_4072126_1920.jpg":"1920x1080","k_4072126_1280.jpg":"1280x1280","k_4072126_1024.jpg":"1024x1024","k_4072126_640.jpg":"640x640","k_4072126_480.jpg":"480x480","k_4072126_340.jpg":"340x340","k_4072126_220.jpg":"220x220","o_4072126_1280.jpg":"1280x878","o_4072126_1024.jpg":"1024x702","o_4072126_640.jpg":"640x439","o_4072126_480.jpg":"480x329","o_4072126_340.jpg":"340x233","o_4072126_220.jpg":"220x150","h_4072126_1280.jpg":"1280x854","h_4072126_1024.jpg":"1024x683","h_4072126_640.jpg":"640x427","h_4072126_480.jpg":"480x320","h_4072126_340.jpg":"340x227","h_4072126_220.jpg":"220x147","pp_4072126_1280.jpg":"1280x1628","pp_4072126_1024.jpg":"1024x1303","pp_4072126_640.jpg":"640x814","pp_4072126_480.jpg":"480x611","pp_4072126_340.jpg":"340x432","pp_4072126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2536","hd_25061449_1920.jpg":"1920x1080","k_25061449_1280.jpg":"1280x1280","k_25061449_1024.jpg":"1024x1024","k_25061449_640.jpg":"640x640","k_25061449_480.jpg":"480x480","k_25061449_340.jpg":"340x340","k_25061449_220.jpg":"220x220","o_25061449_1280.jpg":"1280x1690","o_25061449_1024.jpg":"1024x1352","o_25061449_640.jpg":"640x845","o_25061449_480.jpg":"480x634","o_25061449_340.jpg":"340x449","o_25061449_220.jpg":"220x290","h_25061449_1280.jpg":"1280x854","h_25061449_1024.jpg":"1024x683","h_25061449_640.jpg":"640x427","h_25061449_480.jpg":"480x320","h_25061449_340.jpg":"340x227","h_25061449_220.jpg":"220x147","pp_25061449_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061449_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061449_640.jpg":"640x814","pp_25061449_480.jpg":"480x611","pp_25061449_340.jpg":"340x432","pp_25061449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25061344_1920.jpg":"1920x1080","k_25061344_1280.jpg":"1280x1280","k_25061344_1024.jpg":"1024x1024","k_25061344_640.jpg":"640x640","k_25061344_480.jpg":"480x480","k_25061344_340.jpg":"340x340","k_25061344_220.jpg":"220x220","o_25061344_1280.jpg":"1280x590","o_25061344_1024.jpg":"1024x472","o_25061344_640.jpg":"640x295","o_25061344_480.jpg":"480x221","o_25061344_340.jpg":"340x156","o_25061344_220.jpg":"220x101","h_25061344_1280.jpg":"1280x854","h_25061344_1024.jpg":"1024x683","h_25061344_640.jpg":"640x427","h_25061344_480.jpg":"480x320","h_25061344_340.jpg":"340x227","h_25061344_220.jpg":"220x147","pp_25061344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061344_640.jpg":"640x814","pp_25061344_480.jpg":"480x611","pp_25061344_340.jpg":"340x432","pp_25061344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_25061363_1920.jpg":"1920x1080","k_25061363_1280.jpg":"1280x1280","k_25061363_1024.jpg":"1024x1024","k_25061363_640.jpg":"640x640","k_25061363_480.jpg":"480x480","k_25061363_340.jpg":"340x340","k_25061363_220.jpg":"220x220","o_25061363_1280.jpg":"1280x840","o_25061363_1024.jpg":"1024x672","o_25061363_640.jpg":"640x420","o_25061363_480.jpg":"480x315","o_25061363_340.jpg":"340x223","o_25061363_220.jpg":"220x144","h_25061363_1280.jpg":"1280x854","h_25061363_1024.jpg":"1024x683","h_25061363_640.jpg":"640x427","h_25061363_480.jpg":"480x320","h_25061363_340.jpg":"340x227","h_25061363_220.jpg":"220x147","pp_25061363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061363_640.jpg":"640x814","pp_25061363_480.jpg":"480x611","pp_25061363_340.jpg":"340x432","pp_25061363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_25061364_1920.jpg":"1920x1080","k_25061364_1280.jpg":"1280x1280","k_25061364_1024.jpg":"1024x1024","k_25061364_640.jpg":"640x640","k_25061364_480.jpg":"480x480","k_25061364_340.jpg":"340x340","k_25061364_220.jpg":"220x220","o_25061364_1280.jpg":"1280x776","o_25061364_1024.jpg":"1024x621","o_25061364_640.jpg":"640x388","o_25061364_480.jpg":"480x291","o_25061364_340.jpg":"340x206","o_25061364_220.jpg":"220x133","h_25061364_1280.jpg":"1280x854","h_25061364_1024.jpg":"1024x683","h_25061364_640.jpg":"640x427","h_25061364_480.jpg":"480x320","h_25061364_340.jpg":"340x227","h_25061364_220.jpg":"220x147","pp_25061364_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061364_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061364_640.jpg":"640x814","pp_25061364_480.jpg":"480x611","pp_25061364_340.jpg":"340x432","pp_25061364_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15724691 Threads: 4 Questions: 3231568395 Slow queries: 7316066 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236580412 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/aida-na-peristilu-zastitni-je-znak-splitskog-ljeta-odgledali-smo-aidu-u-beogradu-i-skopju-mogu-li-se-mjeriti-1297083 [printLink] => /kultura/kazaliste/aida-na-peristilu-zastitni-je-znak-splitskog-ljeta-odgledali-smo-aidu-u-beogradu-i-skopju-mogu-li-se-mjeriti-1297083?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 222397 [name] => aida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aida [link] => /tag/aida ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242283 [name] => splitsko ljeto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitsko-ljeto [link] => /tag/splitsko-ljeto ) [2] => stdClass Object ( [id] => 719202 [name] => narodno pozorište beograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 15:48:22 [main_article_id] => 0 [alias] => narodno-pozoriste-beograd [link] => /tag/narodno-pozoriste-beograd ) [3] => stdClass Object ( [id] => 719203 [name] => makedonska opera i balet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 15:48:23 [main_article_id] => 0 [alias] => makedonska-opera-i-balet [link] => /tag/makedonska-opera-i-balet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOJA JE BOLJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Aida‘ na Peristilu zaštitni je znak Splitskog ljeta. Odgledali smo ‘Aidu‘ u Beogradu i Skopju. Mogu li se mjeriti? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/4072126.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Biljak [mainImageDesc] =>

Aida na Peristilu, najljepšem ambijentu...

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/4072126.jpg [title] =>

Aida na Peristilu, najljepšem ambijentu...

 

Matko Biljak ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061449.jpg [title] =>

Sanja Anastasia s našim reporterom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061344.jpg [title] =>

Siniša Vuković i Vasko Ristov, generalni direktor Makedonske opere i baleta

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061363.jpg [title] =>

‘Aida‘ u zatvorenom, u kazališnoj zgradi

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061364.jpg [title] =>

Programska knjižica ‘Aide‘ iz beogradskog teatra

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gledano iz perspektive Splita, za nas Dalmatince gotovo da je nezamislivo operu Aida Giuseppea Verdija dočarati uprizorbom u kazalištu, a ne na otvorenom prostoru.

Za takav dojam zaslužan je Peristil, odnosno sad već za jedan kalendar nepunih 70 godina otkako se ova perjanica talijanske operne literature izvodi u okviru Splitskog ljeta, počam još onamo od 1954. godine kad se uprizorila pod protironom i među kolonama imperatorskoga trga.

Isplatilo se, stoga, skoknuti do Narodnog pozorišta u Beograd, pa provjeriti kako to ova kompleksna Verdijeva kajdanka odjekuje unutar akustički nametnutih uvjeta zatvorene kazališne školjke. A kako je nedugo potom Aida igrala i u Skopju, start godišnjeg odmora bilo je idealno otpočeti izletom u glavni grad Sjeverne Makedonije, pa upotpuniti ovu zanimljivu opernu sliku.

Jerbo, doživljaj gledanja Aide u amfiteatru Arena di Verona, doista, neusporediv je ma s kojim ambijentom na kugli Zemaljskoj, uključujući i scenične Terme di Caracalla u Rimu ili famozan poluamfiteatar Sferisterio u Macerati. U više produkcija gledao sam je na tim pozornicama, ali i u Kuli Kamerlengo u Trogiru, gdje je ona splitska redatelja Petra Selema Ljeta Gospodnjega 2006., nakratko se premjestivši, bila pronašla privremeno utočište "na zraku", dok su na Peristilu konzervatori obavljali sanacijske radove po kolonadama i arhitravima pjeskareći i stružući kamene kraste kao slojeve falše patine…

No, prije beogradske i skopske Aide u zatvorenom, u godini obilježavanja 100. obljetnice smrti samoga Verdija (2001.), gledao sam ju u HNK Zagreb gdje ju je istumačio Vjekoslav Šutej: baš naš maestro, koji ju je "nastudirao" na splitskom Peristilu 80-ih godina lanjskog vijeka.

---

image

Programska knjižica ‘Aide‘ iz beogradskog teatra

Privatni album
---

I, baš to mi je bilo pomoglo da uši baždarene na slušanje Aide na otvorenom, kao da sam na teatarskoj probi, naučim slušati i u kazalištu.

Da, Verdi ju je pisao kao spektakl za otvorenje Sueskoga kanala na afričkom kontinentu; ma, ona je kao i svaka meštrova ina opera namijenjena izvođenju unutar natkrivenoga opernoga hrama. Uostalom, Verdi je skladao daleko veći broj pompoznih opera s velikim ansambl - scenama ili baletnim prizorima, naprama kojima se Aida čini upravo komornom operom: izuzmemo li slavnu majestetičnu i ljudstvom brojčanu "Trijumfalnu scenu".

(Uzgred, upravo iz tog razloga, Petar Selem je i bio postavio Aidu na malenoj pozornici HNK Osijek, gledanu – "iz vizure groba", u kojem živi pokopani skončavaju Radames i Aida…)

Svemu ovome dosad kazanom, kao efekt iznenadnog obrata u gradbenoj konstrukciji svake drame, valja dodati splitski historiografski fakt, sasvim sigurno slabo znan u svekolikoj javnosti. Naime, prvo postavljanje Aide u Splitu s domaćim snagama (ne računajući ranija gostovanja), dogodilo se baš u – zgradi Teatra!

Dneva 4. veljače 1954. Silvije Bombardelli izveo ju je u kazalištu na Dobrome, a onda je koji mjesec kasnije, zajedno sa redateljem Stankom Gašparovićem i scenografom Antunom Augustinčićem, velikim našim kiparom, položio tu predstavu u kubus peristilske pjacete. Otada do danas, Aida u Splitu beziznimno igra na otvorenom.

A da bi dramaturgija bila vibrantnija i ispunjenija neočekivanim elektricitetom, prisnažit ćemo ovome svemu i jednu sasvim oprečnu činjenicu. Verdijeva opera Nabucco, rađena je izvorno za premijerno izvođenje na Peristilu tijekom Splitskih ljetnih priredaba (1962.), a onda ju je onaj isti maestro Bombardelli – obrnutim putem od tada uobičajenoga – na zimu vratio u kazališnu kuću na početku iduće sezone. Ama, ubrzo se shvatilo kako je ta produkcija, ustvari, adut za djelovanje na otvorenom, pa je od iduće godine njezino redovito stanište bilo imperatorski trg pred katedralom posvećenoj svetom Duji.

I tako su "Verdijeve trice" – Nabucco, treća opera po redu spočetka u opusu ovoga skladatelja, i Aida, treća opera skraja istoga stvaralačkog salda – u Splitu nekako prirodno predodređene za izvođenje isključivo pod vedrim Verdijevim nebom…

---

image

‘Aida‘ u zatvorenom, u kazališnoj zgradi

Privatni album
---

A u Narodnom pozorištu u Beogradu, u zatvorenom, ova konkretna produkcija Aide igra točno 10 godina, otkako je 10. travnja 2013. premijerno bila postavljena. Baš kao i Split, i Beograd je afinitetom okrenut talijanskom belkantu koji čini dobar dio i repertoara i programa.

U godinama koje su za nama gledao sam ovdje Verdijev Krabuljni ples i Trubadur, a iskustvo gledanja Aide ipak mi čini ponajvećma zadovoljstva.

Predstava o kojoj je govora vidi se da je uhodana, podmazana je s nekoliko izvedaba u recentno proljetno doba, i, dobro je posjećena i primljena od publike.

Dirigent Đorđe Pavlović predvodio ju je sigurno i u izboru provjerenih tempâ, tako da u tom smislu nije bilo iznenađenja. Ono što pak skreće pažnju jest manjak pjevača u sastavu zbora, čemu razlog mogu biti uštede produkcije ili manjak scenskog prostora. I beogradska orkestarska rupa kao da je unekoliko manja od prosjeka, što se pak vidjelo i po smanjenom gudačkom korpusu orkestra koji ne ide na ruku partituri Aide.

Redatelj Ognjan Draganov kretao se linijom standardnih prikazbi ove egipatsko-etiopske priče. Njegova je ideja, pak, bila ponešto filmski statična, kao da čeka kameru koja ima uhvatiti kadar i pohraniti ga zavazda, a ne da glumački aktivnijim gestama i pokretima oživi i prikaže karakter kazališnoga izvođenja uživo. Kostimografkinja Milanka Berberović odlučila se za faktografsko-faksimilski prikazati afričke oprave iz toga doba, čime je produkciju učinila posve autentičnom, dok su scenografi Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović vrlo korisno pridonijeli vizualnoj slici u cjelini.

Svi odreda solisti, izuzev eklatantno indisponiranog tenora Dušana Plazinića (Radames), kretali su se unutar trase korektnosti, na čelu s Anom Rupčić (Aida), kojoj registri nisu bili posve izjednačeni, ali su piana u visinama bila poprilično dobra. Ivan Tomašev (Ramfis) i Miodrag D. Jovanović (Amonasro) slabije su izveli svoje partije od Mihaila Šljivića (Egipatski kralj), koji je od muških aktera bio najsigurniji i najbolji.

No, najjači adut ove beogradske Aide bila je Sanja Anastasia (Amneris), koja je vladala pozornicom i glumački i pjevački. Njezin je raskošan mezzo vrlo potentan i ona ga suvereno kontrolira na putu vlastite interpretacije i kantilacije. Odavno nisam čuo tako moćnu Amneris spremnu i na otvorene pozornice, pa mi se čini idealnom za spektakl na Peristilu u Splitu, gdje bi publika nakon puno vremena čula dostojnu nasljednicu Nade Puttar-Gold i Biserke Cvejić, doista svjetske interpretkinje ove kultne operne role.

---

image

Siniša Vuković i Vasko Ristov, generalni direktor Makedonske opere i baleta

Privatni album
---

I na izvedbi Aide u Makedonskoj operi i baletu u Skopju, Sanja Anastasia također je tumačila ulogu Amneris, tako da sam relativno brzo dobio potvrde svim dojmovima koje sam nedavno stekao u Beogradu. Ovdje je još za partnera imala sjajnog talijanskog tenora Waltera Fraccara, s kojim je Anastasia nastupila baš u ovoj operi i u milanskoj La Scali, nakon čega je ta produkcija objavljena i na DVD-u. Fraccara sam slušao kao Radamesa i u Rimu i u Areni u Veroni, ali na Peristilu u Splitu. Nije izgubio na svježini, pa je i publika u Skopju mogla uživati u famoznoj, zapravo originalnoj talijanskoj interpretaciji ove važne role.

Marija Jelić (Aida) tražila se cijelu predstavu pjevajući krivudavo s traženjem ekvilibrija, a stabilitet vlastitog doprinosa postigla je tek u IV. činu. Mora se pohvaliti pjevački zbor i, naročito, orkestar, koji su bili vrlo koncentrirani u ozvučenju partiture, za koje poticaje je vrlo raspoložen bio maestro Roberto Gianolla.

---

image

Sanja Anastasia s našim reporterom

---

Dejan Prošev bio je zadužen za zbivanja na sceni, i, ponudio je jednu vrlo rafiniranu vizibilnu prezentaciju. Ogroman kubus pozornice bio je posvema prazan, a volumen i ugođaj postigao je suvremenim metodama uspomoć svjetla i projekcija. Mjestimice je središte bine po cijeloj dužini bilo jedno ogromno propadalište, posredstvom čega se pjevački zbor pojavljivao ili nestajao iz vidokruga promatračâ. Odlično. Pa opet, baš kao i u Beogradu, i ovdje je izostala uživo svirka atraktivnih fanfara, što svakako pojeftinjuje troškove, ali i pomalo razrjeđuje strast veličanstvenosti na koju je gledatelj ove opere naviknut.

Kako bilo, doživljaj gledanja Aide u zatvorenom prostoru, ipak, ne može se mjeriti s onom majestetičnošću kakvu nudi, primjerice, splitski Peristil.

---

Lovro pl. Matačić utemeljio je Makedonsku operu

Prije same izvedbe Aide imao sam čast prijema u uredu generalnog direktora Makedonske opere i baleta, intendanta Vaska Ristova. Gospodin je profesor trube na ovdašnjem muzičkom univerzitetu, a često je i članom raznih žirija na instrumentalnim natjecanjima, pa tako i u Hrvatskoj.

Odlično je upućen i u povijest glazbenih događanja u Skopju, pa mi je s posebnom radošću ispričao kako je baš naš veliki dirigent Lovro pl. Matačić 1947. godine utemeljio Makedonsku operu, dugo joj bivajući na čelu, ter kasnije često navraćajući kao gost. Kurioziteta rada, svečane i raskošne fotelje od drva i kože ovdje u njegovom uredu u Skopju, donio je na poklon iz Hrvatske upravo – maestro Matačić!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Biljak Privatni album Privatni album Privatni album
Matko Biljak

Aida na Peristilu, najljepšem ambijentu...

 


Sanja Anastasia s našim reporterom

Privatni album

Siniša Vuković i Vasko Ristov, generalni direktor Makedonske opere i baleta

Privatni album

‘Aida‘ u zatvorenom, u kazališnoj zgradi

Privatni album

Programska knjižica ‘Aide‘ iz beogradskog teatra

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/aida-na-peristilu-zastitni-je-znak-splitskog-ljeta-odgledali-smo-aidu-u-beogradu-i-skopju-mogu-li-se-mjeriti-1297083 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e3f89dcf356423fd58eb16c3f5e2704ff34614e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Aida%E2%80%98+na+Peristilu+za%C5%A1titni+je+znak+Splitskog+ljeta.+Odgledali+smo+%E2%80%98Aidu%E2%80%98+u+Beogradu+i+Skopju.+Mogu+li+se+mjeriti%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Faida-na-peristilu-zastitni-je-znak-splitskog-ljeta-odgledali-smo-aidu-u-beogradu-i-skopju-mogu-li-se-mjeriti-1297083 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Faida-na-peristilu-zastitni-je-znak-splitskog-ljeta-odgledali-smo-aidu-u-beogradu-i-skopju-mogu-li-se-mjeriti-1297083 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOJA JE BOLJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteKOJA JE BOLJA

‘Aida‘ na Peristilu zaštitni je znak Splitskog ljeta. Odgledali smo ‘Aidu‘ u Beogradu i Skopju. Mogu li se mjeriti?

Piše Siniša Vuković
9. lipnja 2023. - 15:46

Gledano iz perspektive Splita, za nas Dalmatince gotovo da je nezamislivo operu Aida Giuseppea Verdija dočarati uprizorbom u kazalištu, a ne na otvorenom prostoru.

Za takav dojam zaslužan je Peristil, odnosno sad već za jedan kalendar nepunih 70 godina otkako se ova perjanica talijanske operne literature izvodi u okviru Splitskog ljeta, počam još onamo od 1954. godine kad se uprizorila pod protironom i među kolonama imperatorskoga trga.

Isplatilo se, stoga, skoknuti do Narodnog pozorišta u Beograd, pa provjeriti kako to ova kompleksna Verdijeva kajdanka odjekuje unutar akustički nametnutih uvjeta zatvorene kazališne školjke. A kako je nedugo potom Aida igrala i u Skopju, start godišnjeg odmora bilo je idealno otpočeti izletom u glavni grad Sjeverne Makedonije, pa upotpuniti ovu zan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 11:09