StoryEditorOCM
GlazbaTHE HU

Poslastica za ljubitelje žestokog rocka; mongolski ratnici stižu u Tvornicu kulture

Piše Ž. S.
13. rujna 2024. - 11:35

Mongolski folk metal bend The Hu je koncertom u finskom Helsinkiju ovih dana započeo veliku svjetsku turneju Hishigten u sklopu koje dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture u utorak 17. rujna 2024. Osim u Zagrebu, nastupiti će u još 16 europskih gradova što uključuje Beč, Leipzig, Prag, Milano, Zurich, Madrid.... Nakon toga ih od listopada do studenoga čeka čak 31 nastup u gradovima SAD i Kanade.

The Hu je moderni rock bend duboko ukorijenjen u tradiciji. Osnovani su 2016. u Ulaanbaataru u Mongoliji, a njihov uspon na vrh svjetske rock scene bio je munjevit - prvi album The Gereg iz 2019. dospio je na vrh Billboard ljestvice, te na drugu poziciju britanske UK Rock & Metal top liste. O njihovoj globalnoj popularnosti možda najviše govori informacija kako je singl Yuve Yuve Yu na YouTube kanalu pregledan već 124 milijuna puta, dok je video spot Wolf Totem začinjen bajkerskom ikonografijom privukao 102 milijuna pregleda.

Publika je dobro primila i verziju Wolf Totema sa frontmenom Papa Roach benda Jacoby Shaddixom i ona za sada ima 47 milijuna pregleda na You Tubeu. Bend čije ime dolazi od korijena mongolske riječi za ljudsko biće sačinjavaju producent Dashka i članovi Galbadrakh Gala Tsendbaatar, Nyamjantsan Jaya Galsanjamts, Enkhsaikhan Enkush Batjargal i Temuulen Temka Naranbaatar.

Jedinstveni i vrlo energični glazbeni izričaj Mongola oduševio je ne samo publiku, nego i glazbene kritičare pa je Classic Rock je za njih napisao da su prava eksplozija, Kerrang! im nastup uživo ocjenjuje kao jedan od najkreativnijih za ljubitelje žestoke glazbe, a engleski The Guardian navodi kako njihovo povezivanje tradicionalne i kompleksne mongolske glazbe i grlenog pjevanja, te bučnog zapadnjačkog heavy-metala uistinu odlično zvuči.

image
Press

Atraktivnu i vrlo energičnu glazbu koju nazivaju Hunnu Rock, oni prezentiraju uz pomoć njihovih tradicionalnih, Zapadu malo poznatih instrumenata kao što su Morin Khuur (viola s konjskom glavom), Tovshuur (mongolska gitara) i Tumur Khuur (čeljusna harfa). Osim toga, neke pjesme uključuju ratne napjeve i poeziju na mongolskom jeziku. Drugi album Rumble Of Thunder im je objavljen 2022. u jeku nastupa na velikim festivalima, a treći Live At Glastonbury snimljen je tijekom nastupa na festivalima tijekom 2023.

Njihov angažman na brojnim drugim projektima zapravo pokazuje koliko su dobri i traženi. Primjerice, bili su uključeni u stvaranje glazbe za film The Retaliators iz 2021., snimili su originalnu pjesmu za EA Games Star Wars Jedi: Fallen Order, te obradili pjesmu Through The Never za The Metallica Blacklist album iz 2021. Ujedno su zbog kulturne važnosti i osebujnog glazbenog identiteta postali prvi rock/metal bend s prestižnim UNESCO priznanjem Umjetnik mira. Ljubiteljima žestoke glazbe kažimo i ovo - ukoliko do sada niste čuli mongolske folk metal ratnike The Hu i možda dvojite hoćete li ih vidjeti uživo u metropoli, poslušajte ili pogledajte na YouTube samo njihove pjesme Wolf Totem ili Yuve Yuve Yu, sve će vam odmah biti jasno...

Ulaznice za nastup u zagrebačkoj Tvornici kulture u utorak 17. rujna 2024. su u prodaji po cijeni od 36 eura, dok će na dan koncerta trebati izdvojiti 39 eura. Dostupne su u sustavima eventim.hr i entrio.hr, na njihovim prodajnim mjestima, kao i u Dirty Old Shopu, Rockmarku i Dallas Shopu u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 11:36