StoryEditorOCM
Glazba‘PISMO MOJA’

Glazbena ‘imotska torta’ oduševila publiku, vraćali su ih na bis! Thompson u klapskoj izvedbi? Izgleda da može!

Piše Braco Ćosić
22. rujna 2024. - 15:09

Kad utihnu svi dalmatinski slavuji, iz Imotskog još lipša pisma zabruji.

Tako bi se nekako u stihu mogao opisati ugođaj susreta klapa “Pismo moja”, u organizaciji istoimene imotske udruge, koja već šesnaest godina u nizu – osim pauze za vrijeme korone – organizira završni susret klapa u svome gradu.

Ovim susretom završava se i ljetna sezona klapske pjesme na ovim našim prostorima. Susret je to na kojem nema natjecateljskog natpjevavanja, iščekivanja rezultata stručnih povjerenstava ni dijeljenja nagrada, nego samo opušteno druženje laureata prethodnih ljetnih festivala s klapama naših dalmatinskih mjesta. I ne samo s njima, nego i s klapama koje su prepoznale ovakav ugođaj pjesme i prijateljstva u Imotskom.

Sjajne reakcije publike

Na šesnaesti susret u Imotskom pristigle su mješovita klapa iz Splita “Dežgracija”, muška klapa “Kostanje”, pa opet ženska klapa “Tamarin” iz Solina, muška klapa “Sebenico” iz Šibenika na svojem prvom nastupu u gradu na gori, potom ženska klapa “Salona” iz Solina, te muška klapa “Vinčace” iz Novog Vinodolskog. Imoćani i njihovi brojni gosti uživali su puna dva sata u pjesmama koje su obradili majstori klapskog pjevanja Duško Tambača, Mojmir Čačija, Slavko Govorčin, Ljubo Stipišić Delmata, Tonći Ćićerić i drugi.

Kad se svemu ovome pridoda i izvrstan drugi dio večeri, nastup klape debitanta “Sebenico” iz Šibenika s obradom Thompsonovih, Gibonijevih, Hegedušićevih, Badurininih i Cohenovih pjesama, te sjajna organizacija susreta u režiji zanesenjaka dalmatinskom pjesmom iz udruge “Pismo moja”, pa izvrsna scenografija i frenetičan aplauz imotske publike, može se reći da je to bila predivna klapska rapsodija u Imotskom. Potvrđuju to riječi i najagilnije imotske nevjeste, profesorice Maje Punoš-Rebić, predsjednice udruge “Pismo moja”.

– Ovogodišnji susret klapa, i po listi izvođača i po repertoaru, bio je prava glazbena “imotska torta”. Prema reakcijama publike, možemo sa sigurnošću reći kako je ovo bio najbolji susret klapa. Prvi put u 16 godina postojanja ovog klapskog okupljanja, na kojemu su nastupale najbolje hrvatske klape, publika je na bis vratila klapu već u prvom dijelu koncerta, kod izvođenja tradicijskih napjeva.

Najveća klapa na svijetu

Peterostruki pobjednici FDK-a Omiš, klapa “Vinčace” iz Novog Vinodolskog toliko je oduševila publiku narodnim napjevom “Kada Pavle ženjaše” da ih je gromoglasnim pljeskom vratila na pozornicu.

Drugi dio koncerta, u kojem je klapa “Sebenico” iz Šibenika pokazala kako, osim narodnih napjeva, sjajno izvode i obrade popularnih pjesama, bio je šlag na našoj ovogodišnjoj glazbenoj “torti”.

Publika i ostale klape pjevale su uz “Sebenico”, a pjevajući uz njih bili smo poput najveće klape na svijetu.

Do kraja godine pripremamo još jedan tradicionalni adventski klapski koncert, čime ćemo broj klapskih okupljanja u Imotskom zaokružiti na velikih 30 – zaključila je profesorica Punoš-Rebić.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image

Klape Imotski

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 15:10