StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Živjeti‘: Zapravo Bill Nighy

Piše Marko Njegić
22. veljače 2023. - 14:12

Kipići se uskoro dodjeljuju, oni zlatni, oskarovski, a pojedine filmove nominirane za neke od važnijih kategorija još nismo vidjeli u hrvatskim kinima, niti su u najavi za skoru kinodistribuciju i možda na kraju samo osvanu u “online” videotekama kao “Za Leslie” s Andreom Riseborough.

Jedan od tih filmova je “Živjeti” (“Living”), drama za koju je poznati britanski glumac Bill Nighy dobio svoju prvu Oscar nominaciju i pridružio se Austinu Butleru (“Elvis”), Brendanu Fraseru (“Kit”), Colinu Farrellu (“Duhovi otoka”) i Paulu Mescalu (“Poslije sunca”) u utrci za zlatni kipić u kategoriji glavne muške uloge.

FILM: Living; drama; Velika Britanija, 2022. REŽIJA: Oliver Hermanus ULOGE: Bill Nighy, Aimee Lou Wood OCJENA: ****

Srećom, “Živjeti” se nalazi u nizozemskoj kinodistribuciji i igrao je baš u Groningenu dok je potpisnik ovih redaka bio smješten 30-ak kilometara daleko od toga grada.

Za kino i film prevaljuje se i 30 puta veća udaljenost, stoga nije bilo dvojbe da će se “Living” pogledati na velikom ekranu. I pogledao se s rodicom u lijepom kinu “Forum Groningen” na najranijoj nedjeljnoj projekciji u 10.50 ujutro.

Bio je to savršen početak dana uz film koji je ispao bolji od očekivanog, a očekivalo se da će biti dobar. Naime, zna se često dogoditi da filmovi s usamljenom nominacijom za glavnu mušku ili žensku ulogu znaju biti isključivo zanimljivi i pamtljivi samo po nečijem glumačkom nastupu kojemu su nerijetko oskarovski proračunato podređeni (npr. “I dalje Alice” s Julianne Moore, “Oči Tammy Faye” s Jessicom Chastain).

”Živjeti” nije takav film, a iako je usko vezan uz Nighyjevu izvedbu i njoj podređen, ne bi se reklo da je oskarovski proračunat. Naravno da mnogi glumci razmišljaju o Oscaru dok glume, ali gledajući “Living” teško je steći dojam da je Nighy maštao o zlatnom kipiću, možda i zato što je nekako uvijek bio u drugom planu Akademijinih glasača otkako se 2003., u dobi od 54 godine, proslavio nezaboravnom ulogom ocvalog rockera u romantičnoj komediji “Love Actually”.

Američka Akademija mogla ga je komotno nominirati za “Zapravo ljubav” u kategoriji sporedne uloge (kao što ga je nominirala BAFTA), ako već ne i za “Pravi trenutak” gdje je glumio oca putnika kroz vrijeme. Vjerojatno je Nighy računao da će i ovaj njegov nastup u filmu “Živjeti” proći ispod Akademijina radara i “samo” glumio odigravši u tom procesu ulogu života u drami inspiriranoj istoimenim klasikom velikog Akire Kurosawe s Takashijem Shimurom koji se, pak, nadahnuo Tolstojevom “Smrti Ivana Iljiča”.

Više reinterpretacija nego remake, “Living” je preuzeo esenciju prethodnika i nastavio živjeti svojim životom zaslugom Nighyja, čuvenog scenarista, pisca i dobitnika Nobelove nagrade Kazua Ishigura (“Na kraju dana”, “Nikad me ne ostavljaj”), te redatelja Olivera Hermanusa (“Moffie”). Prebacivanje priče iz postratnog Japana u postratnu Veliku Britaniju/London pedesetih ima savršenog smisla.

Britanci znaju biti rezervirani kao Japanci, za razliku od nekih drugih Europljana. Nighy glumi jednog takvog Britanca, birokrata Williamsa. Svaki dan u Williamsovu životu je navlaš isti zadnjih godina: vlakom na posao, rad na višoj poziciji u činovničkom vladinom uredu koji se sastoji od pohranjivanja spisa, vlakom natrag kući i to je uglavnom to.

Ne čudi što mlada zaposlenica Margaret Harris (zvijezda u usponu Aimee Lou Wood; “Sex Education”) za njega ima nadimak “mr. Zombie”, uz opis zombija “kao egipatske mumije, ali mogu hodati uokolo”. Williams bi takoreći mogao biti i protagonist “Brazila” Terryja Gilliama, ali Ishuguro i Hermanus nisu razmišljaju satirički pišući i režirajući “Živjeti”.

Jer, dok govori na rubu šapta, Williams osjetno krije nešto u sebi zbog čega je postao takav, rob rutine potisnutih emocija. Stvari se mijenjaju kad dozna da mu preostaje nekih šest do devet mjeseci života i suoči se sa smrti i smrtnosti. Emocije počinju suptilno navirati iz njega u formi sjećanja na djetinjstvo i mladost, odnosno žaljenja za onim što nije napravio, neproživljenim životom.

Sjećanja ga stižu gdje god se okrene u vrhunski glumljenoj, napisanoj i režiranoj sceni. Crno-bijela sjećanja, u koloru... Gdje god pogleda, njegov pogled seže unatrag. Susret s mr. Sutherlandom (sve bolji Tom Burke; “Suvenir”, “Čudo”) rezultirat će obilaskom kafića, pijankom i pjevanjem ganutljive škotske narodne pjesme “The Rowan Tree”.

A kad naleti na mladu miss Harris i podruži se sa njom na piću i u kinu (“Bio sam ratna nevjesta” Howarda Hawksa s Caryjem Grantom), njezin mladenački duh inspirirat će ga da promisli kako je “biti tako živ samo jedan dan”, nadoknadi vlastitu izgubljenu mladost i napravi nešto vrijedno u starosti, pred sami kraj života, konkretno da pretvori razrušeno mjesto u dječje igralište.

Sav taj “carpe diem” momenat Nighy glumi s osjećajem za šaputavi unutarnji život lika, tihe emocije i proživljenu melankoliju kakva je i prije znala sijevnuti u njegovim očima, ali nikad kao ovdje.

Osjećamo da je i 73-godišnji Nighy (Shimura je imao 47 godina) vraćao film unatrag i preispitivao vlastiti život i smrt preko lika, izbore koje je i nije donio, što prigušeno emotivni, gorko-slatki “Living” čini još uvjerljivijim, životnijim i dirljivijim, osobito u ključnom prizoru filma. (S)nježnom prizoru jednog starčića na ljuljački djetinjstva.

Nije prvi remake nekog japanskog filma

Ovo nije prvi zapadnjački remake nekog japanskog filma. Primjerice, "Sedam samuraja" su postali "Sedam veličanstvenih", "Tjelesna straža" je pretvorena u "Za šaku dolara" i "Posljednjeg preživjelog", a tu su i slavni hororori "Krug" i "Kletva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 21:02