StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Vukodlak među nama‘: Agatha Christie s kandžama

3. srpnja 2021. - 19:05

"Nešto je vani." – "Vukodlak među nama" (2021.)

Vukodlaci na filmu su sveprisutni skoro kao morski psi. Pun Mjesec je za njih izašao još dok je kinematografija bila crno-bijela, kad su se pojavili kao jedni od prvih filmskih monstruma zajedno s vampirima. Ne bi bili dovoljni ni prsti dvadesetak ruku da se pobroje svi "werewolf movies": "Vukodlak", "Zavijanje", "Američki vukodlak u Londonu", "Vuk", "Psi vojnici", "Dok zvijeri spavaju"...

Vidjeli smo sve i svašta u ovom krvavom hororskom podžanru (nedavni očajni "Voćnjak") koji je odjenuo ruho tinejdžerske komedije u hitu "Teen Wolf" i bio prošaran crnim humorom u kultnom "American Werewolf In London". Vukodlački film je jednom, sredinom sedamdesetih, koketirao i s "agathachristieovskim" misterioznim trilerom "whodunit" tipa u "The Beast Must Die", gdje je glavno pitanje bilo "tko je vukodlak?" od osam ljudi pozvanih na neko otočno imanje.

FILM: Werewolves Within; horor komedija; SAD, 2021. REŽIJA: Josh Ruben ULOGE: Sam Richardson, Milana Vayntrub DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Pa ipak, nismo nikad vidjeli hororski "werewolf movie" koji Agathi Christie pristupa kroz humoristični diskurs u stilu "Noža u leđa" ("Knives Out")... sve dosad. Taj "werewolf movie" se zove "Vukodlak među nama", ušuljao se u kina pod svjetlom (ljetnog) punog Mjeseca i prilično je osvježenje za oči.

Na ove vrućine osvježavajuće je, za početak, vidjeti film koji se odvija u snijegom prekrivenom američkom gradiću. No, "Werewolves Within" nije samo meteorološko osvježenje, već i (trans)žanrovsko zaslgom talentiranog redatelja Josha Rubena ("Scare Me").

Ovo je valjda prvi horor u povijesti otvoren citatom američkog voditelja dječjih TV emisija, dobriše Freda Rogersa kojeg je u nedavnom filmu "Prekrasan dan u susjedstvu" utjelovio Tom Hanks. Rogersov citat je tu da navijesti dobrosusjedske odnose kojima stremi "rogerovski" dobričina Finn (Sam Richardson), novi rendžer u gradiću Beaverfieldu.

Finn je "nice guy" kakav žanr horora takoreći nije vidio i prikladniji je za neku nezavisnjačku romantičnu komediju s kojom "Vukodlak među nama" koketira kad on upozna lokalnu poštaricu, slatku i seksi Cecily (Milana Vayntrub; otkriće). Odlična je scena njihovog ležernog romantično-komičnog upoznavanja u praznom baru uz "juke-box" hitove i igranje pikada sa sjekirama.

"No sikiriki" vibra prelazi u "yes sikiriki" otkrićem da je jednog lokalca definitivno usmrtio vukodlak, a ne kojot. Nesretnik je suprug vlasnice lokalnog hotela (Catherine Curtin) koji će postati utočište za žitelje gradića, "paradu luđaka", kad vukodlak nastavi s napadima.

Međutim, kvaka je da bi baš netko od njih, zabarakidiranih u hotelu koji nalikuje kućerini iz "Noža u leđa", mogao biti vukodlak, što dovodi do velikog nepovjerenja među ionako nepovjerljivim susjedima i narušavanja loših dobrosusjedskih odnosa.

"Malomišćanska" atmosfera ušuškana u snijeg i mećavu veoma je pogođena, a pripadnici izolirane američke zajednice su živopisni i raznoliki, od "gay" para miješane rase (Harvey Guillén, Cheyenne Jackson), do "white trash" ljubavnika (Sarah Burns, George Basil), od ekscentrične vlasnice psića (Michaela Watins) do industrijalca s planom da park-šumu prokrči plinovodom (Wayne Duvall).

Hotel postaje Amerika u malome podijeljena između desnih i lijevih, onih koji žele novac od plinare i onih za zaštititu prirode, na površinu izbijaju društveno-političke napetosti u vidu pitanja društvenog statusa, rase, seksualnog opredijeljenja...

Istovremeno, hotel je i svijet 2020. i 2021. u malom. Svijet sigurnosne distancije i izolacije u kojem mnogi, zbog korone, nisu imali povjerenja u druge ljude, pa i susjede. Pitanje "tko je likantrop od likova?" može se preformulirati u "tko je zaražen?".

Aktualni podtekst daje težinu hororu koji je lepršav u misteriji i humoru, premda je šteta što je Ruben odustao i od ekološkog podteksta, u smislu da vukodlak brani pokoravanje prirode i naruševanje šume. Igra pogađanja je interaktivna, intrigantna i za publiku u kinu, ne samo likove u filmu, a mala je šansa da ćete pogoditi tko je vukodlak. "Werewolves Within" fino funkcionira kao horor i komedija, na tragu "Tremors", ali i misterija. Agatha Christie s vukodlačkim kandžama. Kandža u leđa.

Premijera na Tribecci

"Vukodlak među nama" je imao premijeru na Tribecca festivalu, u američim kinima za početak dobio ograničenu distirbuciju i proteklog vikenda se prikazao samo u 270 dvorana, ali uz malo sreće se brojka poveća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 16:31