StoryEditorOCM
Film & TVRETRO(PER)SPEKTIVA

‘Ubojica mekog srca‘: Komedijica mekog srca

Piše Marko Njegić
20. studenog 2023. - 16:54

Prijatelj Matthew Perry doživio je proboj s malog na veliki ekran polovicom devedesetih nastupajući u romantičnim komedijama “Brak na brzaka” i “Troje za Tango”, gdje su mu partnerice bile Salma Hayek i Neve Campbell. Štoviše, kao zvijezda popularne TV serije “Friends”, Perry je na filmu ostvario najveći uspjeh iza Jennifer Aniston i uz Courtney Cox, ispred Lise Kudrow, svakako veći od muških kolega.

Dok se Matt LeBlanc i David Schwimmer nisu pretjerano proslavili u kinima, Perry jest, a zasluga za to ponajviše ide “Ubojici mekog srca” (“The Whole Nine Yards”, 2000.), udarnom hitu njegove filmske karijere s preko 100 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima.

FILM: The Whole Nine Yards; krimi komedija; SAD, 2000. REŽIJA: Jonathan Lynn ULOGE: Bruce Willis, Matthew Perry OCJENA: *** ½

Tragovi Chandlera opstoje u Perryjevom protagonistu u “Ubojici mekog srca”, Ozu Oseranskom, ali teško da je posrijedi filmska verzija njegovog televizijskog lika. Oz je nervozni zubar, ima kučku od supruge Sophie (Rosanna Arquette; “Idiotska noć”, “Veliko plavetnilo”) i upada u zaplet iz kriminalističke komedije a la “Uhvatite maloga”, samo bez dodatnog metafilmskog hollywoodskog sloja.

Chandler nije ni u jednoj epizodi “Prijatelja” dobio predstavljanje kao Oz. Redatelj Jonathan Lynn (“Moj rođak Vinny”, “Ugledni gospodin”, “Narednik Bilko”) u suludom krupnom planu snima pastu kako se naslanja na električnu četkicu, a zatim slijedi i pranje zubi.

Kamera je najprije smještena u Ozovim ustima (nešto slično je par godina kasnije napravio Tim Burton u “Charlieju i tvornici čokolade”), da bi potom izašla van i snimila njegovu jutarnju rutinu, uokvirivši Perryjev hollywoodski osmjeh od milijun dolara. Osmjeh će ubrzo nestati kad Oz otkrije da se u susjedstvo doselio nitko drugi doli plaćeni ubojica/mafijaš Jimmy Tudeski zvani Tulipan (legendarni akcijaš Bruce Willis u komičnoj “tough guy” ulozi).

Jimmy ima tetovažu tulipana i nadimak je dobio zato što upravo taj cvijet šalje na pogrebe ubijenih žrtava, a ubio je dosad 17 ljudi. “Izgledaš kao da te muče plinovi”, Jimmy opazi kad se upozna s Ozom koji će se stresti nakon što ovaj zazove njegovo ime. No, Jimmyju je Oz simpatičan. “Nisam još upoznao zubara koji mi se sviđa”, priznaje Jimmy. “Trudim se da bude bezbolno”, kaže Oz. “I ja”, doda Jimmy i ističe “Nije važno koliko ljudi ubijem, važno je kako se slažem sa ljudima koji su još živi”.

Verbalni, ali i tjelesni “slapstick” humor je forte filma s pričom zapletenom u stilu farse, te dvostrukim i trostrukim prevarama kad u igru ulete mafijaši poput Frankieja Figsa (Michael Clarke Duncan; “Armagedon”, “Zelena milja”) i Jannija Gogolaka (Kevin Pollak; “Privedite osumnjičene”, “Početak kraja”), tj. otkrije se da gotovo svatko svakoga želi ubiti ili ljubiti, kako bi se namirili normativi kriminalističke i romantične komedije.

Janni želi da je Jimmy mrtav, a Sophie je naručila ubojstvo Oza, i to od njegove asistentice Jill (Amanda Peet; dotad poznata po seriji “Jack i Jill”) koja bi radije postala plaćena ubojica nego radila u zubnoj ordinaciji i čini se da se zaljubila u Jimmyja. Povrh toga, Oz se zaljubljuje u Jimmyjevu prezgodnu suprugu Cynthiju (Natasha Henstridge; “Vrsta”, “Najveći rizik”).

Podzapleta je puno, i previše, ali stvari nekako funkcioniraju zahvaljujući rasploženoj glumačkoj ekipi. Glumci se zabavljaju u većinski sočnim ulogama i prenose dobru vibru na gledatelja. Nitko neće “The Whole Nine Yards” zamijeniti za veliki, zimzeleni klasik komedije, no ovo je “fun movie” koji se može gledati par puta i pogledao se ponovno u čast Perryju.

Pokojni komičar najviše krade scene (dobro, on i Peet), rođen spreman za verbalne šale, gestikulacije i sve elemente “slapstick” komedije, poput Ozova odbijanja od trokrilnog Figsa koji će se poigrati s njegovim bubrezima ili zabijanja u klizna staklena vrata. Ako je itko sumnjao da je Perry imao urođen komičarski tajming, treba (još jednom) pogledati “Ubojicu mekog srca”. A film dodatno potvrđuje koliko je bio “nevjerojatno drag”. “Čini se da ga svi vole”, govore za Oza, preneseno i Perryja, komičara mekog srca.

‘Da, ministre‘

Prije dolaska u Hollywood, britanski redatelj Jonathan Lynn snimao je humorističnu seriju "Da, ministre".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:09