StoryEditor
Film & TVFILIP RADOŠ

Snima seriju ‘Minus i plus‘, a nama je zbrojio pluseve i minuse iz privatnog života; kakvi su mu zetovi, što je zakon za dug brak, za čim žali...

8. svibnja 2021. - 12:31
U novoj seriji suprugu mu glumi Arijana ČulinaSnimka: Domagoj Doko

Filip Radoš (62) ne mijenja dobitnu kombinaciju, evo ga šesti put surađuje s nagrađivanim Ognjenom Sviličićem. Nakon duodrame "Plave ovce” u GKM-u Split, filmova "Da mi je biti morski pas” i "Oprosti za kung fu” te humorističnih serija "Stipe u gostima” i "Periferija City”, dva Splićanina našla su se ovih dana u zagrebačkom "Katranu”, na prvoj klapi sitcoma "Minus i plus”.

U humornoj seriji o mladom bračnom paru koji "uleti u brak”, Filip igra Vinka, oca razigrane Dalmatinke Lucije Luce (Iva Jerković), udane za Krunu (Igor Kovač), ozbiljnog zagrebačkog odvjetnika. Koncept i scenarij potpisuje Ognjen Sviličić, režiju Aldo Tardozzi, urednica je Zinka Kiseljak, izvršni producent Hrvoje Habeković, producent je "Maxima film” Damira Terešaka.

Planirano je do početka lipnja snimiti dvanaest 26-minutnih epizoda, koje će Hrvatska televizija emitirati u jesenskoj shemi.
Također, HTV, od utorka, 11. svibnja, na svom Drugom programu, oko 17.30 sati, ponovno, po peti put, reprizira prvu sezonu najdugovječnije hrvatske serije, uspješnice premijerno emitirane od 9. ožujka 2008. do 29. lipnja 2014., u kojoj je poznati splitski kazališni, filmski i televizijski glumac Filip "postao” i ostao Dalmatinac, Splićanin Stipe Ivić. Stipe.
 

- Vaša sjećanja na "Stipu u gostima”, TV dramu koja vam je "dala” novo ime, a Vi njoj lijepe godine života?
Sjećanja su i dobra i lijepa, evo me i na snimanju "Minusa i plusa” svi zovu "Stipeee...”. Svakako, uzajamno smo se korigirali, Stipe i ja. Bili smo u dobre. Bio je to jedan lijepi dio moje kasne mladosti. Bilo je to zdravo i ugodno druženje, moje i Stipino. Vjerujem i za publiku lijepo.
 

Vaša suradnja sa scenaristom i redateljem Ognjenom Sviličićem kontinuirana je i uspješna. "Kung fu" i "Stipe" donijeli su Vam dvije nagrade - Nagradu za glavnu mušku ulogu (otac Jozo) na Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, 2005., te Nagradu hrvatskoga glumišta (otac Stipe), 2008. Je li kvaka u Splitu, ili?
- Vjerojatno je kvaka u Splitu. A, možda smo se i prepoznali. I jedno je, i drugo. Ja znam njegov rukopis, on dobro piše, a ja to nastojim dobro odglumiti.
 

image
Ekipa serije 'Minus i plus'
Snimka: Domagoj Doko

Sočan materijal

Jeste li odgledali svih 7 sezona ili 130 epizoda "Stipe u gostima”?
Mislim da jesam. Ako sam i preskočio koju, bit će sad opet reprize. Vidit ću kako sam bio mlađi. U stvari, imam pouzdanu informaciju da je i u reprizi gledanost jako dobra, čak smo gledaniji od nekih premijera!
 

S današnje vremenske distance, bi li ulogu udovca Stipe drugačije odigrali?
- Mislim da ne, svako vrijeme nosi svoje. Svaka rečenica mi je pizala. Bilo je takvo vrijeme. Ja sam mu virova. Stipi, odnosno Ognjenu.
 

"Stipe u gostima” je najdugovječnija serija, u stopu je s pet sezona prati jednako dobra i popularna "Odmori se, zaslužio si”, obje HTV-ove uspješnice urednički potpisuje Jasmina Božinovska Živalj. Jeste li mogli zamisliti takvu popularnost s likom Stipe?
- Tu su negdi i "Stipe” i "Odmori se”, u kojoj sam i gostova ka Stipe Ivić... Znate, čovik snuje, a Bog određuje. Ljudski je nadati se, a ne možemo planirati, pogotovo danas u vrime pandemije... U Božije ruke... Jesam, vjernik sam.


image
Snimka: Domagoj Doko

Osma sezona omiljenog "Stipe u gostima”?
- Možda je sedma bio trenutak za stati... Pamtim samo lijepe stvari... Nekad nije ni do glumca, ni do redatelja, možda je bio pravi trenutak.
 

Vratimo se na "Minus i plus”, koja, vjerujem, tek treba zasjati na malim ekranima? Doprinijet će zacijelo i ritam istoimene pjesme Tonča Huljića, u obradi Mate Matišića.
- Ja se nadam, zasjat će, kako kažete. Mislim da će serija biti u plusu, da će zaživjeti. Opet moj lik dolazi u posjetu obitelji, iz Splita u Zagreb. Velike su različitosti, svatko ima svoj i karakter i duh, iako smo satkani od istoga. Moj Vinko stiže iz Splita, možemo reći iz Splitsko-dalmatinske županije.
 

Je li koncept suprotstavljanja sjevera i juga Hrvatske, različitih mentaliteta, možda već dosta korišten?
- Korišten je, ali to je pitanje uvijek sočno i puno materijala.
 

Hoće li Vinko nadmašiti Stipu?
- Imaju dodirnih točaka. Volio bih da Vinko ponovi Stipin uspjeh. Da ponovi i gledanost i prihvatljivost. Ljudi vole neku domaću riječ, da nije isforsirano.
 

image
Ulogu života ostvario je u seriji 'Stipe u gostima'
HRT PRESS

Čini se, leže Vam uloge oca; glumačka djeca su Vam bili i Daria Lorenci Flatz pa Vedran Mlikota, Dijana Bolanča i sada Zadranka Iva Jerković, koja igra Splićanku Luciju?
- A, pa nisam za uloge ljubavnika, ha-ha-ha. Već sam i stariji, a i privatno sam i otac i dida, živila Torcida! Ha-ha-ha. Kao što znate u novoj seriji Arijana Čulina mi je žena Ivanka, Stipe Radoja sin Jure, moje kolege iz splitskog HNK.
 

Što je Vama i supruzi Matiji bilo najvažnije u odgoju dviju kćeri Ive i Lucije, a sada i unuka?
- Dobar odnos prema svijetu, prema ljudima. Biti pošten, koliko učen toliko i mudar i pošten. Imam petero unučadi; najstariji je Filip, pa Leona, Katarina, Luka i Ivana, zetovi su dobri.
 

Recept za uspješan brak?
- Strpljenje. Najlakše je dignit sidro.
 

Zafrkanstki mot, onaj s mjerom - gotovo haiku, koji Vas, evo, odlično služi i u životu i u našem razgovoru te, naravno, i u humorističnim serijama već godinama, uči se ili se s tim rađa?
- Valja imati mjeru. Ne da bi se dodvorio. Ne da se forsira. Mora biti dobra rečenica, što ležernije. Toliko je godina i utakmica da se ne mora forsirati, dođeš u godine da lakše radiš. Kad si mlađi želiš se dopasti, a kad si stariji želiš što normalnije reći. Bitan je dobar ukus u svemu tome. Dobro ophođenje. Ne volim uvredljivo.
 

Kako usklađujete obveze u matičnom HNK Split sa snimanjem u Zagrebu?
- Imamo pet-šest živućih predstava, onih koje igramo. Može se uskaditi, susretljivi su i intendant Srećko Šestan i ravnateljica Drame Marina Vujčić. Nedavno smo na velikoj sceni igrali "Lepuricu”, gledamo da se igraju predstave s manje izvođača.
Sudjelujete i u snimanju nove, druge sezone HTV-ove ratne dramske serije "Nestali", autora Joška Lokasa?
- Dobio sam poziv i ulogu Dušana, sudjelovao krajem travnja, uokolo Zadra, bilo je i kišno i uzbudljivo.
 

Kako se nosite s tremom, ima li je?
- Ispred kamera imam manju tremu, u kazalištu ipak je to riječ koja nema vraćanja. Odgovornost je, trema je pozitivna. Ne možeš olako reći ljudima ono što im imaš reći.
 

Gledate li televiziju, filmove, serije...?
- Rado pogledam uvijek nešto dobro. Dobri dokumentarni program, iz biljnoga ili životinjskoga svijeta, pa putopise.
 

Kad biste mogli negdje otputovati...?
- U Sveti grad Jeruzalem. Pa u Rim. Zbog moje vjere. Rado bih vidio i Istanbul, radi arhitekture, načina života... Nisam bio u ta tri grada. Eto, sada kad bih u ovim godinama mogao putovati, dogodili su se ili ratovi ili sada pandemija.
 

Kako se na Vaš život odrazila epidemija koronavirusa?
- Kao i na svačiji. Valja biti oprezan. Čuvaj se, budimo oprezni, pažljivi. Ne bit nasrtljivi, ne omalovažavati, ta bolest nije sitnica.
 

Kako se opuštate, odmarate...?
- Volim šetnje u prirodu. Prošetat uz more, na Zentu, na Rivi popit kavu, mogu biti sam.

image


 
Sasa Buric/Cropix

Pobožan i skroman
 

Iza Vas je točno 39 godina glumačkoga staža; od 1982. GKM, a od 2010. HNK, sve, naravno, Split. Splitsko-dalmatinska županija Vam je 2020. dodijelila Nagradu za životno djelo. Ponosni, sretni?
- Jako sam zahvalan na svemu, možda sam mogao i više, ako sam napravio propust nije bio namjeran. Jednom riječju, uvijek može bolje... I, da, svakako mi spomenite Vanču Kljakovića, danas pokojnoga. Režirao je "Mali libar Marka Uvodića Splićana" i prvu sezonu serije Marija Raguža "Naši i Vaši" di sam igra Antišu.
 

Likovi koje igrate malo su zloćkasti, a vi privatno činite mi se sušta suprotnost, i skromni i pobožni?
- Jesam, pobožan sam i skroman. A likovi koje igram su, kako kažete, malo zloćkasti. To je taj televizičan šarm. Da ne budem prebanalan i plitak. Ali, s mjerom. Stipe je osebujan i šarmantan Dalmatinac, sa svim svojim vrlinama i manama, no nije ciničan, voli u sitno i primit i dat. On mi daje mogućnosti.
 

Žalite li za nekim propuštenim prilikama, životnim, glumačkim, itd.?
- Ne, ja sam sretan čovjek.
 

Što ćemo s politikom?
- Nemam ni živaca, ni volje. Ja ne znam tako mislit.
 

Što ćemo Gradom Splitom; tko je kome više dao a tko uzeo, Vi gradu ili on Vama?
- Volimo se Split i ja Splićanin bez kolina. Split mi daje, i ja njemu; rad, porez, prirez... Uzajamno se dajemo.
 

Da ste gradonačelnik Splita, što biste prvo riješili?
- Obrazovanje i o(p)stanak mladih u gradu kao i radna mjesta.
 

Za kraj ili početak, Aržano, Vaše rodno misto?
- Misto grabovine, ditinjstva, poskoka... Kojemu hvala. Prije točno 50 godina me ugriza, bio sam sedmi razred, 13 godina. Osvijestio me svojim otrovom, ojačao, nije mi mogao ništa, ha-ha-ha... Sjećam se, u Aržanu sam gleda prvi film, Marlon Brando, "Divljak"... Često sam tamo. Surovi kamenjar odumire. Prije nas je bilo. Sada kamen i poskoci rijetki... Moja oaza. Aržano.

image


 
Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 07:59