StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Smrtonosno oružje 4‘: Četverac na pariće

Piše Marko Njegić
6. svibnja 2023. - 14:57

Zgrada je eksplodirala unutar prvih deset minuta hita “Smrtonosno oružje 3”, trećeg dijela akcijskog serijala “Lethal Weapon”. Eksplozija dolazi još ranije u “Smrtonosnom oružju 4” (“Lethal Weapon 4”, 1998.), nadovezujući se na scenu iza odjavne špice prethodnika s eksplozijom još jedne zgrade.

Prije početka samoga filma eksplodira štit producentske kompanije Warner Bros. Bit će ovo najeksplozivniji dio serijala dosad, neskrivena je poruka Warnera i režisera Richarda Donnera (“Pretkazanje”, “Superman”, “Družba Goonies”, “Urota”, “16 blokova”) koju podebljava pirotehnički prpošna uvodna scena.

FILM: Lethal Weapon 4; akcija; SAD, 1998. REŽIJA: Richard Donner ULOGE: Mel Gibson, Danny Glover OCJENA: *** ½

Policijski dvojac Martin Riggs i Roger Murtaugh (Mel Gibson, Danny Glover) izlazi na teren u centar grada, gdje neki manijak u neprobojnom “ironmanovskom” oklopu terorizira kvart naoružan bacačem plamena i strojnicom.

Toplo, toplije, vruće: Riggs i Murtaugh detektiraju tipa i ovaj (doslovce) otvori vatru na njih prije nego što se, rječkajući, dogovore da ga pokušaju neprimjetno zaobići. Nepopravljivu Riggsu pada na pamet ideja da Murtaugh napravi distrakciju, i to tako da se glasa kao ptica i klepeta rukama razodjeven do bokserica kako bi njegov partner pogodio ventil za napalm na leđima luđaka kojeg odijelo štiti od metaka. Blesavi plan uspijeva, Riggs pogađa metu i tip poleti do cisterne koja je (stare dobre akcijske osamdesete i devedesete) morala biti parkirana u neposrednoj blizini.

Cisterna spektakularno eksplodira i diže se desetak metara u zrak, kao onaj automobil u “Prljavi igraju prljavo”, a vatra hvata i obližnju benzinsku crpku za još jednu masivnu eksploziju. Dakle, red akcije, red zezancije, što je zaštitni znak serijala od “Smrtonosnog oružja 2”. Međutim, to nije sve.

Dok im meci zuje iznad glave, Riggs otkriva da će postati tata jer Lorna (Rene Russo) je trudna, a i Murtaugh doznaje da će biti djed budući da njegova kćer Rianne (Traci Wolfe) nosi bebu, ali ne zna tko je otac djeteta. Spoznaja o tome daje veće dramske uloge za likove, napose Riggsa, u četvrtom filmu iz serijala “Lethal Weapon” u odnosu na prethodnike.

Riggs mora više paziti na sebe kako bi bio uz trudnu partnericu, uskoro i dijete, a kvaka je da je počeo osjećati godine, kao što ih već neko vrijeme osjeća Murtaugh. Jedanaest je godina prošlo od prvog “Smrtonosnog oružja”, na koncu konca. “Postaješ prestar za ova sranja”, govori Murtaugh.

No, Murtagh se pomirio da je “too old for this shit”, za razliku od Riggsa. “Samo mi je...”, čudi se Riggs kad izbroji godine i prešuti brojku. “Ne možeš protiv vremena”, tvrdi Murtaugh i potvrđuje jako potentnu (po)stavku filma, dakle da je Riggs praktički dosegao dob starijeg partnera iz prijašnjih dijelova serijala.

Pored skorašnjeg očinstva, Riggs se hrva s činjenicom da ne može više juriti za negativcima kao prije i da su njegovi udarci s vremenom postali sporiji za “kung fu i ostala ubojita sranja”. A negativci u “Lethal Weapon 4” su upravo “kungfuovski” nastrojeni Kinezi, na čelu sa superbrzim majstorom borilačkih vještina, kineskim gangsterom Wah Sing Kuom (azijska “martial arts” zvijezda Jet Li kao vrhunska zamjena za prvopredviđenog Jackieja Chana) kojeg Riggs zove “Bruce”, po Bruceu Leeju.

Bilo je to više nego dovoljno za zaplet “Smrtonosnog oružja 4”, uz vizionarske reminiscencije u pogledu akcijskih junaka stare škole u novom mileniju napučenom superjunacima (“Dolazi novo tisućljeće, dinosauri smo koji izumiru”), uslijed čega uvod s “Iron Manom” ima veću težinu u smislu njihovog “posljednjeg hura”.

Pa ipak, na priči je radilo više scenarista, jer scenariji su se razvijali od sredine devedesetih (jedan je pretvoren u “Umri muški 3”) da bi se proces pisanja naglo ubrzao kad je Warner htio siguran kinohit za ljetnu sezonu 1998. nakon što godinu ranije nije imao sreće s blockbusterima poput “Batmana i Robina”.

S viškom scenarista film ima višak podzapleta koji se gomilaju i čine ga najmanje ujednačenim unutar serijala, na mahove možda i nepotrebnim, sukladno i onome da Riggs i Murtaugh kreću “na tri”, ne “četiri”. Murtaugh posvaja kinesku obitelj s teretnjaka punog ilegalaca, “brodova za robove”, dovedenih u Ameriku da budu jeftina radna snaga. “Ja oslobađam robove”, usklikne Murtaugh podsjećajući na političke konotacije “Lethal Weapon 2”.

Murtaugh je, nadalje, pod sumnjom Unutarnje kontrole da uzima mito s obzirom da je pun “ekstra” love koja ustvari dolazi od njegove supruge Trish (Darlene Love), autorice ljubavnih romana napisanih pod pseudonimom, a i misli da mu se upucava mladi detektiv Butters (Chris Rock), ne znajući da je baš on otac Rianneina djeteta i za nju se i oženio u tajnosti.

Butters je uveden da pojača komediju zabune, ali Rockova “stand-upovska” rutina nerijetko se tuče s humornim nastupom Joea Pescija u ulozi Lea Getza, novopečenog privatnog detektiva, dok se njihovi likovi bore za prostor u kadru. Iako svi zajedno imaju jednu uistinu smiješnu scenu u zubarskoj ordinaciji s šefom Kineske četvrti, Stricem Bennyjem (Kim Chan), “Smrtonosno oružje 4” je daleko najbolje kad se fokusira samo na dinamiku Riggsa i Murtaugha čija je partnerska/prijateljska/bratska kemija i
dalje postojana i spontana.

Serijal se odmaknuo od mračnijih akcijsko-trilerskih početaka pripitomljavanjem ludog Riggsa, ali žestoka akcija mu je bliska. Izvrsno režiranom jurnjavom na autoputu Donner je nadmašio potjere iz prethodnih “Lethal Weapon” filmova: Riggs će ispasti iz mobilne kućice i završiti na cesti na stolu okrenutom naopačke dok ga negativac pokušava pregaziti.

Multipla potjera kulminira zabijanjem Riggsova i Murtaughova automobila u ostakljenu višekatnicu, tj. prolaskom kroz urede zgrade i izlaskom na drugu stranu da se vrate na cestu i nastave jurnjavu. Mračnosti prvih dvaju “Smrtonosnih oružja” Donner se najviše približava u iznimno brutalnoj završnoj borbi policijskog dua s Wah Sing Kuom: gledatelj strepi za budućeg oca i djeda koji bi, čini nam se na svako gledanje filma, mogli smrtno stradati od ruku borilački superiornijeg protivnika.

Donner previše voli junake da ih ne bi ostavio na životu i na najljepši mogući način zaokružio kvadrilogiju s Riggsom na grobu pokojne supruge prije odlaska u rodilište kod Lorne, gdje će doći i Murtaugh da vidi svoga novorođenog unuka. Kraj u rodilištu sa zajedničkim fotografiranjem najvažnijih likova (“Svi ste prijatelji? Ne, mi smo obitelj!”) i odjavna špica prožeta fotkama iz knjige snimanja označava konac tetralogije i jedne akcijske ere, a još je više dirljiva i sjetna otkako nas je Donner napustio. Ukoliko se “Lethal Weapon 5” na koncu ne snimi, serijal je dobio dostojan oproštaj i otišao s (emotivnim) praskom.

Gibson bi trebao režirati ‘peticu‘

Na borilačkoj koreografiji radili su i James Lew, Roger Yuan i Jeff Imada koji se pojavljuju u filmu. Između trećeg i četvrtog dijela serijala Gibson je osvojio Oscara za "Hrabro srce" i glumio s Rene Russo u "Ucjeni". Kim Chan je utjelovio Strica Bennyja i godinu dana poslije u "Potkupljivaču", a Jet Li je postao zvijezda u Americi ("Jedan jedini"). Peti dio se nastavio razvijati i nakon Donnerove smrti 2021., i to s Gibsonom u ulozi redatelja, ali početak snimanja se svako malo odgađa. Drž‘mo fige da će se snimiti još dok Gibson i Glover nisu pre-prestari za ova sranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:46