StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Promatrači‘: Je li strava pala daleko od stabla?

Piše Marko Njegić
8. lipnja 2024. - 23:27
‘The Watchers‘ je do prve polovice vrlo efektan i poseban hororski triler – atmosferičan, jeziv, tenzičan i misteriozan, takoreći u rangu najboljih Shyamalanovih filmova. Međutim, kad Ishana počinje sve više otkrivati pojedinosti o Promatračima, napetost popušta i hororska misterija biva reducirana nauštrb bajkovite fantazije.Blitz

Kći M. Night Shyamalana, Ishana, rođena je 1999. ili 2000. (točna godina i datum nisu precizirani na Wikipediji). Dakle, Ishana se rodila baš u periodu kad je njezin otac osvojio filmski svijet hororsko-trilerskim blockbusterom "Šesto čulo" s preokretom za anale kinematografije i potvrdio da nije "one hit wonder" snimivši "Neslomljivog".

Ishana je imala dvije ili tri godine kad je Shyamalan režirao "Misteriozne znakove", intiman film o invaziji izvanzemaljaca, odnosno pet ili šest u doba izlaska "Zaselka" o žiteljima izolirane seoske zajednice čije granice ne smiju napustiti zbog stvorenja u šumi.

FILM: The Watchers; horor triler; SAD, 2024. REŽIJA: Ishana Shyamalan ULOGE: Dakota Fanning, Georgina Campbell DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *** 

Moguće da joj je otac pričao priču "The Village" kao bajku za laku noć, što dijelom i jest, a zasigurno je posjećivala očeve setove i u formativnim tinejdžerskim godinama gledala njegove horor trilere poput "Događaja", "Posjete" i "Podvojenog", nakon što je odrastala uz prijemčivije filmove "Zemlja: Novi početak" i "Posljednji airbender". U ranim dvadesetima Ishana je režirala šest epizoda Shyamalanove serije "Servant" i radila kao redateljica druge ekipe na njegovu filmu "Ostarjeli".

Režija i scenarij bili su logičan korak dalje i Ishana je debitirala kao redateljica i scenaristica s "Promatračima" ("The Watchers"), uz producentsku podršku oca i s glumicama koji su već glumili u hororima poput Dakote Fanning ("Igra skrivača"), Georgine Campbell ("Barbarian", "Bird Box: Barcelona") i Olwen Fouéré ("Teksaški masakr motornom pilom" iz 2022., "Tarot"), a za prvijenac je odabrala ekranizaciju istoimena hororsko-fantazijskog bestselera irskog pisca A.M. Shinea.

Je li jabuka pala bliže ili dalje od stabla? Negdje između. "Promatrači" umiju biti dojmljivi i podsjećaju na Shyamalanove filmove, najviše "Zaselak" i "Netko kuca na vrata kolibe", uključujući i preokrete koji su njegov zaštitni znak (to je očito u obitelji), zaokružili priču na zadovoljavajući način ili ne), ali i "Projekt: Vještica iz Blaira", "Predatora", "Invaziju tjelokradica" i "Strance".

Film započinje potentno. Muškarac se nalazi u paničnom bijegu kroz mračnu šumu, nailazi na zlokoban znak s natpisom "točka bez povratka", iznad glave mu prolijeće jato crnih (kompjuterski generiranih) ptica, a onda čuje glasanje nekih misterioznih stvorenja i biva usisan u njihovu jazbinu. Za šumu doznajemo da je "nema ni na jednom zemljovidu", da "privlači izgubljene duše" i da "oni koji u nju zalutaju nikad ne izađu".

Upravo u toj šumi naći će se Mina (Fanning, friško viđena u "Pravedniku 3" i "Ripleyju"), Amerikanka u Irskoj i zaposlenica dućana za kućne ljubimce opterećena krivnjom, koja se otuđila od sestre blizanke (simbolički znakovito) nakon smrti njihove majke. Mina dobije zadatak da prebaci papagaja stotinjak kilometara dalje i auto joj crkne na pola puta, usred šume, odakle više ne može pronaći izlaz i gdje će je početi vrebati neka stvorenja od kojih se spašava sklanjanjem u jedinu nastanbu na vidiku.

Ondje Mina upoznaje Madeline (Fouéré; "Mandy", "Sjevernjak"), Ciaru (Campbell; "T.I.M.") i Daniela (Oliver Finnegan; Outlander"), te doznaje za pravila preživljavanja u šumi koja je stanište tajnovitih stvorenja, tipa da se ljudi smiju kretati samo po danu i da moraju ostati unutar granice šume.

"Zovemo ih Promatračima", doznaje Mina, s njom i gledatelj. Preko dana Promatrači borave u jazbinama, a svake večeri dođu ispred svojevrsnog skloništa kojeg Madeline zove Kokošinjac, kako bi promatrali nju, Ciaru i Daniela, sada i Minu. Sklonište se sastoji od samo jedne sobe čijom dužinom se prostire dvosmjerno ogledalo tako da su ukućani vidljivi izvana.

Oni postaju kao akteri nekog reality showa poput "Big Brothera" ili "Ljubavnog brloga" čiji DVD pronalaze u skloništu, a kad Ishana udalji kameru od nastanbe Kokošinjac izgleda i kao kino u šumi sa staklom nalik platnu, otprilike kao što je ona prostorija za komunikaciju s izvanzemaljcima u "Dolasku" Denisa Villeneuvea podsjećala na kinodvoranu.

Promatranje postaje dvosmjerno s obzirom da i gledatelj u kinu promatra promatrače. Metafilmske konotacije, tj. voajerski motiv promatranja (Promatrači stoje pred staklom i promatraju) potiču intrigu i "The Watchers" je do prve polovice vrlo efektan i poseban hororski triler – atmosferičan, jeziv, tenzičan i misteriozan, podatan za razne interpretacije, takoreći u rangu najboljih Shyamalanovih filmova, toliko da se Ishanu može prozvati dvojicom njezina oca ("nitko neće primijetiti razliku").

Gledatelja intrigira "puzzle" koji mu daje Ishana. Međutim, kad likovi pronađu bunker ispod skloništa, Ishana počinje sve više otkrivati pojedinosti o Promatračima i produbljivati njihovu mitologiju (spomenimo samo da su – oprez: manji "spoiler" – drevna vrsta, mjenjoliki, imaju moć duplikacije), koju je proučavao profesor Kilmartin (John Lynch), napetost popušta i hororska misterija biva reducirana nauštrb bajkovite fantazije s prepoznatljivim elementima drugih, gore spomenutih filmova, što je u skladu s naravi stvorenja.

Naravno, tu je i "twist", odnosno završni preokret, jer što je film s potpisom nekog Shyamalana bez toga, ali isti predugo traje i nepotrebno se račva na dva-tri manja obrata ("ima još nešto") koji se mogu predvidjeti i traže od gledatelja da ne preispituje logiku. Ipak, Ishana je pokazala da ima potencijala s filmom koji je u konačnici bolji od nekih ostvarenja njezina oca, dovoljno za nastavak karijere. "Znate kako je, predstava se mora nastaviti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 09:56