StoryEditorOCM
Film & TVFRANCUSKA DIVA

Preminula legendarna glumica Anouk Aimée, najpoznatija po ulozi u filmu ‘La Dolce Vita‘, kći objavila tužnu vijest

Piše SCENA SD
18. lipnja 2024. - 17:27

Francuska glumica Anouk Aimée, zapamćena po svojoj sofisticiranoj ljepoti i ulogama u filmovima u kojima je glumila za neke od najvažnijih europskih filmaša 50-ih, 60-ih i 70-ih godina, poput Federica Fellinija, Jacquesa Demyja, Sidneyja Lumeta, Bernarda Bertoluccija i Claudea Leloucha, umrla je u Parizu u 92. godini. Njezina kći Manuela Papatakis potvrdila je vijest u objavi na Instagramu.

image

Francuska glumica Anouk Aimee i redatelj Claude Lelouch 2019. u Cannesu

Christophe Simon/Afp

Aimée je nepovratno povezana sa svojim likom u filmu "Muškarac i žena" (1966.), Claudea Leloucha. Zahvaljujući ovoj strastvenoj ljubavnoj priči između udovice i vozača utrka (Jean-Louis Trintignant), glumica je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu i nominaciju za Oscara. Film je također postigao svjetski uspjeh zahvaljujući svom soundtracku i privlačnom refrenu naslovne pjesme: "dabadabadá" (koju su zapravo pjevali Pierre Barouh i Nicole Croisille). Desetljećima kasnije, 2019., ponovno će se sastati s Trintignantom kako bi snimila "Najljepše godine života", nastavak koji je stvorio sam Lelouch. Tijekom svoje dugogodišnje karijere - više od 80 filmova - Aimée je bila i nezaboravna Lola za Jacquesa Demyja, tajanstvena žena za Federica Fellinija u "La dolce vita" i u "Osam i pol".

image

Anouk Aimee i Albert Finney pose nakon vjenčanja 1970. godine

-/Afp

Aimée je bila udana za redatelja Nicu Papatakisa, s kojim je dobila kćer Manuelu; s kantautorom Pierreom Barouhom (koautor, s Francisom Laijem, iz "dabadabadá") i s britanskim glumcem Albertom Finneyjem. Rođena je 27. travnja 1932. u Parizu, kao Françoise Dreyfus. Nakon prve uloge u filmu Henrija Calefa "La Maison sous la mer" (1947.), u dobi od 13 godina, promijenila je ime u Anouk. Zatim je, nakon prijedloga Jacquesa Préverta tijekom drugog snimanja, uzela prezime Aimée.

image

Anouk Aimee 2006. godine

Valery Hache/Afp
image

Anouk Aimée 1984. godine

Dominique Faget/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 07:03