StoryEditor
Film & TV94. DODJELA

Pravi je pobjednik ‘DINA’; osvojila je šest od deset Oscara, i to za vizualne efekte, montažu, fotografiju, scenografiju, zvuk i glazbu

Piše Marko Njegić
28. ožujka 2022. - 16:06

Oscar 2022. ne zaslužuje ući u povijest samo zbog neprimjerenog šamara Willa Smitha upućenog Chrisu Rocku nakon neprimjerenog komentara na račun njegove žene Jade Pinkett, odnosno ostati u sjeni tog skandala.

Dodjela Akademijinih nagrada, 94. po redu, donijela je nekoliko trenutaka i zanimljivosti po kojima je treba pamtiti. Iznimno snažan trenutak dogodio se kad su na pozornicu izišli Francis Ford Coppola, Al Pacino i Robert De Niro u čast obilježavanja 50. godišnjice monumentalnog remek-djela "Kum".

Veoma je dojmljiva bila i montaža 60 godina Jamesa Bonda, sa scenama iz filmova svih tumača legendarnog akcijskog lika od 1962. naovamo, a "in memoriam" filmašima koji su nas napustili u posljednjih godinu dana pogodio je emotivnu notu.

Prvi Oscar streaming servisa

Konačno, tu su i osvojeni Oscari, od kojih neki ulaze ravno u povijest Akademijine nagrade i kinematografije kao takve. "CODA", redateljice i scenaristice Sian Heder, postala je prvi film nekog streaming servisa (Apple TV+) s osvojenim Oscarom u glavnoj kategoriji. Streaming servisi, konkretno moćni Netflix, došli su najbliže pobjedi 2019., kad je Oscara za režiju dobila "Roma" Alfonsa Cuarona, no "Zelena knjiga" na kraju je iznenadila i bila proglašena najboljim filmom.

Tri godine poslije streaming barijera je preskočena, samo što je slavio Apple TV+, ne Netflix, čije su "Šape pasje" bile najveći favorit dodjele s najvećim brojem nominacija (12), da bi na kraju otišle kući s jednim, ali vrijednim Oscarom za režiju Jane Campion, uzgred tek treće redateljice u povijesti sa zlatnim kipićem nakon Kathryn Bigelow ("Narednik James") i Chloe Zhao ("Zemlja nomada").

Naznaka da bi "CODA" mogla iznenaditi i pobijediti favorizirani "The Power Of The Dog" dogodila se u prvom direktnom srazu dvaju filmova, prilikom dodjele Oscara za najbolji adaptirani scenarij, kad je zlatni kipić preuzela Heder, a ne Campion.

Pobjeda "CODA-e", jedino iznenađenje predvidljive podjele zlatnih kipića, stigla je kao naručena s obzirom na političko-korektne pritiske u pogledu diverzifikacije na filmu i zastupljenosti svih skupina, uključujući osobe s hendikepom, u smislu da se identitet glumaca poklapa s ulogama koje tumače.

U priči o jedinoj članici gluhonijeme obitelji koja čuje troje važnih glumaca zapravo su gluhonijemi. Dvoje od njih troje glume Marlee Matlin, osvajačica Oscara 1987. za "Djecu manjeg boga", te Troy Kotsur, novopečeni oskarovac i prvi (muški) gluhonijemi glumac koji je osvojio zlatni kipić, odnosno druga gluhonijema osoba s Akademijinom nagradom nakon spomenute kolegice.

Rekordi, rekordi

Kotsuru je uspjelo ono što, na primjer, nije Paulu Raciju za prošlogodišnji "Zvuk metala". Tako, ako pobjeda "CODA-e", a la "Green Book", jest u jednu ruku korak nazad za Akademiju, utoliko što je posrijedi "lakonotniji" film, duhovno bliži nekim davnijim nego recentnim laureatima prošaranim teškim bojama, ona je i korak naprijed.

Likovi izvornog francuskog filma "Glas obitelji Belier", koje je Heder senzitivno preselila u Ameriku i dala im novi život, tretirani su ozbiljnije, na realističan "nezavisnjački" način, revolucionaran u političkoj korektnosti, a opet ljudski, s odmjerenim humanizmom, hollywoodskim sentimentom i opipljivim optimizmom zlatne boje. Usput, "CODA" je treći remake koji je osvojio Oscara za najbolji film nakon "Bena Hura" i "Pokojnih".

Govoreći o remakeovima, Ariana DeBose ("Priča sa zapadne strane") dobila je Oscara za ulogu koju je nekoć, u originalnom mjuziklu, tumačila Oscarom nagrađena Rita Moreno, postavši druga "latino" glumica u povijesti sa zlatnim kipićem, odnosno prva gay crnkinja s Akademijinom nagradom.

Njezina je pobjeda također treći slučaj u povijesti kad glumci osvajaju Oscara glumeći isti lik, nakon Marlona Branda i De Nira (don Vito Corleone, "The Godfather I&II") te Heatha Ledgera i Joaquina Phoenixa (Jokeri u "Vitezu tame" i "Jokeru").

Čak i prije dodjele Oscari su ušli u povijest i srušili neke rekorde. Campion je prva žena nominirana dvaput za režiju. Steven Spielberg postao je prvi redatelj nominiran za Oscara kroz šest dekada, od "Bliskih susreta treće vrste" u sedamdesetima, "Otimača izgubljenog kovčega" i "E.T.-ja" u osamdesetima, "Schindlerove liste" i "Spašavanja vojnika Ryana" u devedesetima", "Münchena" u dvijetisućitima, "Lincolna" u dvijetisućedesetima i 2022. za "West Side Story".

A Kenneth Branagh prvi je čovjek koji je tijekom karijere osvojio nominacije u sedam različitih kategorija (režija, glavna i sporedna uloga, najbolji film i kratki film, adaptirani i originalni scenarij). Branagh je Oscara ove godine napokon i dobio za originalni scenarij "Belfasta", pobijedivši, među ostalima, Paula Thomasa Andersona, čija je "Licorice Pizza" nepravedno ispala jedan od najvećih gubitnika večeri, kao i "Flee", no potonjem za utjehu ostaje trostruka povijesna nominacija za najbolji međunarodni, dokumentarni i animirani film.

Najveći je pobjednik večeri "Dina" s osvojenih šest od deset Oscara, i to za vizualne efekte, montažu, fotografiju, scenografiju, zvuk i glazbu. Prethodno su samo četiri filma osvojila šest Oscara bez onog glavnog: "Mjesto na suncu" (1951.), "Ratovi zvijezda" (1977.), "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" (2015.) i "La La Land" (2016.). "Dina" je prva kojoj je to uspjelo bez nominacije za režiju Denisa Villeneuvea.

Oscari po kategorijama

→ Najbolji film: “CODA”

→ Režija: Jane Campion (“Šape pasje”)

→ Glavna ženska uloga: Jessica Chastain (“Oči Tammy Faye”)

→ Glavna muška uloga: Will Smith (“Kralj Richard”)

→ Sporedna ženska uloga: Ariana DeBose (“Priča sa zapadne strane”)

→ Sporedna muška uloga: Troy Kotsur (“CODA”)

→ Originalni scenarij: “Belfast”

→ Adaptirani scenarij: “CODA”

→ Međunarodni film: “Drive My Car” (Japan)

→ Dugometražni animirani film: “Encanto

→ Kratkometražni animirani film: “The Windshield Wiper”

→ Dugometražni dokumentarac: “Summer Of Soul”

→ Kratkometražni dokumentarac: “The Queen Of Basketball”

→ Kratkometražni film: “The Long Goodbye”

→ Montaža: “Dina”

→ Vizualni efekti: “Dina”

→ Fotografija: “Dina”

→ Scenografija: “Dina”

→ Kostimografija: “Cruella

→ Zvuk: “Dina”

→ Glazba: “Dina”

→ Pjesma: “No Time To Die

→ Make up i styling: “Oči Tammy Faye”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 15:35