StoryEditor
Film & TVBIRAJU SE FILMOVI

‘Opet smo zajedno‘: Sezona u Ljetnom kinu Bačvice počinje nikad ranije, a bliži nam se i obožavani FMFS: guštat ćemo uz šank i šumicu, evo što ćemo gledati

11. svibnja 2021. - 14:44
I ovog ljeta vrhunski filmovi na BačamaFMFS/Kino Mediteran

Opet smo zajedno od 20. svibnja. Tako glasi friška najava ovogodišnje sezone Ljetnog kina "Bačvice" koja počinje nikad ranije, prije Festivala mediteranskog filma, a ne s njim, odnosno repertoarno netom poslije njega.

Početak s 'Nun of Your Business'

– Zapravo ranije otvaranje kina dogodilo se i prošle godine kada smo nakon "lockdowna" pomaknuli FMFS za srpanj, pa smo s redovnim prikazivanjima počeli krajem svibnja.

Još prošle godine nam se svidio taj koncept u kojem kino krene ranije, pogotovo jer nama daje prostora da pripremimo detaljnije i sigurnije FMFS koji u trenutnim okolnostima definitivno nije lako sa sigurnošću organizirati u njegovim standardnim terminima prvog tjedna lipnja.

Također, nakon ove duge zime i ukidanja svih događanja, nema smisla da sad čekamo kraj lipnja i FMFS, već je najbolje da počnemo s radom jer smo svi željni filmova i druženja – otkriva nam Alen Munitić.

Otvaranje ljetne sezone planirano je uz splitsku premijeru dokumentarca "Nun of Your Business" uz gostovanje redateljice Ivane Marinić Kragić, nakon čega slijedi kombinacija ekskluzivnih premijera tog tipa i redovnog kinorepertoara, uz hitove kao što su "Dani gnjeva", "Cruella", "Mjesto tišine II"..., ali i nezavisne filmove te gostovanja festivala, od Animafesta nadalje. Dakle, dobitna kombinacija.

– Jako smo sretni što imamo otvaranje kina s novim domaćim filmom, i to domaće autorice. Uz redateljicu Ivanu Marinić Kragić, pridružit će nam se protagonistice filma "Nun of Your Business", a nakon projekcije organizirat ćemo Q&A s gostima.

Osim hitova koje ste nabrojali, čeka nas i splitska premijera još jednog novog dokumentarca "Starac i roda: priča o Malenoj i Klepetanu". Mislim da je dobitna programska kombinacija ovaj naš koncept u kojem su komercijalni hitovi uz bok probranom nezavisnom naslovu i kinotečnom programu.

Gledatelji su to prepoznali i zaista svako može na programu kina pronaći nešto za sebe. I oskarovci će sigurno naći mjesto na programu, pogotovo jer smo sigurni da ima gledatelja koji su propustili i "Zemlju nomada", "Još jednu rundu" i neke druge filmove – govori Munitić.

Posadili 30 novih stabala

Zanima nas hoće li onda ranije krenuti i ciklus kinotečne klasike, odnosno program "Klasika Al Fresco" u suradnji s "Kinotekom".

– Partnerstvo koje inače imamo s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" nad upravljanjem Ljetnog kina "Bačvice" je zaista sjajan primjer javno-civilnog partnerstva i zajedničkim snagama dajemo veliki doprinos u obnovi i vođenju kina.

Svake godine osiguravamo brojne investicije, prije mjesec dana posadili smo i novih 30 stabala. Međutim, u cijelom tom procesu vođenja kina uvijek nas posebno veseli programska suradnja jer je "Klasika Al Fresco" jedan od najpopularnijih programa kina pa s veseljem očekujemo i novu sezonu.

image
FMFS/Kino Mediteran


Program se još dovršava i neće ići odmah s otvaranjem sezone, ali sigurno je da će i on krenuti ranije od uobičajenog – drži Munitić.

Pitanje se nameće kako će kino stajati s epidemiološkim mjerama i hoće li se one olakšavati kroz ljeto, tj. koliki je kapacitet gledatelja i hoće li kino odmah raditi svaki dan u tjednu ili produženi vikend.

Za početak od četvrtka do nedjelje

– Za početak radimo prema važećim mjerama u kojima je kapacitet kina oko 250 gledatelja. Također ugostiteljski dio mora zatvoriti do 22 sata, pa pozivamo sve gledatelje da nam se ranije pridruže u kinu, koje će biti otvoreno sat vremena prije projekcije, što je dovoljno da nađu svoje mjesto, kupe piće i kokice.

Također za početak, radit ćemo od četvrtka do nedjelje, a prelazak na svakodnevni rad ovisit će o posjetu, vremenu, ali i popuštanju mjera, koje je najavljeno kroz lipanj.

Sve informacije o programu i ulaznice bit će od vikenda dostupni na stranici www.kinomediteran.hr – pojašnjava Munitić.

Ljetno kino "Bačvice" je domaće kino FMFS-a pa nas interesira što je s festivalom i ostaje li na planiranom datumu od 17. do 26. lipnja.

– FMFS datumi su potvrđeni i za sada sve ide prema planu. Selekcija je skoro pa gotova, još nam je ostalo odabrati međunarodni kratki program i početkom lipnja ćemo objaviti program.

image
Alen Munitić
Vladimir Dugandžić/Cropix


Lito će svakako početi na FMFS-u – s osmijehom će Munitić, kojeg pitamo hoće li festival biti kapacitetno manji kao i lani te jesu li ovogodišnje mjere strože od lanjskih.

Bit će Turske, Palestine, Portugala, Malte

– Kapacitet će gotovo sigurno ostati kao i prošle godine. Iako su popuštanja mjera najavljena kroz lipanj, ne vjerujem da ćemo se još ove godine vratiti na gledalište od 700 mjesta i publiku koja sjedi "na zidiću". Mjere trenutno jesu strože, pogotovo u kontekstu ugostiteljskog dijela i zadržavanja nakon projekcija, ali one će se kroz lipanj vjerojatno vratiti na lanjske okvire.

Međutim kako je previše nesigurno organizirati veliki festival s gostima, popratnim programima i više lokacija, odlučili smo da idemo krajem lipnja, jer ne vjerujem da će srpanj i kolovoz donijeti bitnu razliku u kontekstu povećanja festivala.

Brojne festivalske detalje i dogovore ipak treba planirati mjesecima unaprijed, a nemamo ni financijskog ni logističkog kapaciteta da se s takvim stvarima "kockamo" u smislu da ih dogovaramo pa kasnije otkazujemo. Bit će vremena i godina za veliki FMFS! (smijeh) – jamči Munitić.

Znači, manji FMFS ne podrazumijeva i pad kvalitete u programu, kao i prošle godine.

– I ove godine čeka nas deset dugometražnih filmova na Bačvicama zajedno s devet "Ješki" te kratkometražni program na platou ispred Doma mladih. Odabrali smo zaista jako dobre filmove na svim velikim festivalima koji su se ove godine održavali "online" – Sundance, Berlin, Tallin...

Ono što nas veseli je što ove godine okosnicu programa čine filmovi "malih" zemalja Mediterana pa će biti Turske, Palestine, Portugala, Malte.

image
FMFS/Kino Mediteran


Program ćemo otkriti u lipnju, ali evo ekskluzivno možemo najaviti upravo malteški film "LUZZU" koji stiže friško sa Sundancea i to s nagradom za najbolju glumu koju je osvojio naturščik, ribar, u glavnoj ulozi.

Radi se o prvom malteškom filmu u selekciji "A" festivala, o jednoj pravoj mediteranskoj, otočnoj priči koja će se sigurno svidjeti našim gledateljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2021 18:09