StoryEditorOCM
Film & TVu 85. godini

Nakon duge i teške bolesti preminuo Petar Krelja, jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih redatelja

Piše Hina
21. rujna 2024. - 15:27
Petar Krelja u lipnju 2022. godine na dodjeli nagrada Vladimir Nazor za 2021. u području kulture i umjetnosti RHŽeljko Puhovski/Cropix

Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih redatelja, dokumentarist i filmski kritičar Petar Krelja umro je nakon duge i teške bolesti, u 85. godini života, doznaje se u subotu iz kruga obitelji. 

Petar Krelja rođen je 24. lipnja 1940. godine u Štipu, Makedoniji, a diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a filmom se počeo baviti krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Režirao je skoro 300 filmova i televizijskih emisija prema vlastitim scenarijima, uređivao radijske emisije, pisao kritičke tekstove i eseje, uređivao knjige te dugi niz godina radio kao filmski urednik na Prvom programu Hrvatskog radija.

Pripadnik kritičarskoga i redateljskoga naraštaja tzv. hičkokovaca, od 1960. objavljivao filmske kritike i eseje, od 1964. do umirovljenja 2005. na Radio Zagrebu, odnosno Hrvatskom radiju bio je urednik filmskih emisija (Filmski mozaik, U prvom planu film, Licem u lice, Govorimo o filmu)

Tijekom svoje bogate filmske karijere osvojio je više od 35 nagrada i pamti se kao autor je jednog od najkonzistentnijih redateljskih filmografija u hrvatskoj kinematografiji.

Kreljin igrani i dokumentarni opus mnogi su nazivali posebnim, izvanrednim i jedinstvenim. Njegovi danas već antologijski dokumentarci imaju temeljno uporište u promatranju stvarnosti, drame svakodnevice i interakcije s ljudima u bliskom susjedstvu.

Krelja se u svome filmskom radu bavio temama djece i mladih, društveno-psihološkim fenomenima te društveno-kritičkim pitanjima, dok se tijekom Domovinskog rata fokusirao na teme ratnih prognanika i stradalnika. 

Neki od filmova koji su ostavili najveći trag u povijesti domaće filmske umjetnosti i utjecali na generacije mladih dokumentarista bili su "Coprnice" (1971.), "Povratak" (1975.), "Prihvatna stanica" (1977.), "Recital" (1972.), "Splendid Isolation" (1973.), "Mariška band" (1986.), "Na sporednom kolosijeku" (1992.).

Posebno zainteresiran za umjetnost, režirao je i niz dokumentarnih filmova o glazbeno nadarenoj djeci  (Viktorov let, 1989 o gitaristu Viktoru Vidoviću; Ana i njezina braća, 1992., i Anina američka adresa, 2005., o Ani Vidović; Evina klasa, 1995), 

Iako je primarno radio dokumentarne filmove, snimio je i nekoliko igranih filmova, od kojih se  izdvajaju "Godišnja doba" (1979.), "Vlakom prema jugu" (1981.), "Stela" (1990.) i "Ispod crte" (2003.).

Petar Krelja dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo Ministarstva kulture i medija za područje filmske umjetnosti, kao i Nagrade za životno djelo "Zlatni Oktavijan", koja mu je dodijeljena 2018. godine na 27. Danima hrvatskog filma (DHF). 

Datum njegov posljednjeg ispraćaja objavit će se naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 15:28