StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Na krilima časti‘: ‘Top Gun‘ iz Korejskog rata

Piše Marko Njegić
18. svibnja 2023. - 12:58

“Devotion” je bio najavljen za let u hrvatskim kinima još u veljači pod naslovom “Na krilima časti”, ali ne samo da tada nije uspio poletjeti u distribuciju, nego je i nestao s radara. Ipak, ponovno se ukazao dva mjeseca kasnije i dobio novi svibanjski termin za polijetanje.

Visokobudžetni filmovi u produkciji hollywoodskih major studija, u ovom slučaju Paramounta, rijetko ovoliko kasne u odnosu na svjetsku premijeru (krajem studenoga prošle godine), no dobro da je “Devotion” na koncu uopće doletio do nas budući da na krilima megahita “Top Gun: Maverick” nije uspio poletjeti do box-office vrhova kako se očekivalo.

FILM: Devotion; akcijska drama; SAD, 2022. REŽIJA: J.D. Dillard ULOGE: Jonathan Majors, Glen Powell DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

Moguće da mu je i presudila usporedba s nastavkom “Top Guna” koji ga je ostavio u sjeni. “Top Gun: Maverick” i “Na krilima časti” su spektakularni avijatičarski akcijski blockbusteri IMAX formata sa snažnim uplivom ljudske drame. U jednom i drugom spektaklu šarmantnog i drskog “pretty boy” pilota glumi mlada zvijezda Glen Powell, ovdje Toma Hudnera, tamo Hangmana. Također, oba filmu imaju emotivni akcijski klimaks nad snježnim predjelima i uključujud dramatično obaranje junakova zrakoplova.

Međutim, “Devotion” nije brzopotezna kopija “Top Guna”, kako bi se moglo pomisliti na prvu. Za početak, pošten film redatelja J.D. Dillarda inspiriran je istinitom pričom o tamnoputom Jesseju L. Brownu (1926. – 1950.), prvom “obojanom avijatičaru” u redovima američkog zrakoplovstva koji je pilotirao u Korejskom ratu zajedno s “wingmanom” Hudnerom i postao ratni heroj.

Priča o široj javnosti ne toliko poznatom Brownu (glumi ga Jonathan Majors) scenaristički je adaptirana prema knjizi “Devotion: An Epic Story of Heroism, Friendship, and Sacrifice” Adama Makosa. Sve ovo čini “Na krilima časti” staromodnim filmom s raskrižja akcijske/povijesne drame i ratnog spektakla, stoga ne ni čudi da nije privukao publiku kao moderni “Top Gun”.

U neko drugo vrijeme, “Devotion” bi postao hit, možda i oskarovski kandidat, čega Dillard kao da je svjestan pa ubacuje dijalog u kojem piloti govore da su “rođeni par godina prekasno ili prerano”. Tako, “Na krilima časti” je za usporedbu i s “Časnim ljudima” iz 2000., još jednoj istinitoj priči o prvom afroameričkom roniocu Carlu Brashneru (Cuba Gooding Jr.), pa čak i oskarovskom “Zelenom knjigom” računajući tematiku rasizma, segregacije i građanskih prava te prijateljski odnos bijelog Hudnera i crnog Browna.

Što se tiče avionske akcije, “Devotion” je usporediv s letačkim akcijama “Red Tails” i “Bitka za Midway”, iako ih je u tom i svakom drugom smisli preletio. Ako ne računamo suvišnu scenu u Cannesu 1950., koja izgleda kao da je doletjela iz nekog drugog filma, a u kojoj Brown upoznaje Liz Taylor (Serinda Swan), Dillard je solidno uskladio dramski i akcijski okvir priče.

Redatelj poklanja podjednaku pažnju rasnim predrasudama kakvima je Brown bio izložen, pripremi za rat i zračnim bitkama, tako da trajanje od gotovo 140 minuta brzo proleti. Brown je fino karakteriziran u još jednoj dojmljivo intenzivnoj izvedbi Majorsa (“Da 5 Bloods”, “Creed III”), a dobro mu dobro sekundira i Christina Jackson kao Brownova posvećena supruge Nix, ne samo Powell. Avionske sekvencije, pak, umiju biti prilično uzbudljive i imerzivne, postavljajući gledatelja u kokpit. Vežite se i poletite do kina.

‘Maverick‘ je puno veći hit

"Devotion" je podbacio u kinima, zaradivši svega 21 milijun dolara, što je sitnica spram gotovo 1.5 milijardi koliko je utržio "Top Gun 2".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:54