stdClass Object ( [id] => 1219709 [title] => Markantni splitski glumac Goran Marković vratio se iz Locarna i Sarajeva, dao veliki intervju za ‘Slobodnu‘, govori vrlo otvoreno: Split puca od potencijala, ali i sam sebi puca u noge! [alias] => markantni-splitski-glumac-goran-markovic-vratio-se-iz-locarna-i-sarajeva-dao-veliki-intervju-za-slobodnu-govori-vrlo-otvoreno-split-puca-od-potencijala-ali-i-sam-sebi-puca-u-noge [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko čeka... zapisao je Goran Marković na svom Facebook profilu nakon osvajanja nagrade u Locarnu za najboljega glumca zahvaljujući izvedbi u filmu "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića. Čekao je Marković neku ovakvu svjetsku nagradu i dočekao. Otkako je 2015. skrenuo pažnju na sebe ulogom u "Zvizdanu", prikazanim u Cannesu, Marković snima film za filmom ("Osmi povjerenik", "Aleksi", "Tereza 37", "Zora"), seriju za serijom ("Novine", "Područje bez signala", "Šutnja"). I radi na sebi. Iz uloge u ulogu sve je bolji i sigurniji ispred kamere.

Tri nagrade na jednom ‘A‘ festivalu

S malim vremenskim odmakom od tjedan dana, kako gledaš na nagradu u Locarnu?

– Imam dojam da treba proći još neko vrijeme da bih shvatio što se zapravo dogodilo. Sad mi još uvijek to djeluje dosta nerealno. Ne znam je li ikada hrvatski film dobio tri nagrade na jednom "A" festivalu.

Je li ova nagrada došla kao potvrda svega na čemu si radio i gradio se posljednjih šest-sedam godina, zaključno sa "Sigurnim mjestom"?

– Glumac bi uvijek trebao raditi na sebi, ali svi bismo trebali, ja nisam nikakva iznimka. Pretpostavljam da jesam radio na sebi, ali ništa isforsirano. Više organski, svaka uloga na kojoj sam radio zahtijevala je nešto od mene što sam pokušao pronaći u sebi i onda joj to u ključnom trenutku dati. Ponekad sam uspijevao u tome, ponekad ne. Natjecanje u umjetnosti mi je uvijek malo čudno, ali živimo u takvom društvu i to je OK. Za mene film i gluma ili djeluju ili ne djeluju. Ili uspiju ispričati priču zbog čega gledatelj nešto osjeća ili ne. Znam da je naš film jedan od onih koji uspijevaju u tome, jer malo koji gledatelj može ostati imun na ono što je vidio. To je za mene najveća potvrda.. Nagrade su velika čast i veliki kompliment, tu nema dvojbe, ali potvrdu ipak najviše tražim u sebi i u gore navedenom. Mislim da je to isto malo rad glumca na sebi (smijeh).

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako je bilo u Locarnu? Festival, grad, ljudi?

–​ Locarno je zanimljiv grad na jezeru okružen planinama. Drago mi je da sam imao prilike to vidjeti. Volim putovati i upoznavati ljude. Sviđa mi se što Festival stavlja sadržaj prije forme. Selekcije filmova su izvrsne i projekcije su tehnički savršene. Sve u svemu odlično.

Jesi li upoznao kojeg filmaša u Locarnu, kao Cate Blanchett u Cannesu?

– Upoznao sam mnogo filmaša i s nekima se sprijateljio. Nisu tako razvikani kao Cate i okruženi zaštitarima pa je druženje bilo puno lakše i ugodnije (smijeh).

Je li "pala" neka strana ponuda? Bi li se uopće mogao zamisliti da živiš negdje "vani" i snimaš filmove?

– Svašta je "palo", ali za sada ne vjerujem dok se ne dogodi. Zamišljanje mi je posao, tako da mi nije nikakav problem zamisliti se bilo gdje.

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

"Sigurno mjesto" je teška drama teške teme (suicid, smrt). Koliko ti je teško bilo snimati jedan ovakav film?

– Ni jedan posao nije lagan ako ga želiš napraviti kako treba. Ovako nešto osobno ne olakšava stvar. Juraj mi je bio velika inspiracija, a o njegovom bratu da ne govorim. Kad nešto ima toliko mnogo smisla kao ova njegova priča, bacaš se u to "ko muva bez glave".

Sve jača splitska scena

Može li glumac doživjeti katarzu snimajući film poput "Sigurnog mjesta"?

– Katarza u životu je proces za koji treba neko vrijeme. Nije baš kao dok gledaš film. Ali, rad na "Sigurnom mjestu" je pokrenuo puno procesa koji su važni. Tako i katarzu.

Može li i gledatelj doživjeti katarzu gledajući "Sigurno mjesto"? Izjavio si da je "zdravo gledati ovakve filmove"...

– Neka svatko govori u svoje ime. Vidio sam da djeluje snažno na ljude koji su ga gledali. Svaki uradak koji govori o ljudskoj prirodi ima potencijal da bude katarzično iskustvo. Ovaj film to radi itekako tako da...

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako komentiraš da je splitska filmska scena sve jača, i ove godine su se čak dva filma/filmaša dobacila do svjetskih festivala, Lerotić sa "Sigurnim mjestom" i Andrija Mardešić sa "Stricem"?

– Mogu samo reći da mi je beskrajno drago. Split puca od potencijala u raznim segmentima. Film je definitivno jedan od njih. Ne znam je li do zraka, mora, sunca ili mentaliteta, ali uvijek se to dalo vidjeti. Split ima i tendenciju da sam sebi puca u noge zbog čega ljudi uvijek moraju uspjeti negdje drugdje, a bojim se da ni to nije više dovoljno. Pogotovo u umjetnosti.

"Tereza 37" se baš i snimala u Splitu. Misliš li da je Split lokacijski nedovoljno iskorišten za snimanja?

– Iskreno, ne znam. Split je sigurno sinematičan, ali mora biti spojen s dobrom pričom. Kao što je to bio slučaj sa "Terezom 37". A evo i sa "Sigurnim mjestom". Ima još mnogo uspjelih primjera, ali snimati u Splitu samo da bi se snimalo djeluje dosta površno. Nekad mi se učini to samo kao jeftino prikupljanje bodova – kojih, nemam pojma.

Također, tri splitska filmaša našla su se i u Sarajevu, Lerotić, Josip Lukić i Ante Zlatko Stolica...

– Znači, radi se i dobro je. Nisu Dalmoši baš tako lijeni kao što ih se voli prikazivati (smijeh).

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako ti je bilo u Sarajevu? Kako je izgledao jedan tvoj dan tamo? Koliko filmova si uspio pogledati?

– U Sarajevu mi je kao i uvijek jako lijepo. Dan je pun događaja. Evo dan premijere. Ujutro smo išli na tehničku probu za projekciju filma. Onda sam dao intervju za radio. Zatim sam se fotkao za ovaj intervju (smijeh), pa smo išli na "preview screening" filma poslije kojeg smo imali Q & A. Nešto pojesti na brzaka. Opet intervju. Odradio sam usput i jedan casting (držite fige). Konačno premijera "Sigurnog mjesta" koja je bila jako emotivna i puna lijepih dojmova. Tako mi je izgledao skoro svaki dan ovdje, samo malo manje intenzivan jer nije bila premijera, ali svejedno nisam stigao pogledati ni jedan film, zbog čega se stalno grizem.

Možeš li Sarajevo festivalski usporediti s Pulom?

– Teško mi ih je uspoređivati. Jako su različiti. Geografski, po veličini, po mentalitetu, po svemu. Neprocjenjivo je da ih imamo, ali moramo ih i cijeniti i ulagati u njih.

Ništa bez kina

Jesi li još uvijek predani filmofil koji redovno pohodi sva splitska kina i gleda sve vrste filmova?

– Jesam. Ne mogu zamisliti slobodno vrijeme bez kina i filmova. Uvijek mi je čudno kad drugi mogu, ali i njima budem čudan ja.

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Koje recentno pogledane filmove bi mogao preporučiti čitateljima?

–​ Uspio sam gledati "Rimini" na FMFS-u i bio sam oduševljen. Svakako valja pogledati "Najgoru osobu na svijetu". "Elvis" je također film koji preporučujem u zadnje vrijeme. Film dostojan "Kralja" (smijeh).

A koji su "all time" favoriti?

– Uf! Ne znam, teško mi je na to odgovoriti. Jako volim "Master" P.T. Andersona. Volim"Oldboy"​ Chan-wooka Parka, ali nedavno sam opet pogledao "Paris, Texas" i ponovo odlijepio.

Kako ti je bilo kad kina nisu radila zbog korone?

– Nije mi bilo lako. Kriza. Gledao sam dosta kod kuće i čitao knjige, ali nedostajao mi je "fiks" kina.

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako uopće gledaš na razdoblje korone u poslovnom i privatnom smislu (odgađanje predstava i filmova), a i općenito na crnu situaciju u svijetu, od Ukrajine nadalje?

– Jako ružan period koji traje jako dugo. Predugo. Svi smo pričali kako će pandemija konačno društvu pokazati koliko je umjetnost zapravo potrebna, ali imam dojam da se samo iskristaliziralo društvo koje mari samo za profit i ništa drugo. Uz sve smrti koje su nas zadesile, potrese i rat kao "šećer" na kraju, ne znam uopće kako bih opisao tu nijansu crne boje ovog razdoblja. Gadno je, ali moramo se boriti. Samo to nam preostaje. Ići dalje, to je život.

Kako se isključiš od toga? Koji je tvoj "bijeg" osim kina/filmova?

– Filmovi, serije i knjige okupiraju dosta tog vremena provedenog u "bijegu", ali i glazba. Slušanje glazbe i sviranje je nešto što mi jako pomaže u zadnje vrijeme.

Kako ti prolazi ljeto? Jesi li ljetni tip? Kakav ti je Split ljeti zadnjih turističkih godina?

– Nisam se ubio od posla ovog ljeta, ali sam opet ostao dosta u Splitu. Bacim se u more, otplivam, osušim se i vratim se filmovima i gitari. Centar izbjegavam koliko god mogu, kao i vožnju autom. Jer je to ludnica. Nešto se tu mora promijeniti, čini mi se da grad puca po šavovima i da opada kvaliteta života građana.

---

Svaki film je novo iskustvo, kao i predstava
Je li ti još uvijek film pomaže da budeš bolji u kazalištu i obrnuto, kao što si rekao 2018. godine? Kako danas gledaš na tu relaciju?
– Nije se ništa promijenilo što se toga tiče. Svaki film je novo iskustvo, kao i svaka predstava. Svaki projekt ima neka svoja drugačija pravila po kojima ispočetka opet učiš igrati. To me nekako tjera da se razvijam i napredujem.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Imam dojam da treba proći još neko vrijeme da bih shvatio što se zapravo dogodilo. Sad mi još uvijek to djeluje dosta nerealno, kaže Goran za nagradu u Locarnu i ističe da mu je beskrajno drago da su se dva filma splitskih filmaša ove godine dobacila do ‘A‘ festivala LEAD: Nisam se ubio od posla ovog ljeta, ali sam opet ostao dosta u Splitu. Bacim se u more, otplivam, osušim se i vratim se filmovima i gitari. Centar izbjegavam koliko god mogu, kao i vožnju autom. Jer je to ludnica. Nešto se tu mora promijeniti, jer mi se čini da grad puca po šavovima i da opada kvaliteta života građana LEAD 2: Ne mogu zamisliti slobodno vrijeme bez kina i filmova. Uvijek mi je čudno kad drugi mogu, ali i njima budem čudan ja. Nije mi bilo lako kad kina nisu radila. Kriza. Gledao sam dosta kod kuće i čitao knjige, ali nedostajao mi je ‘fiks‘ kina LEAD 3: Locarno je zanimljiv grad na jezeru okružen planinama. Drago mi je da sam imao prilike to vidjeti. Volim putovati i upoznavati ljude. Upoznao sam mnogo filmaša i s nekima se sprijateljio. Nisu tako razvikani i okruženi zaštitarima kao Cate Blanchett, koju sam upoznao u Cannesu, pa je druženje bilo puno lakše i ugodnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SIGURNO MJESTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Imam dojam da treba proći još neko vrijeme da bih shvatio što se zapravo dogodilo. Sad mi još uvijek to djeluje dosta nerealno, kaže Goran za nagradu u Locarnu i ističe da mu je beskrajno drago da su se dva filma splitskih filmaša ove godine dobacila do ‘A‘ festivala LEAD: Nisam se ubio od posla ovog ljeta, ali sam opet ostao dosta u Splitu. Bacim se u more, otplivam, osušim se i vratim se filmovima i gitari. Centar izbjegavam koliko god mogu, kao i vožnju autom. Jer je to ludnica. Nešto se tu mora promijeniti, jer mi se čini da grad puca po šavovima i da opada kvaliteta života građana LEAD 2: Ne mogu zamisliti slobodno vrijeme bez kina i filmova. Uvijek mi je čudno kad drugi mogu, ali i njima budem čudan ja. Nije mi bilo lako kad kina nisu radila. Kriza. Gledao sam dosta kod kuće i čitao knjige, ali nedostajao mi je ‘fiks‘ kina LEAD 3: Locarno je zanimljiv grad na jezeru okružen planinama. Drago mi je da sam imao prilike to vidjeti. Volim putovati i upoznavati ljude. Upoznao sam mnogo filmaša i s nekima se sprijateljio. Nisu tako razvikani i okruženi zaštitarima kao Cate Blanchett, koju sam upoznao u Cannesu, pa je druženje bilo puno lakše i ugodnije SIGURNO MJESTO 2 0 8169 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-19 12:56:44 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-28 18:54:45 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-08-28 18:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122934.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122952.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122950.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122946.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122942.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122948.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122944.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122936.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122942.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122938.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23122928.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23124464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","

Ekipa filma \u2018Sigurno mjesto\u2018 na SFF-u: redatelj Juraj Leroti\u0107, Goran Markovi\u0107 i Snje\u017eana Sinov\u010di\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23122934_1920.jpg":"1920x1080","k_23122934_1280.jpg":"1280x1280","k_23122934_1024.jpg":"1024x1024","k_23122934_640.jpg":"640x640","k_23122934_480.jpg":"480x480","k_23122934_340.jpg":"340x340","k_23122934_220.jpg":"220x220","o_23122934_1280.jpg":"1280x853","o_23122934_1024.jpg":"1024x682","o_23122934_640.jpg":"640x426","o_23122934_480.jpg":"480x320","o_23122934_340.jpg":"340x226","o_23122934_220.jpg":"220x146","h_23122934_1280.jpg":"1280x854","h_23122934_1024.jpg":"1024x683","h_23122934_640.jpg":"640x427","h_23122934_480.jpg":"480x320","h_23122934_340.jpg":"340x227","h_23122934_220.jpg":"220x147","pp_23122934_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122934_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122934_640.jpg":"640x814","pp_23122934_480.jpg":"480x611","pp_23122934_340.jpg":"340x432","pp_23122934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122952_1920.jpg":"1920x1080","k_23122952_1280.jpg":"1280x1280","k_23122952_1024.jpg":"1024x1024","k_23122952_640.jpg":"640x640","k_23122952_480.jpg":"480x480","k_23122952_340.jpg":"340x340","k_23122952_220.jpg":"220x220","o_23122952_1280.jpg":"1280x853","o_23122952_1024.jpg":"1024x682","o_23122952_640.jpg":"640x426","o_23122952_480.jpg":"480x320","o_23122952_340.jpg":"340x226","o_23122952_220.jpg":"220x146","h_23122952_1280.jpg":"1280x854","h_23122952_1024.jpg":"1024x683","h_23122952_640.jpg":"640x427","h_23122952_480.jpg":"480x320","h_23122952_340.jpg":"340x227","h_23122952_220.jpg":"220x147","pp_23122952_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122952_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122952_640.jpg":"640x814","pp_23122952_480.jpg":"480x611","pp_23122952_340.jpg":"340x432","pp_23122952_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122950_1920.jpg":"1920x1080","k_23122950_1280.jpg":"1280x1280","k_23122950_1024.jpg":"1024x1024","k_23122950_640.jpg":"640x640","k_23122950_480.jpg":"480x480","k_23122950_340.jpg":"340x340","k_23122950_220.jpg":"220x220","o_23122950_1280.jpg":"1280x853","o_23122950_1024.jpg":"1024x682","o_23122950_640.jpg":"640x426","o_23122950_480.jpg":"480x320","o_23122950_340.jpg":"340x226","o_23122950_220.jpg":"220x146","h_23122950_1280.jpg":"1280x854","h_23122950_1024.jpg":"1024x683","h_23122950_640.jpg":"640x427","h_23122950_480.jpg":"480x320","h_23122950_340.jpg":"340x227","h_23122950_220.jpg":"220x147","pp_23122950_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122950_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122950_640.jpg":"640x814","pp_23122950_480.jpg":"480x611","pp_23122950_340.jpg":"340x432","pp_23122950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122946_1920.jpg":"1920x1080","k_23122946_1280.jpg":"1280x1280","k_23122946_1024.jpg":"1024x1024","k_23122946_640.jpg":"640x640","k_23122946_480.jpg":"480x480","k_23122946_340.jpg":"340x340","k_23122946_220.jpg":"220x220","o_23122946_1280.jpg":"1280x853","o_23122946_1024.jpg":"1024x682","o_23122946_640.jpg":"640x426","o_23122946_480.jpg":"480x320","o_23122946_340.jpg":"340x226","o_23122946_220.jpg":"220x146","h_23122946_1280.jpg":"1280x854","h_23122946_1024.jpg":"1024x683","h_23122946_640.jpg":"640x427","h_23122946_480.jpg":"480x320","h_23122946_340.jpg":"340x227","h_23122946_220.jpg":"220x147","pp_23122946_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122946_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122946_640.jpg":"640x814","pp_23122946_480.jpg":"480x611","pp_23122946_340.jpg":"340x432","pp_23122946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122942_1920.jpg":"1920x1080","k_23122942_1280.jpg":"1280x1280","k_23122942_1024.jpg":"1024x1024","k_23122942_640.jpg":"640x640","k_23122942_480.jpg":"480x480","k_23122942_340.jpg":"340x340","k_23122942_220.jpg":"220x220","o_23122942_1280.jpg":"1280x853","o_23122942_1024.jpg":"1024x682","o_23122942_640.jpg":"640x426","o_23122942_480.jpg":"480x320","o_23122942_340.jpg":"340x226","o_23122942_220.jpg":"220x146","h_23122942_1280.jpg":"1280x854","h_23122942_1024.jpg":"1024x683","h_23122942_640.jpg":"640x427","h_23122942_480.jpg":"480x320","h_23122942_340.jpg":"340x227","h_23122942_220.jpg":"220x147","pp_23122942_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122942_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122942_640.jpg":"640x814","pp_23122942_480.jpg":"480x611","pp_23122942_340.jpg":"340x432","pp_23122942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23122948_1920.jpg":"1920x1080","k_23122948_1280.jpg":"1280x1280","k_23122948_1024.jpg":"1024x1024","k_23122948_640.jpg":"640x640","k_23122948_480.jpg":"480x480","k_23122948_340.jpg":"340x340","k_23122948_220.jpg":"220x220","o_23122948_1280.jpg":"1280x1920","o_23122948_1024.jpg":"1024x1536","o_23122948_640.jpg":"640x960","o_23122948_480.jpg":"480x720","o_23122948_340.jpg":"340x510","o_23122948_220.jpg":"220x330","h_23122948_1280.jpg":"1280x854","h_23122948_1024.jpg":"1024x683","h_23122948_640.jpg":"640x427","h_23122948_480.jpg":"480x320","h_23122948_340.jpg":"340x227","h_23122948_220.jpg":"220x147","pp_23122948_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122948_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122948_640.jpg":"640x814","pp_23122948_480.jpg":"480x611","pp_23122948_340.jpg":"340x432","pp_23122948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122944_1920.jpg":"1920x1080","k_23122944_1280.jpg":"1280x1280","k_23122944_1024.jpg":"1024x1024","k_23122944_640.jpg":"640x640","k_23122944_480.jpg":"480x480","k_23122944_340.jpg":"340x340","k_23122944_220.jpg":"220x220","o_23122944_1280.jpg":"1280x853","o_23122944_1024.jpg":"1024x682","o_23122944_640.jpg":"640x426","o_23122944_480.jpg":"480x320","o_23122944_340.jpg":"340x226","o_23122944_220.jpg":"220x146","h_23122944_1280.jpg":"1280x854","h_23122944_1024.jpg":"1024x683","h_23122944_640.jpg":"640x427","h_23122944_480.jpg":"480x320","h_23122944_340.jpg":"340x227","h_23122944_220.jpg":"220x147","pp_23122944_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122944_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122944_640.jpg":"640x814","pp_23122944_480.jpg":"480x611","pp_23122944_340.jpg":"340x432","pp_23122944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122936_1920.jpg":"1920x1080","k_23122936_1280.jpg":"1280x1280","k_23122936_1024.jpg":"1024x1024","k_23122936_640.jpg":"640x640","k_23122936_480.jpg":"480x480","k_23122936_340.jpg":"340x340","k_23122936_220.jpg":"220x220","o_23122936_1280.jpg":"1280x853","o_23122936_1024.jpg":"1024x682","o_23122936_640.jpg":"640x426","o_23122936_480.jpg":"480x320","o_23122936_340.jpg":"340x226","o_23122936_220.jpg":"220x146","h_23122936_1280.jpg":"1280x854","h_23122936_1024.jpg":"1024x683","h_23122936_640.jpg":"640x427","h_23122936_480.jpg":"480x320","h_23122936_340.jpg":"340x227","h_23122936_220.jpg":"220x147","pp_23122936_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122936_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122936_640.jpg":"640x814","pp_23122936_480.jpg":"480x611","pp_23122936_340.jpg":"340x432","pp_23122936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122942_1920.jpg":"1920x1080","k_23122942_1280.jpg":"1280x1280","k_23122942_1024.jpg":"1024x1024","k_23122942_640.jpg":"640x640","k_23122942_480.jpg":"480x480","k_23122942_340.jpg":"340x340","k_23122942_220.jpg":"220x220","o_23122942_1280.jpg":"1280x853","o_23122942_1024.jpg":"1024x682","o_23122942_640.jpg":"640x426","o_23122942_480.jpg":"480x320","o_23122942_340.jpg":"340x226","o_23122942_220.jpg":"220x146","h_23122942_1280.jpg":"1280x854","h_23122942_1024.jpg":"1024x683","h_23122942_640.jpg":"640x427","h_23122942_480.jpg":"480x320","h_23122942_340.jpg":"340x227","h_23122942_220.jpg":"220x147","pp_23122942_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122942_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122942_640.jpg":"640x814","pp_23122942_480.jpg":"480x611","pp_23122942_340.jpg":"340x432","pp_23122942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122938_1920.jpg":"1920x1080","k_23122938_1280.jpg":"1280x1280","k_23122938_1024.jpg":"1024x1024","k_23122938_640.jpg":"640x640","k_23122938_480.jpg":"480x480","k_23122938_340.jpg":"340x340","k_23122938_220.jpg":"220x220","o_23122938_1280.jpg":"1280x853","o_23122938_1024.jpg":"1024x682","o_23122938_640.jpg":"640x426","o_23122938_480.jpg":"480x320","o_23122938_340.jpg":"340x226","o_23122938_220.jpg":"220x146","h_23122938_1280.jpg":"1280x854","h_23122938_1024.jpg":"1024x683","h_23122938_640.jpg":"640x427","h_23122938_480.jpg":"480x320","h_23122938_340.jpg":"340x227","h_23122938_220.jpg":"220x147","pp_23122938_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122938_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122938_640.jpg":"640x814","pp_23122938_480.jpg":"480x611","pp_23122938_340.jpg":"340x432","pp_23122938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2445","hd_23122928_1920.jpg":"1920x1080","k_23122928_1280.jpg":"1280x1280","k_23122928_1024.jpg":"1024x1024","k_23122928_640.jpg":"640x640","k_23122928_480.jpg":"480x480","k_23122928_340.jpg":"340x340","k_23122928_220.jpg":"220x220","o_23122928_1280.jpg":"1280x1630","o_23122928_1024.jpg":"1024x1304","o_23122928_640.jpg":"640x815","o_23122928_480.jpg":"480x611","o_23122928_340.jpg":"340x432","o_23122928_220.jpg":"220x280","h_23122928_1280.jpg":"1280x854","h_23122928_1024.jpg":"1024x683","h_23122928_640.jpg":"640x427","h_23122928_480.jpg":"480x320","h_23122928_340.jpg":"340x227","h_23122928_220.jpg":"220x147","pp_23122928_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122928_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122928_640.jpg":"640x814","pp_23122928_480.jpg":"480x611","pp_23122928_340.jpg":"340x432","pp_23122928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23124464_1920.jpg":"1920x1080","k_23124464_1280.jpg":"1280x1280","k_23124464_1024.jpg":"1024x1024","k_23124464_640.jpg":"640x640","k_23124464_480.jpg":"480x480","k_23124464_340.jpg":"340x340","k_23124464_220.jpg":"220x220","o_23124464_1280.jpg":"1280x853","o_23124464_1024.jpg":"1024x682","o_23124464_640.jpg":"640x426","o_23124464_480.jpg":"480x320","o_23124464_340.jpg":"340x226","o_23124464_220.jpg":"220x146","h_23124464_1280.jpg":"1280x854","h_23124464_1024.jpg":"1024x683","h_23124464_640.jpg":"640x427","h_23124464_480.jpg":"480x320","h_23124464_340.jpg":"340x227","h_23124464_220.jpg":"220x147","pp_23124464_1280.jpg":"1280x1628","pp_23124464_1024.jpg":"1024x1303","pp_23124464_640.jpg":"640x814","pp_23124464_480.jpg":"480x611","pp_23124464_340.jpg":"340x432","pp_23124464_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14974442 Threads: 1 Questions: 3147959018 Slow queries: 7023183 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234919002 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/markantni-splitski-glumac-goran-markovic-vratio-se-iz-locarna-i-sarajeva-dao-veliki-intervju-za-slobodnu-govori-vrlo-otvoreno-split-puca-od-potencijala-ali-i-sam-sebi-puca-u-noge-1219709 [printLink] => /kultura/film-tv/markantni-splitski-glumac-goran-markovic-vratio-se-iz-locarna-i-sarajeva-dao-veliki-intervju-za-slobodnu-govori-vrlo-otvoreno-split-puca-od-potencijala-ali-i-sam-sebi-puca-u-noge-1219709?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600645 [name] => Goran Marković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-markovic [link] => /tag/goran-markovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 687924 [name] => Sigurno mjesto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-16 09:39:58 [main_article_id] => 0 [alias] => sigurno-mjesto [link] => /tag/sigurno-mjesto ) [2] => stdClass Object ( [id] => 251599 [name] => sarajevo film festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevo-film-festival [link] => /tag/sarajevo-film-festival ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Imam dojam da treba proći još neko vrijeme da bih shvatio što se zapravo dogodilo. Sad mi još uvijek to djeluje dosta nerealno, kaže Goran za nagradu u Locarnu i ističe da mu je beskrajno drago da su se dva filma splitskih filmaša ove godine dobacila do ‘A‘ festivala LEAD: Nisam se ubio od posla ovog ljeta, ali sam opet ostao dosta u Splitu. Bacim se u more, otplivam, osušim se i vratim se filmovima i gitari. Centar izbjegavam koliko god mogu, kao i vožnju autom. Jer je to ludnica. Nešto se tu mora promijeniti, jer mi se čini da grad puca po šavovima i da opada kvaliteta života građana LEAD 2: Ne mogu zamisliti slobodno vrijeme bez kina i filmova. Uvijek mi je čudno kad drugi mogu, ali i njima budem čudan ja. Nije mi bilo lako kad kina nisu radila. Kriza. Gledao sam dosta kod kuće i čitao knjige, ali nedostajao mi je ‘fiks‘ kina LEAD 3: Locarno je zanimljiv grad na jezeru okružen planinama. Drago mi je da sam imao prilike to vidjeti. Volim putovati i upoznavati ljude. Upoznao sam mnogo filmaša i s nekima se sprijateljio. Nisu tako razvikani i okruženi zaštitarima kao Cate Blanchett, koju sam upoznao u Cannesu, pa je druženje bilo puno lakše i ugodnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SIGURNO MJESTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Markantni splitski glumac Goran Marković vratio se iz Locarna i Sarajeva, dao veliki intervju za ‘Slobodnu‘, govori vrlo otvoreno: Split puca od potencijala, ali i sam sebi puca u noge! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122934.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Balic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122934.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122952.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122950.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122946.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122942.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122948.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122944.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122936.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122942.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122938.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23122928.jpg [title] => Antonio Balic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23124464.jpg [title] =>

Ekipa filma ‘Sigurno mjesto‘ na SFF-u: redatelj Juraj Lerotić, Goran Marković i Snježana Sinovčić

Antonio Balic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko čeka... zapisao je Goran Marković na svom Facebook profilu nakon osvajanja nagrade u Locarnu za najboljega glumca zahvaljujući izvedbi u filmu "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića. Čekao je Marković neku ovakvu svjetsku nagradu i dočekao. Otkako je 2015. skrenuo pažnju na sebe ulogom u "Zvizdanu", prikazanim u Cannesu, Marković snima film za filmom ("Osmi povjerenik", "Aleksi", "Tereza 37", "Zora"), seriju za serijom ("Novine", "Područje bez signala", "Šutnja"). I radi na sebi. Iz uloge u ulogu sve je bolji i sigurniji ispred kamere.

Tri nagrade na jednom ‘A‘ festivalu

S malim vremenskim odmakom od tjedan dana, kako gledaš na nagradu u Locarnu?

– Imam dojam da treba proći još neko vrijeme da bih shvatio što se zapravo dogodilo. Sad mi još uvijek to djeluje dosta nerealno. Ne znam je li ikada hrvatski film dobio tri nagrade na jednom "A" festivalu.

Je li ova nagrada došla kao potvrda svega na čemu si radio i gradio se posljednjih šest-sedam godina, zaključno sa "Sigurnim mjestom"?

– Glumac bi uvijek trebao raditi na sebi, ali svi bismo trebali, ja nisam nikakva iznimka. Pretpostavljam da jesam radio na sebi, ali ništa isforsirano. Više organski, svaka uloga na kojoj sam radio zahtijevala je nešto od mene što sam pokušao pronaći u sebi i onda joj to u ključnom trenutku dati. Ponekad sam uspijevao u tome, ponekad ne. Natjecanje u umjetnosti mi je uvijek malo čudno, ali živimo u takvom društvu i to je OK. Za mene film i gluma ili djeluju ili ne djeluju. Ili uspiju ispričati priču zbog čega gledatelj nešto osjeća ili ne. Znam da je naš film jedan od onih koji uspijevaju u tome, jer malo koji gledatelj može ostati imun na ono što je vidio. To je za mene najveća potvrda.. Nagrade su velika čast i veliki kompliment, tu nema dvojbe, ali potvrdu ipak najviše tražim u sebi i u gore navedenom. Mislim da je to isto malo rad glumca na sebi (smijeh).

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako je bilo u Locarnu? Festival, grad, ljudi?

–​ Locarno je zanimljiv grad na jezeru okružen planinama. Drago mi je da sam imao prilike to vidjeti. Volim putovati i upoznavati ljude. Sviđa mi se što Festival stavlja sadržaj prije forme. Selekcije filmova su izvrsne i projekcije su tehnički savršene. Sve u svemu odlično.

Jesi li upoznao kojeg filmaša u Locarnu, kao Cate Blanchett u Cannesu?

– Upoznao sam mnogo filmaša i s nekima se sprijateljio. Nisu tako razvikani kao Cate i okruženi zaštitarima pa je druženje bilo puno lakše i ugodnije (smijeh).

Je li "pala" neka strana ponuda? Bi li se uopće mogao zamisliti da živiš negdje "vani" i snimaš filmove?

– Svašta je "palo", ali za sada ne vjerujem dok se ne dogodi. Zamišljanje mi je posao, tako da mi nije nikakav problem zamisliti se bilo gdje.

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

"Sigurno mjesto" je teška drama teške teme (suicid, smrt). Koliko ti je teško bilo snimati jedan ovakav film?

– Ni jedan posao nije lagan ako ga želiš napraviti kako treba. Ovako nešto osobno ne olakšava stvar. Juraj mi je bio velika inspiracija, a o njegovom bratu da ne govorim. Kad nešto ima toliko mnogo smisla kao ova njegova priča, bacaš se u to "ko muva bez glave".

Sve jača splitska scena

Može li glumac doživjeti katarzu snimajući film poput "Sigurnog mjesta"?

– Katarza u životu je proces za koji treba neko vrijeme. Nije baš kao dok gledaš film. Ali, rad na "Sigurnom mjestu" je pokrenuo puno procesa koji su važni. Tako i katarzu.

Može li i gledatelj doživjeti katarzu gledajući "Sigurno mjesto"? Izjavio si da je "zdravo gledati ovakve filmove"...

– Neka svatko govori u svoje ime. Vidio sam da djeluje snažno na ljude koji su ga gledali. Svaki uradak koji govori o ljudskoj prirodi ima potencijal da bude katarzično iskustvo. Ovaj film to radi itekako tako da...

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako komentiraš da je splitska filmska scena sve jača, i ove godine su se čak dva filma/filmaša dobacila do svjetskih festivala, Lerotić sa "Sigurnim mjestom" i Andrija Mardešić sa "Stricem"?

– Mogu samo reći da mi je beskrajno drago. Split puca od potencijala u raznim segmentima. Film je definitivno jedan od njih. Ne znam je li do zraka, mora, sunca ili mentaliteta, ali uvijek se to dalo vidjeti. Split ima i tendenciju da sam sebi puca u noge zbog čega ljudi uvijek moraju uspjeti negdje drugdje, a bojim se da ni to nije više dovoljno. Pogotovo u umjetnosti.

"Tereza 37" se baš i snimala u Splitu. Misliš li da je Split lokacijski nedovoljno iskorišten za snimanja?

– Iskreno, ne znam. Split je sigurno sinematičan, ali mora biti spojen s dobrom pričom. Kao što je to bio slučaj sa "Terezom 37". A evo i sa "Sigurnim mjestom". Ima još mnogo uspjelih primjera, ali snimati u Splitu samo da bi se snimalo djeluje dosta površno. Nekad mi se učini to samo kao jeftino prikupljanje bodova – kojih, nemam pojma.

Također, tri splitska filmaša našla su se i u Sarajevu, Lerotić, Josip Lukić i Ante Zlatko Stolica...

– Znači, radi se i dobro je. Nisu Dalmoši baš tako lijeni kao što ih se voli prikazivati (smijeh).

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako ti je bilo u Sarajevu? Kako je izgledao jedan tvoj dan tamo? Koliko filmova si uspio pogledati?

– U Sarajevu mi je kao i uvijek jako lijepo. Dan je pun događaja. Evo dan premijere. Ujutro smo išli na tehničku probu za projekciju filma. Onda sam dao intervju za radio. Zatim sam se fotkao za ovaj intervju (smijeh), pa smo išli na "preview screening" filma poslije kojeg smo imali Q & A. Nešto pojesti na brzaka. Opet intervju. Odradio sam usput i jedan casting (držite fige). Konačno premijera "Sigurnog mjesta" koja je bila jako emotivna i puna lijepih dojmova. Tako mi je izgledao skoro svaki dan ovdje, samo malo manje intenzivan jer nije bila premijera, ali svejedno nisam stigao pogledati ni jedan film, zbog čega se stalno grizem.

Možeš li Sarajevo festivalski usporediti s Pulom?

– Teško mi ih je uspoređivati. Jako su različiti. Geografski, po veličini, po mentalitetu, po svemu. Neprocjenjivo je da ih imamo, ali moramo ih i cijeniti i ulagati u njih.

Ništa bez kina

Jesi li još uvijek predani filmofil koji redovno pohodi sva splitska kina i gleda sve vrste filmova?

– Jesam. Ne mogu zamisliti slobodno vrijeme bez kina i filmova. Uvijek mi je čudno kad drugi mogu, ali i njima budem čudan ja.

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Koje recentno pogledane filmove bi mogao preporučiti čitateljima?

–​ Uspio sam gledati "Rimini" na FMFS-u i bio sam oduševljen. Svakako valja pogledati "Najgoru osobu na svijetu". "Elvis" je također film koji preporučujem u zadnje vrijeme. Film dostojan "Kralja" (smijeh).

A koji su "all time" favoriti?

– Uf! Ne znam, teško mi je na to odgovoriti. Jako volim "Master" P.T. Andersona. Volim"Oldboy"​ Chan-wooka Parka, ali nedavno sam opet pogledao "Paris, Texas" i ponovo odlijepio.

Kako ti je bilo kad kina nisu radila zbog korone?

– Nije mi bilo lako. Kriza. Gledao sam dosta kod kuće i čitao knjige, ali nedostajao mi je "fiks" kina.

---

image
Antonio Balic/Cropix
---

Kako uopće gledaš na razdoblje korone u poslovnom i privatnom smislu (odgađanje predstava i filmova), a i općenito na crnu situaciju u svijetu, od Ukrajine nadalje?

– Jako ružan period koji traje jako dugo. Predugo. Svi smo pričali kako će pandemija konačno društvu pokazati koliko je umjetnost zapravo potrebna, ali imam dojam da se samo iskristaliziralo društvo koje mari samo za profit i ništa drugo. Uz sve smrti koje su nas zadesile, potrese i rat kao "šećer" na kraju, ne znam uopće kako bih opisao tu nijansu crne boje ovog razdoblja. Gadno je, ali moramo se boriti. Samo to nam preostaje. Ići dalje, to je život.

Kako se isključiš od toga? Koji je tvoj "bijeg" osim kina/filmova?

– Filmovi, serije i knjige okupiraju dosta tog vremena provedenog u "bijegu", ali i glazba. Slušanje glazbe i sviranje je nešto što mi jako pomaže u zadnje vrijeme.

Kako ti prolazi ljeto? Jesi li ljetni tip? Kakav ti je Split ljeti zadnjih turističkih godina?

– Nisam se ubio od posla ovog ljeta, ali sam opet ostao dosta u Splitu. Bacim se u more, otplivam, osušim se i vratim se filmovima i gitari. Centar izbjegavam koliko god mogu, kao i vožnju autom. Jer je to ludnica. Nešto se tu mora promijeniti, čini mi se da grad puca po šavovima i da opada kvaliteta života građana.

---

Svaki film je novo iskustvo, kao i predstava
Je li ti još uvijek film pomaže da budeš bolji u kazalištu i obrnuto, kao što si rekao 2018. godine? Kako danas gledaš na tu relaciju?
– Nije se ništa promijenilo što se toga tiče. Svaki film je novo iskustvo, kao i svaka predstava. Svaki projekt ima neka svoja drugačija pravila po kojima ispočetka opet učiš igrati. To me nekako tjera da se razvijam i napredujem.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix
Antonio Balic/Cropix

Ekipa filma ‘Sigurno mjesto‘ na SFF-u: redatelj Juraj Lerotić, Goran Marković i Snježana Sinovčić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/markantni-splitski-glumac-goran-markovic-vratio-se-iz-locarna-i-sarajeva-dao-veliki-intervju-za-slobodnu-govori-vrlo-otvoreno-split-puca-od-potencijala-ali-i-sam-sebi-puca-u-noge-1219709 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=344db5398b3066ff05de20f13e5b803c2cb94ba2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Markantni+splitski+glumac+Goran+Markovi%C4%87+vratio+se+iz+Locarna+i+Sarajeva%2C+dao+veliki+intervju+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98%2C+govori+vrlo+otvoreno%3A+Split+puca+od+potencijala%2C+ali+i+sam+sebi+puca+u+noge%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fmarkantni-splitski-glumac-goran-markovic-vratio-se-iz-locarna-i-sarajeva-dao-veliki-intervju-za-slobodnu-govori-vrlo-otvoreno-split-puca-od-potencijala-ali-i-sam-sebi-puca-u-noge-1219709 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fmarkantni-splitski-glumac-goran-markovic-vratio-se-iz-locarna-i-sarajeva-dao-veliki-intervju-za-slobodnu-govori-vrlo-otvoreno-split-puca-od-potencijala-ali-i-sam-sebi-puca-u-noge-1219709 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Imam dojam da treba proći još neko vrijeme da bih shvatio što se zapravo dogodilo. Sad mi još uvijek to djeluje dosta nerealno, kaže Goran za nagradu u Locarnu i ističe da mu je beskrajno drago da su se dva filma splitskih filmaša ove godine dobacila do ‘A‘ festivala LEAD: Nisam se ubio od posla ovog ljeta, ali sam opet ostao dosta u Splitu. Bacim se u more, otplivam, osušim se i vratim se filmovima i gitari. Centar izbjegavam koliko god mogu, kao i vožnju autom. Jer je to ludnica. Nešto se tu mora promijeniti, jer mi se čini da grad puca po šavovima i da opada kvaliteta života građana LEAD 2: Ne mogu zamisliti slobodno vrijeme bez kina i filmova. Uvijek mi je čudno kad drugi mogu, ali i njima budem čudan ja. Nije mi bilo lako kad kina nisu radila. Kriza. Gledao sam dosta kod kuće i čitao knjige, ali nedostajao mi je ‘fiks‘ kina LEAD 3: Locarno je zanimljiv grad na jezeru okružen planinama. Drago mi je da sam imao prilike to vidjeti. Volim putovati i upoznavati ljude. Upoznao sam mnogo filmaša i s nekima se sprijateljio. Nisu tako razvikani i okruženi zaštitarima kao Cate Blanchett, koju sam upoznao u Cannesu, pa je druženje bilo puno lakše i ugodnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SIGURNO MJESTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVSIGURNO MJESTO

Markantni splitski glumac Goran Marković vratio se iz Locarna i Sarajeva, dao veliki intervju za ‘Slobodnu‘, govori vrlo otvoreno: Split puca od potencijala, ali i sam sebi puca u noge!

Piše Marko Njegić
28. kolovoza 2022. - 20:47

Tko čeka... zapisao je Goran Marković na svom Facebook profilu nakon osvajanja nagrade u Locarnu za najboljega glumca zahvaljujući izvedbi u filmu "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića. Čekao je Marković neku ovakvu svjetsku nagradu i dočekao. Otkako je 2015. skrenuo pažnju na sebe ulogom u "Zvizdanu", prikazanim u Cannesu, Marković snima film za filmom ("Osmi povjerenik", "Aleksi", "Tereza 37", "Zora"), seriju za serijom ("Novine", "Područje bez signala", "Šutnja"). I radi na sebi. Iz uloge u ulogu sve je bolji i sigurniji ispred kamere.

Tri nagrade na jednom ‘A‘ festivalu

S malim vremenskim odmakom od tjedan dana, kako gledaš na nagradu u Locarnu?

– Imam dojam da treba proći još neko vrijeme da bih shvatio što se zapravo dogodilo. Sad mi još uvijek to djeluje dosta nerealno. N...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:44