StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Majka‘: Jennifer, majka, vučica

Piše Marko Njegić
19. svibnja 2023. - 17:24

Pumperica u ruci Jennifer Lopez u filmu “Daleko od očiju” sugerirala je njezin akcijski potencijal. Međutim, producenti su angažirali J.Lo mahom za uloge u romantičnim komedijama, od “Vjenčanja iz vedra neba”, “Plana B” i “Dogodilo se na Manhattanu” do “Sad ili nikad” i “Ti si taj”, uz poneki dramskiji izlet (“Prevarantice s Wall Streeta”).

Glumica je najviše došla blizu ispunjenja potencijala početkom 2023. u filmu s pumpericom u naslovu, “Shotgun Wedding”. No, to je bila akcijska romantična komedija, vidljivo i po domaćem naslovu “Vjenčanje za umrijeti”. Četiri mjeseca kasnije Lopez je konačno dobila priliku ispuniti potencijal u cijelosti u Netflixovu akcijskom trileru “Majka” (“The Mother”).

FILM: The Mother; akcijski triler; SAD, 2023. REŽIJA: Niki Caro ULOGE: Jennifer Lopez, Joseph Fiennes OCJENA: ** ½

S “Majkom” je Jennifer napokon snimila vlastiti akcijski film i priključila se trendu novomilenijskih ženskih akcića kao što su “Atomska plavuša”, “Peppermint”, “The Villainess”, “Anna”, “Kate”, “Proud Mary”, “Plaćenica”, “Jolt”, “Ritam tijela”, “Metak i milkshake”, “Ava”, “Presretač”, “Princeza”...

Šteta da njezin akcijski film nije ispao dobar s obzirom na glumičinu spremu da ga načini takvim, no opet mogao je ispasti i lošiji sjetimo li se “Proudy Mary”, “Ave”, “Interceptora” i “The Rhythm Section” kao najslabijih primjeraka trenda koji su neuspješno pokušali pretvoriti Taraji P. Henson, Jessicu Chastain, Blake Lively i Else Pataky u akcijske heroine.

“The Mother” je jedan od onih generičkih novovjekih akcića: pogodan je za jednu neobaveznu “gledati i zaboraviti” konzumaciju, ali nema “ono nešto” što bi ga načinilo da bude u rangu “Nikite”, “Paklenog poljupca” ili “Atomic Blonde” kao vrhunaca žanra.

Ipak, film ima poneku solidnu akcijsku scenu (potjera na Kubi, snježno finale u kojoj “one man army” junakinja biva uspoređena sa stotinom snajperista) i otvara se potentno. Trudna junakinja obučena da ubije u vojsci, bivša plaćenica iz odreda snajperista, jedva preživljava napad na “sigurnu kuću” od strane bivših suradnika čije je ilegalne poslove (dilanje oružja) razotkrila i ubrzo potom potvrđuje zašto se film zove “Majka” kad rodi kćerkicu. “Vi ste joj smrtna presuda”, govore Majci.

Svjesna da će “dijete biti na sigurnom samo ako nestane”, ona se povlači u osamu na Aljasci, odakle izlazi kako bi nadgledala kćer (Lucy Paez) u strahu od mogućeg napada na nju do kojeg i dolazi na njezin dvanaesti rođendan. Kćerka biva oteta i majka se vraća u akciju da je spasi.

Ništa protiv takve bazične premise, ali “The Mother” nije “Taken” (prije razina “Takena 2” i “Takena 3” koje povremeno i oponaša u prenabrijanoj montaži), iako J.Lo ima približno godina koliko je imao Liam Neeson kad je snimao svoj prvi akcić i u tom smislu se uklapa i u aktualni trend akcijskih zvijezda iznad 50.

Premisa na koncu i ne ostaje bazična u zbrčanom scenariju u kojem jedan zlikovac Hector Alvarez (Gael Garcia Bernal) prilično neobjašnjivo nestaje iz priče, drugi je odveć plošan (Joseph Fiennes kao Adrian Lovell neuspješno “skida” brata Ralpha), a netko od njih dvojice mogao bi biti otac Majčinog djeteta. To je preuzeto od “The Long Kiss Goodnight” gdje je motiv očinstva komplicirao stvari za negativca i činio akciju slojevitijom.

Majčinstvo je mrvu kompleksnije od nerazjašnjenog očinstva u filmu pa redateljica Niki Caro (“Mulan”) povlači interesantnu, premda i prenaglašenu paralelu između Lopezičina lika i aljaskanske majke-vučice koja štiti vučiće. “Ja sam majka i štitit ću te”, govori Lopezičin lik kćerki nakon što s njom doživi “bonding”, a gledatelj joj vjeruje. Lopez je uživljena i iznadprosječna u prosječnom akcijskom trileru.

Epizoda oskarovskog nominenta

Malu, ali zapaženu ulogu starog prijatelja Lopezičina lika igra Paul Raci koji je bio nominiran za Oscara za "Zvuk metala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 06:51