StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Mačak u čizmama: Posljednja želja‘: Mačak sa devet života

7. prosinca 2022. - 18:21

Okice Mačka u čizmama bile su dovoljne da opčara publiku i kao sporedan lik ukrade “Shreka 2” ispred nosa titularnog protagonista i njegova Tovara. Zahvaljujući umiljatom triku s mačjim očima Puss In Boots je preko noći postao jedan od najpopularnijih animiranih junaka novog milenija i ušao u legendu.

Pojavio se zatim u “Shreku Trećem” i “Shreku uvijek i zauvijek”, da bi potom, kao uzdanica DreamWorks Animationa, dobio i samostalni crtić koji njegovo ime nosi, godinama prije nego što su ga, primjerice, dobili Disney-Pixarova Dora (“Potraga za Nemom”) i Svjetlosni (“Priča o igračkama”).

FILM: Puss In Boots: Tzhe Last Wish; animirana fantazija; SAD, 2022. REŽIJA: Joel Crawford i Januel Mercado GLASOVI: Ervin Baučić, Iskra Jirsak DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ****

Međutim, od “Mačka u čizmama” je prošla čitava jedna dekada, a otad naovamo se nije snimio nijedan “Shrek”. Kina su u međuvremenu okupirali Malci, Elza iz “Snježnog kraljevstva”, Croodsi, Mali šef, Trolovi...

Kad na početku ovogodišnjeg nastavka “Mačak u čizmama: Posljednja želja” (“Puss in Boots: The Last Wish”) čujemo pjesmu “Tko je vaš omiljeni junak?”, ona kao da postavlja to pitanje publici.

Kasnije će se Puss iznenaditi kad ga pas prerušen u mačku pita “Što je Mačak u čizmama?”. “Šališ se”, veli Puss. Nakon bajkovitog uvoda (“Ova priča je bajka”) s neizostavnim “Jednom davno...” i kratkom storijom o “želji zaključanoj u zvijezdi koja čeka da bude ostvarena”, crtić započinje šarenom animacijom i spektakularnom akcijskom scenom borbe malog Mačka i velikog probuđenog diva.

No, između redaka se naslućuje da je nastavak spreman za egzistencijalnu retrospekciju i samorefleksiju naslovnog lika i njegova djela posebice kad Puss smrtno strada i potroši osam od ukupno devet života (zabavna montaža prebrojava kako je izgubio prethodnih sedam).

Kako mu je ostao još samo jedan život, doktor predlaže da prestane s avanturama i ode u mirovinu, skrasi se u prihvatilištu za mačke i postane kućni ljubimac, što njemu kao pustolovu i odmetniku koji se “smije smrti” ne pada na pamet.

Ali, kad sretne Velikog zločestog vuka koji je bajkovito utjelovljenje Smrti iz “Sedmog pečata”, Mačak će se nakostriješiti od straha kao nikad prije, zakopati svoju opremu i pokucati na vrata prihvatilišta, gdje pušta bradu kao Jim Morrison u zadnjoj fazi karijere pa je logično da čujemo klasik Doorsa “The End”.

Ipak, Puss će živnuti kad čuje za zvijezdu želja i vidi to kao priliku da vrati svoje živote, a u avanturi mu se pridružuju pas s nadimkom Perro i nekadašnja partnerica Kitty Meka Šapa, ali nisu jedni u potrazi. Za zvijezdom i ispunjenjem vlastitih želja tragaju Zlatokosa i tri medvjeda te Jack Horner s vrećom čarobnog oružja i Pinokijevim cvrčkom koji, kao savjest, neuspješno pokušava urazumiti negativca.

Potjera gojaznog Hornera i njegovih podanika za Mačkom podsjeća na “Mad Maxa 4”, dakle akcije ima, a animacija je izvanredna s nizom stilova kao u “Spider-Manu”, najimpresivnija kad evocira listanje stripa/slikovnice ili oslikava “šaroliku mračnu šumu” i nekakvu paralelnu dimenziju gdje Puss sreće sebe iz prošlih života u bijegu od Smrti.

Junak se boji, iako bi trebao biti neustrašiv, preispituje tko je i što je bez dodatnih života, tj. što mu je najvažnije u moguće jedinom preostalom životu (prijateljstvo, ljubav). Vizualno iznimno atraktivan, ali i neočekivano emotivan i dubokouman u tretmanu koncepta mačjih devet života i života kao takvog, “Puss in Boots 2” nije samo nastavak bolji od originala. “Mačak u čizmama 2” je jedan od najboljih animiranih nastavaka uopće i najbolji američki “mainstream” crtić od “Duše” naovamo.

Novi logo DreamWorksa

DreamWorks predstavlja novi logo na početku ovog crtića i njime se na jako lijep način prisjeća prethodnih animiranih uspješnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 22:38