StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Lou‘: Kad oskarovka postane akcijska junakinja

26. studenog 2022. - 22:31

"Ako me usporiš, ostavit ću te." – "Lou" (2022.)

Muškarci stariji od 50 već su gotovo pune dvije dekade jedan od zaštitnih znakova novomilenijskog akcijskog filma. Denzel Washington je snimio “Tjelesnu stražu”, Bruce Willis 16 blokova” i “Umri muški 4.0”, Sylvester Stallone “Johna Ramba” i “Plaćenike”, a novi pod-trend za 2010-e zacementiran je kad se u akcijskog junaka pretvorio neakcijski glumac Liam Neeson (“96 sati”) i junačio u tucetu akcića.

Dok su se u akciju vraćali stari veterani Washington (“Pravednik”), Willis (“Umri muški 5”), Stallone (“Metak u glavu”), Arnold Schwarzenegger (“Posljednja bitka”), Pierce Brosnan (“November Man”), Keanu Reeves (“John Wick”) i Mel Gibson (“Krvna osveta”), Neesonove tragove slijedili su manji ili veći žanrovski stranci Kevin Costner (“3 dana za ubojstvo”, “Zločinački um”), Sean Penn (“Gunman”), čak i jedan Bob Odenkirk (“Nobody”) kao valjda najneočekivaniji akcijaš ikad.

FILM: Lou; akcija; SAD, 2022. REŽIJA: Anna Foerster ULOGE: Allison Janney, Jurnee Smollett OCJENA: ** ½

Mic po mic došao je red i na žene. Do prije deset-dvadeset godina, nakon odlaska Sigourney Weaver (serijal “Alien”), Linde Hamilton (“Terminator 2”) i Geene Davis (“Otok boje krvi”, “Pakleni poljubac”) u prijevremenu mirovinu, akcijske junakinje su bile isključivo mlade/mlađe glumice. Redom, Angelina Jolie (“Tomb Raider”, “Tražen”), Carrie-Anne Moss (tri “Matrixa”), Milla Jovovich (franšiza “Resident Evil”), Kate Beckinsale (serijal “Underworld”), Zoe Saldana (“Colombiana”), Scarlett Johansson (“Lucy”), Charlize Theron (“Atomska plavuša”)...

Međutim, stvari su se počele mijenjati kad je Jamie Lee Curtis napravila tranziciju od “kraljice vriska” do akcijašice po mjeri legendarne Sarah Connor u novoj “Noći vještica”. Curtis je inicirala povratak prave Connorice, tj. Hamilton u blockbusteru “Terminator: Mračna sudbina” i stvoreni su temelji za trend akcijskih filmova s ženama iznad 50 godina, uključujući i one kojima akcija nije zaštitni znak.

Trend je, čini se, krajem prošle i ove godine službeno formiran. Najprije su se akcijašenju vratile Moss (“Matrix Uskrsnuća”) i azijska veteranka Michelle Yeoh (“Sve u isto vrijeme”), a zatim je oskarovka Viola Davis postala “Žena kralj”. Ali, to nije sve. Jer, kao akcijska heroina oprobala se još jedna dobitnica zlatnog kipića, 63-godišnja Allison Janney, zvijezda Netflixova filma “Lou” u režiji Anne Foerster (“Underworld: Krvavi ratovi”; zadnje vrijeme režirala serije kao “Carnival Row” i “Westworld”).

Janney je ekvivalent Odenkirka, jedna od posljednjih glumica koje bismo očekivali u akcijskoj izvedbi. Najpoznatija po dramskim ulogama u seriji “Zapadno krilo” i filmu “Ja, Tonya”, Janney je ugodno iznenađenje u ulozi titularne Lou. Lik je akcijski arhetip kao spoj starijeg Ramba iz “Do zadnje kapi krvi” (živi povučeno u divljini), Neesonova Bryana Millsa iz "Takena" (ubojite vještine, tajanstvena prošlost) i Gibsonova Martina Riggsa iz "Smrtonosnog oružja" (suicidalne tendencije).

No, takav spoj baš i nismo viđali u ženskoj verziji, a i Janney čini Lou interesantnom i intrigantnom, istodobno ubojita i samoubojita. Ubojitost pokazuje u lovu na jelena, a samoubojitost kad otpije viski i krene si propucati glavu. Možda bi se Lou i ubila da joj na vrata nije uletila mlada žena iz okolice, Hannah (Jurnee Smollett; “Birds Of Prey”, “Lovecfraft Country”). Nestala je njezina kćerka Vee (Ridley Asha Bateman) i Hannah moli Lou da je pronađu, a ova nevoljko pristaje.

Priča iz scenarija koscenaristice Maggie Cohn (“Stubište”) postavljena je tako da “Lou” postane dobrodošlo staromodan akcijski film, čak i kad se dozna da je otmičar klinke njezin otac, Hannahin biši muž Phillip (Logan Marshall-Green; “Pozivnica”, “Upgrade”) koji je lažirao vlastitu smrt da bude s kćerkom i pokazuje psihopatologiju negativaca iz “Neprijatelja u mom krevetu i “Policajca iz vrtića”, uz bitnu razliku da je još opasniji kao bivši specijalac.

Pridodajte tome atmosferu u vidu olujne kiše i film je mogao biti “pure 80’s” akcić s elementima “survivala”, nekakav ženski “Rambo” i “96 sati”. U prvoj polovici izgleda da hoće. Na koncu, osamdesete su vrijeme radnje: vidimo predsjednika Ronalda Reagana na TV-u kako govori “nismo mijenjali oružje za taoce”, slušamo hard rock Bon Jovija (“Wanted Dead Or Alive”) i Tota (“Hold The Line”) s odličnog soundtracka.

Lou je brutalna: nakon što je na početku filma, u kontekstu zaigrane klinke, rekla “svijet nije igralište”, ona upozorava Hannah “ako me usporiš, ostavit ću te” i potom akcijski otvoreno obznanjuje “namjeravala sam si prosvirati glavu, ne bojim smrti”. Još brutalnija je prema negativcima.

Dvojica tipova nisu znali što ih je snašlo kad Lou demonstrira “set posebnih vještina” bivše CIA-ine špijunke s 26 godina terenskog rada, a redateljica Foerster fino uprizori klaustrofobičnu akciju u kolibi. Nažalost, ubrzo se pokazuje da je scenarij tipičan produkt novog milenija i forsiranja nepotrebnog kompliciranja jednostavne priče.

Iznebuha se u priču ubacuje “preokret” iz domene tzv. suspenzije nevjerice, što film – oprez: djelomični “spoiler” – prebacuje na teren sapunice, Lou dovodi u vezu s Hannah i Phillipom te ruinira sve prethodno što je bilo dobro. Sasvim je dovoljan “preokret” da se jedna dramska glumica-oskarovka, k tome žena od 50+, okušala u akciji. Nadajmo se da će se okušati još jednom, u boljem akcijskom filmu od “Lou”.

Majstor borilačkih vještina u maloj ulozi

Malu ulogu u filmu ima poznati majstor borilačkih vještina Daniel Bernhard koji često glumi negativce u akcijama i koreografira scene borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 12:32