StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Ledena oluja‘: Olujni vrtlog života

12. prosinca 2022. - 23:59

Zaleđene tračnice i inje na kotačima vagona u mračnoj zimskoj noći prva su slika sjajne "Ledene oluje" ("The Ice Storm", 1997.), jednog od najboljih filmova iz druge polovice devedesetih u režiji Anga Leeja. Jarke boje superjunačkog stripa "Fantastična četvorka" se zatim prelijevaju u kadar. No, šarenilo je prividno jer "Fantastic Four" ponire u tamu obiteljskih odnosa.

Strip čita 16-godišnji Paul Hood (Tobey Maguire, pet godina prije uloge Spider-Mana) i pripovijeda o njemu glasom naratora. Poanta "Fantastične četvorke" jest da je obitelj "poput osobne anti-tvari". "Tvoja obitelj je praznina iz koje izlaziš i mjesto na koje se vraćaš kad umreš. I to je paradoks. Što si više uvučen, dublje ideš", kazuje Paul.

FILM: The Ice Storm; drama; SAD, 1997. REŽIJA: Ang Lee ULOGE: Kevin Kline, Sigourney Weaver OCJENA: *****

Prvih pet minuta savršena su preslika cijele "Ledene oluje", zimskog i zimzelenog filma o obiteljima, roditeljima i djeci, našim osobnim anti-tvarima, ljudskim i kozmičkim prazninama i puninama, konekciji i diskonekciji, životu i smrti.

Led se uvlači u obiteljske odnose, inje se kupi na "upper-middle class" kućama američkog pregrađa (New Canaan, Connecticut), a ledena oluja iz naslova filma "The Ice Storm" tek dolazi i ni superherojska Fantastična četvorka ne bi je mogla zaustaviti. Radnja se odvija uoči i za vrijeme Dana zahvalnosti 1973., ali može se odvijati i za Thanksgiving i Božić 2022. ili bilo koji blagdan kad se familije tradicionalno okupljaju i unutar-obiteljske tenzije se potencijalno skupljaju poput oluje na horizontu.

Naravno, rane sedamdesete kao vrijeme radnje bitne su za njezin podtekst i kontekst, slično kako se i razdoblje nastanka "Ledene oluje" reflektira u kadru filma, režiranog na razmeđi nezavisne i "mainstream" kinematografije, koji je popločao put za "Vrtlog života", "Sreću" i slične gorke priče iz američke suburbije.

Sedamdesete su bile doba kad je "hippie" seksualna revolucija šezdestih pokucala na vrata "yuppieja", ali i razdoblje Nixonove "afere Watergate" i hitoidnog pornića "Duboko grlo" u kinima, čega se stariji likovi dotiču u filmu. Sukladno tome, otac Ben (Kevin Kline) sa sinom Paulom pokušava načeti razgovor o masturbaciji (nipošto to raditi pod tušem zbog potrošnje vode i struje) u sceni koju je humorno potencirala "Američka pita" dvije godine kasnije.

Politička afera i nemoral predsjednika prelama se u začaranom krugu preko ljubavnih afera odraslih likova koji, grešni, baš i nisu moralne vertikale. Ben vara suprugu Elene (Joan Allen) s kojom je došao do "kraja međusobne komunikacije", a njegova ljubavnica je susjeda Janey Carver (Sigourney Weaver).

I njihova tinejdžerska i pubertetska djeca doživljavaju seksualno buđenje i polako kreću tragom roditelja, otkrivajući travu i alkohol. Paulu se sviđa bogatašica Libbets Casey ("kakvo je to ime?") u tumačenju Katie Holmes, a njegova mlađa sestra, 14-godišnja Wendy (Christina Ricci), nalazi se s Janeyinim sinom Mikeyjem (Elijah Wood) radi ljubljenja i maženja.

Wendy je u fazi istraživanja pa predlaže igru "You show me yours, I‘ll show you mine" Mikeyjevom mlađem bratu Sandyju (Adam Hann-Byrd). U najsubverzivnijem trenutku filma Wendy stavlja na glavu masku Nixona i traži od Mikeyja da otkopča hlače i legne na nju odjevenu.

Maska Nixona nije tako subverzivno korištena od "Paklenog vala" kad se iza nje krio jedan od pljačkaša banaka i boraca protiv sistema. Zanimljivo, Ben se iznenadi kad zatekne kćerku Wendy u nezgodnoj pozi s Mikeyjem u Janeyinoj kući i kori je, premda bi trebao prvo poći od sebe što se tu i sam našao da još jednom prevari njezinu majku s njegovom.

Možda bi i Mikeyjev otac Jim (Jamey Sheridan) reagirao slično da je vidio sina s Wendy, ali on je na službenom putu, a njegovi sinovi nisu ni primijetili da ga nije bilo kući jednom kad se vratio, što podcrtava otuđenje i manjak komunikacije. Jim je nesvjestan da ga Janey vara s Benom, dok Elene počinje sumnjati u suprugovu nevjeru i kipi iznutra.

Opet, upitno je i koliko će Benova afera trajati. Janey mu bez dlake na jeziku kaže da joj dosađuje, da ima muža i da joj ne treba drugi, a i ostavlja ga da je čeka unedogled prilikom jednog nalaska. Odrasli kao da ne znaju što točno žele u filmu, ali svakako žele nešto više od života. Osjećaju neku želju, potrebu za nečim.

Međutim, čak i ako bi im se ta želja ostvarila, čini se da ne bi bili sretni koliko se dosada, frustracija i nesreća nataložila u njihovim životima. Takva su naizgled i njihova djeca. Kulminacija tužnog i melankoličnog filma slijedi na tzv. zabavi s ključevima u zdjeli, svojevrsni "swingerski party" sa zamjenom bračnih drugova (žene odlaze kući s muškarcem čiji ključ izvuku), baš kad stiže najavljena ledena oluja.

Da bi moglo doći i do neke tragedije, sugerira kadar Mikeyja koji izaziva vraga pokušavajući zadržati ravnotežu na skliskoj odskočnoj dasci iznad bazena. Ledeni ugođaj je opipljiv u egzistencijalnim i pomalo bajkovitim prizorima susnježice i kiše koja se smrzava u doticaju sa zemljom, polaganog zamrzavanja grana stabala, pojave leda na cesti.

Oluja se nadvija nad filmom i glavama likova poput ledenih stalaktita od prvog kadra i svakim idućim. Ta oluja je doslovna i metaforička, vanjska i unutarnja, u srcu likova. "Kažu da će oluja", obznani netko u jednom trenutku, a o njoj javljaju i TV vijesti. Sve je u filmu u znaku oluje koja se skuplja i u čaši vodke s kockicama leda. Mnogi filmovi ključaju do usijanja. "The Ice Storm" ključa do zahlađenja.

Kline i Weaver ponovno zajedno

Film je snimljen prema romanu Ricka Moodyja koji je u scenarij adaptirao često Leejev suradnik James Schamus. Kevin Kline i Sigouney Weaver su prije ovog filma glumili zajedno u "Daveu" (1993.), a 25 godina kasnije u "Dobroj kući".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 01:14