StoryEditorOCM
Film & TVRUJAN U ‘KINOTECI‘

‘Kako se poseksati‘, ‘Supstanca‘, ciklusi Gene Rowlands i Donalda Sutherlanda... Filmofile čeka bogat kinotečni mjesec

Piše Marko Njegić
3. rujna 2024. - 15:38

Ciklusi filmova nedavno preminulih glumačkih velikana Gene Rowlands i Donalda Sutherlanda predvode rujan u splitskoj "Kintoteci".

Pokojnoj Rowlands u čast zavrtjet će se odlični filmovi "Gloria", "Minnie i Moskowitz", "Ljubavna strujanja" i "Druga žena", od čega prva tri potpisuje John Cassavetes, potonji Woody Allen, a sva četiri spadaju među ključna ostvarenja njezine karijere.

"In memoriam" nezaboravnom Sutherlandu također uključuje poker klasika, i to krimić "Detektiv Klute", antiratna komedija "MASH", kostimirana drama "Dan skakavaca" i ratna akcija "Zlato za odvažne", redom važnih filmova u njegovom bogatom opusu. 

image

Plakat ‘Kinoteke‘ za rujan 2024.

Uz klasike "Kinoteka" prikazuje i filmove iz redovne i limitirane kinodistribucije. Rujan otvaraju dokumentarac o Joan Baez (podnaslovljen "Ja sam glasna") i izvanredna britanska mladenačka drama "Kako se poseksati".

Tu je i kanadska romantična drama "Zakuni se na ljubav" koju "Kinoteka" izvlači iz sjene velikog hita "Priča završava s nama", a francuski film "Samo nas dvoje" samo naizgled, po naslovu, tipuje na romansu; posrijedi je triler s Virginie Efirom i Melvilom Poupaudom u glavnim ulogama.

image

Donald Sutherland

Robyn Beck/Afp

Atrakcija mjeseca je brutalno sjajni festivalski "body" horor "Supstanca" redateljice Coralie Fargeat, premijerno prikazan i nagrađen na ovogodišnjem Cannesu, s Demi Moore i Margaret Qualley u glavnim ulogama. 

Tko, pak, nije uhvatio talijansku senzaciju "Uvijek postoji sutra", na FMFS-u i u Ljetnom kinu "Bačvice" ima još tri prilike u "Kinoteci", a isto vrijedi i za regionalni crnogorski ljetni hit "Živi i zdravi" s Tihanom Lazović.

Kraj rujna rezerviran je, pak, za novi film Rajka Grlića "Svemu dođe kraj", premijerno prikazan na Pulskom festivalu, te hvaljeno "Čudovište" u režiji istaknutog japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:53