StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

‘Jednog lijepog jutra‘: Lea Seydoux od danas do sutra

19. prosinca 2022. - 23:56

Nemalo se Vicky Krieps iznenadila kad je čula svoje ime u kontekstu najbolje europske glumice za ulogu u “Korzetu”. Iznenađenje je bilo opipljivo na licu Krieps i teško da je odglumila reakciju prilikom osvajanja europskog Oscara.

Krieps je odlična, ali prije se očekivalo da će najboljom glumicom biti proglašena Penelope Cruz za izvedbu u “Paralelnim majkama” ili osobna favoritkinja Lea Seydoux na račun uloge u filmu “Jednog lijepog jutra” (“Un beau matin”/”One Fine Morning”) redateljice Mie Hansen-Løve.

FILM: Un beau matin; drama; Francuska, 2022. REŽIJA: Mie Hansen-Løve ULOGE: Lea Seydoux, Melvil Poupaud OCJENA: ****

Francuska glumica je zaslužila osvojiti nagradu Europske filmske akademije, a i “Jednog lijepog jutra” je mogao zabilježiti još poneku nominaciju. ”One Fine Morning” je dosad ponajbolji uradak Hansen-Løve (“Sve što dolazi” s Isabelle Huppert) koja je, zanimljivo, režirala Krieps u “Bergmanovu otoku”.

Hansen-Løve izvlači ono najbolje od glumica, pa tako i od Seydoux, jedne od najvećih zvijezda europske kinematografije (“Adelin život”, “Centrala”, “Samo je kraj svijeta”, “France”), uspješne i u američkim produkcijama (“Zoe”, “Za smrt nema vremena”, “Francuska depeša”).

Za Seydoux je “Jednog lijepog jutra” ono što je za njezinu zemljakinju Marion Cotillard bio film “Dva dana, jedna noć”. Prelijepa glumica nastupa u deglamuriziranom izdanju (normalno odjevena, kratka kosa), glumeći samohranu majku i prevoditeljicu Sandru.

Odnos majke i osmogodišnje kćerke (Camille Leban Martins) bitna je stavka filma, ali ne kao relacija otac-kći u “Poslije sunca”. Jer, “One Fine Morning” je najviše fokusiran na lik Sandre koja se hrva sa životom, brigom za kćerku nakon smrti supruga i pogoršanim zdravljem oca načetog demencijom, bivšeg profesora filozofije Georga (veteran Pascal Greggory).

Dok sa sestrom i majkom premješta oca iz jednog doma u drugi, tračak sunca dolazi u vidu susreta i romanse sa starim znancem, kozmokemičarem Clementom (Melvil Poupaud; “U svakom slučaju Laurence”, “Bogu hvala”, “Ljeto ‘85.”). ”Osjećam da je moj ljubavni život iza mene”, govori Sandra, ali Clement je uvjerava: “Još možeš voljeti i biti voljena”.

Kemija i strast među prevoditeljicom i kozmokemičarem je očita i vidljiva iz svemira, jasno je da za oboje ovo nije “fling” i prije nego što oni spomenu tu riječ. Međutim, Clement je oženjen i ima sina, što komplicira njihov odnos na duže staze. Clement je razapet između ljubavnice i supruge.

A Sandra je razapeta između neostvarene ljubavi s njim i očeve neumitne smrti. S dva najvažnija muškarca u životu Sandra ne može ostvariti emotivnu konekciju kakvu želi. U slučaju njezina oca je, nažalost, jasno zašto, no Clement je nespreman ostaviti ženu da mu sin pati, premda se udaljio od nje i nemjerljivo osjeća veću prisnost sa Sandrom. “Znao si moju situaciju”, Sandra kaže Clementu. “I ti si znala moju”.

Ako se, svjesna neminovnog, nekako miri s činjenicom da oca, zarobljena u bolesti, mora pustiti i trenutno osjeća veću bliskost s njim preko njegovih knjiga, puštanje Clementa joj dolazi teže, ali isto zna da njihova romansa teško može (po)trajati dalje od još jednog lijepog jutra.

Seydoux izvanredno dočarava ženu na jednom od onih raskrižja života u ordinarnoj, realističnoj životnoj drami koja u toj ordinarnosti postiže nešto ekstraordinarno zahvaljujući režiji i njezinoj uživljenoj i duboko proživljenoj ulozi, drukčijoj od svih prethodnih.

U najboljem kadru filma pomiješani osjećaji (tuga, sreća) dvostruko se reflektiraju na Sandrinu licu kad nasloni glavu na prozor autobusa. Sandra u tom trenutku kao da prihvaća da život ide dalje i nastavlja živjeti od danas do sutra do nekog idućeg “jednog lijepog jutra”.

U nastavku ‘Dine‘

Leu Seydoux ćemo gledati u nastavku "Dine", a glumit će u još jednom filmu Davida Cronenberga nakon “Zločina budućnosti”, horor trileru "The Shrouds".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 03:02