StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Izazivači‘: Gem, seks, meč

Piše Marko Njegić
27. travnja 2024. - 15:24

Podžanr sportskog filma o tenisu dobio je novog prvaka. "Izazivači" ("Challengers") u scenama tenisa nadmašuju naslove kao što su "Wimbledon", "Borg/McEnroe" i "Kralj Richard". Redatelj Luca Guadagnino i njegov frekventni direktor fotografije Sayombhu Mukdeeprom orkestrirali su nekoliko nevjerojatnih kadrova u ritmu metronoma koji gledatelja apsorbiraju u tenisku igru i čine je napetijom.

"Hoću gledati jebeno dobar tenis", traži Zendayin lik u jednoj sceni i to će i dobiti. Znoj kapa s lica tenisača u "slow motionu" direktno u leću kamere i gotovo svaki teniski prizor režiran je kao gem-set-meč lopta, a u jednom trenutku imamo subjektivni kadar iz perspektive loptice koja leti poput rakete lansirane s jedne strane mreže na drugu, od reketa do reketa, prijeteći pogoditi publiku s ove strane ekrana.

FILM: Challengers; romantična drama; SAD, 2024. REŽIJA: Luca Guadagnino ULOGE: Zendaya, Mike Faist DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Teniski mečevi, ozvučeni pulsirajućom partijanerskom techno glazbom dvojca Trent Reznor – Atticus Ross, režirani su poput boksačkih i iznimno sinematični, usto prikazani krajnje euforično, stoga ima smisla da u filmu glumi mlada zvijezda "Euforije" Zendaya (serijal "Spider-Man", "Dina", "Najveći showman", "Malcolm&Mary").

Odgoda "Izazivača" zbog štrajka hollywoodskih scenarista i glumaca (film je trebao otvoriti Venecijanski festival) išla je u prilog Zendayi; ona je nakon premijere također odgođene "Dine 2" postala popularnija nego ikad. "Challengers" predstavlja Zendayju u dosad daleko najzrelijem i najseksepilnijem glumačkom izdanju u ulozi Tashi Duncan, teniske zvijezde koju je ozljeda nagnala da postane menadžerica tenisaču Artu Donaldsonu (Mike Faist; "Priča sa zapadne strane").

Art je Tashin suprug, ali njih dvoje imaju kompliciranu prošlost s tenisačem Patrickom Zweigom (Josh O‘Connor; "Kruna", "Himera"), njegovim nekadašnjim prijateljem s kojim je ona bila u vezi. Kad Tashi prijavi Arta na manji, izazivački turnir ne bi li opet dobro zaigrao i povratio samopouzdanje, s druge strane mreže dočekat će ga upravo Patrick.

Flešbekovi u vremenu i prostoru otkrivaju formiranje ljubavnog trokuta među njima unatrag desetak godina iz pera scenarista Justina Kuritzkesa (suprug filmašice Celine Song; "Prošli životi"). Prije 13 godina Art i Patrick igrali su u parove kao tandem zvan "Vatra i led" koji, uz seksualnu energiju dvojice tenisača, sugerira da možda u sebi potiho gaje i nešto više od prijateljstva.

Opaža to i Tashi kad kaže "Ne želim biti razbijačica doma" i na vrhuncu poprilično vruće scene ljubljenja utroje u njihovoj hotelskoj sobi odmakne se u stranu i pusti ih da se nastave ljubiti nesvjesni da ljube jedan drugog. Tashi naizgled kontrolira dinamiku ovog trokuta, ali, iako joj se Art i Patrick nabacuju i igraju za njezin broj telefona, seksualna tenzija među njima je jednaka ili čak veća, kako na teniskom terenu, tako i izvan njega.

Definitivno, tenis je ovdje odraz života, svakako nešto više od udaranja teniske loptice reketom. "Pričamo li o tenisu?", Patrick pita Tashi u jednoj u nizu scena verbalnih sparinga kakvima film obiluje, kad ona reče nešto čitljivo između redaka. "Uvijek pričamo o tenisu", odgovara Tashi koja igru uspoređuje s "odnosom" dvoje ljudi. Dakle, "tenis je odnos" (Tashi), ali i život, ljubav, seks, razmjena moći, igra pobjednika i gubitnika s naizmjeničnim usponima i padovima.

"Izazivači" se uklapaju u Guadagninovu poetiku ("Rasprskavanje", "Skrivena ljubav"; "Mi smo to što jesmo", "Kosti i sve"; "Suspiria" malčice odskače) i smještaju se pri vrhu njegove filmografije. Nije iznenađujuće da je Guadagnino načinio tenisače seksi kad je to uspio napraviti s kanibalima u "Bones and All". Guadagnino glumce tretira kao da su seksepilne teniske i hollywoodske megazvijezde.

Suprotno nerijetko aseksualnoj modernoj kinematografiji, režija je tjelesna, senzualna, erotična, požudna i seksi dok napaja oči na tijelima aktera u pokretu, ali njihov mozak i srce, ono što misle i koga zapravo vole, ostavlja zagonetno nedokučivima, s naglaskom na pamtljiv završni kadar koji kao da je stigao iz "novog Hollywooda" sedamdesetih. Ovo je vjerojatno najseksi film posljednjih godina. Gem, seks, meč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:03