StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Bijela buka‘: Baumbach između Andersona, Spielberga i Lyncha

6. siječnja 2023. - 15:37

Brakorazvodna drama “Marriage Story” osvojila je 2019. šest nominacija za Oscara i privela kraju tranziciju Noaha Baumbacha od američkog nezavisnog do oskarovskog filmaša. Bilo je tada jasno da za Baumbacha slijede budžetski veći i ambiciozniji filmovi u odnosu na “Lignju i kita”, “Margot na vjenčanju”, “Greenberga”, “Frances Ha”, “Ljubavnicu Amerike”...

Tri godine poslije Baumbach je to potvrdio s novim projektom “Bijela buka” (“White Noise”), koji je osvanuo na Netflixu na prijelazu godine nakon venecijanske premijere u rujnu. Proračun “Bijele buke” iznosio je pozamašnih 80 milijuna dolara, više nego svi dosadašnji Baumbachovi filmovi.

FILM: White Noise; komična drama; SAD; 2022. REŽIJA: Noah Baumbach ULOGE: Adam Driver, Greta Gerwig OCJENA: ** ½

Toliko je, naime, Baumbach potrošio da bi filmovao istoimeni roman Dona DeLilloa iz 1985. godine. Baumbachove ambicije bile su goleme: ekranizirati roman koji se godinama smatrao nefilmičnim, a kad se pogleda tonalno i žanrovski raštrkan film, jasno je i zašto.

K tome, ekranizirajući “White Noise”, Baumbach je htio ostati vjeran svojim “indie” korijenima i oskarovskim težnjama te objediniti Woodyja Allena, Wesa Andersona, Stevena Spielberga i Davida Lyncha kako bi izašao na kraj s egzistencijalnim, satirično-(crno)komičnim, katastrofičnim, psihološko-dramskim i nadrealnim dijelovima romana.

Prethodna Baumbachova ostvarenja imala su u sebi nešto “woodyallenovsko” i “wesandersonovsko”, ali “spielbergovski” i “lynchovski” film za njega su nepoznat teren, što potencira “hit&miss” neujednačenosti “Bijele buke”. Slično romanu, radnja se odvija u osamdesetima, a u prvom planu nalazi se Jack Gladney (Adam Driver), sredovječni fakultetski profesor koji predaje nacizam i živi sa suprugom Babette (Greta Gerwig) i čoporom djece iz njihova prijašnja četiri braka.

Prije nego što upoznamo Jacka, upoznat ćemo nakratko njegova kolegu, profesora Murrayja Siskinda (Don Cheadle), tijekom predavanja o sudarima u američkim filmovima, čime Baumbach najavljuje da će biti sudara i u “White Noise”, i to kakvih. Dotad pratimo Jacka i njegove tjeskobe, očitovane u kvazihororskim košmarima s plahtom da izgleda da mu neki duh pravi društvo u sobi (“netko je bio tu s nama”, “kao da propadam u sebe”), ali i razgovorima s Babette o tome tko bi od njih trebao umrijeti prvi.

S obzirom na to da Driver i Gerwig nisu blizu sredovječja, teško je povjerovati u njihove tjeskobe i strahove od smrti, za što kao okidač služe (i) katastrofe na TV-u, ali Baumbach to nastoji prikriti time što povlači paralele s kolektivnim traumama naše koronske sadašnjosti, posebice kad se “Bijela buka” u središnjem i najboljem dijelu pretvori u film katastrofe.

Nakon što dođe do sudara cisterne i teretnog vlaka s vagonima punima toksičnih materijala, Jack i njegova familija prisiljeni su na evakuaciju. Za jednog neakcijskog redatelja, Baumbach pokazuje Spielbergov nerv za “sense of wonder” spektakl sa specijalnim efektima, sudarima na cestama i bildanjem panike dok Jackova obitelj i mnogi drugi bježe od oblaka smrtonosnih kemikalija.

Međutim, čak i tu “White Noise” postaje neravnomjeran budući da na trenutke izgleda kao da bi se mogao pretvoriti u obiteljsku komediju “Godišnji odmor snova”, samo s izjavama tipa “Familija je kolijevka svih dezinformacija”. Nije problem u mijenjaju žanrovskih registara ako je to izvedeno prirodno, a ne pretenciozno.

Ovdje to nije slučaj, stoga je napose problematična zadnja trećina filma, kad Babette prizna da pije tablete protiv straha od smrti i radnja se preseli na Lynchov teren s preforsiranom čudnovatosti i ekscentričnosti (“Što je noć? Ponavlja se sedam puta tjedno, gdje je tu posebnost?”). Spielbergove tragove Baumbach je još nekako i kadar slijediti, Lynchove baš i ne.

Greta i ‘Barbie‘

Greta Gerwig, inače Baumbachova supruga, nadolazećeg će se ljeta nanovo predstaviti kao redateljica, i to nestrpljivo očekivanog filma “Barbie” s Margot Robbie u glavnoj ulozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 02:45