StoryEditor
Arhitekturakulturni aktivizam

Večeras u Krvavici bogat umjetnički program za očuvanje Dječjeg lječilišta, remek-djela arhitekta Rikarda Marasovića

14. kolovoza 2020. - 11:57
Dječje lječilište u Krvavici, remek-djelo moderne arhitekture i tranzicijskog propadanja  Ivo Ravlić/hanza media

Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse/ Motel Trogir i Inicijativa za očuvanje Dječjeg lječilišta u Krvavici u petak, 14. kolovoza kod zgrade Dječjeg pomorskog lječilišta organiziraju umjetničko događanje u nastojanju da se očuva ovo remek-djelo modernističke arhitekture iz šezdesetih godina. Prema programu, od 18 do 20 sati prikupljat će se arhivski materijali i razgovarati s lokalnim stanovnicima, u 19 sati planira se razgledanje umjetničkih intervencija u nastajanju, pod nazivom "Nestajanje/Disappearing" u Dječjem lječilištu, a u 21 sat je predviđena projekcija filma "Snimak pjezaža bez predistorije", dua Doplgenger.

Naime, početkom lipnja ove godine tri udruge: Slobodne veze (Zagreb/ Trogir), Udruga Kačić (Podgora) i Platforma 9.81 (Split) uputile su pismo Vladi RH, Ministarstvu državne imovine, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu kulture kojim su predložile da se Dječje pomorsko lječilište u Krvavici, remek-djelo moderne arhitekture arhitekta Rikarda Marasovića, i Dječje selo kod Promajne zadrže u javnom, državnom vlasništvu, obnove i ponovno aktiviraju kao sastavni i važni dio javnozdravstvene infrastrukture Republike Hrvatske. Inicijativa je pokrenuta kao reakcija na odluku državnih institucija da u prvim danima karantene oglase prodaju nekadašnjih ustanova za liječenje i oporavak od respiratornih bolesti.

BORBA I ZA DJEČJE SELO KOD PROMAJNE

U samo nekoliko objava na društvenim mrežama, prikupljeno je više od petsto potpisa, od kojih veliki dio upravo iz okolice Krvavice/ Makarske. Potpisi su simbolički priloženi pismu državnim institucijama. Inicijativu su podržali građani različitih profila i zanimanja, iz svih dijelova Hrvatske, od roditelja djece s posebnim potrebama do liječnika, arhitekata, kulturnih ili turističkih radnika.

image
Zgrada u Krvavici, nekada je liječila, a sad treba njegu
 
Ivo Ravlić/hanza media

Iako je inicijativa izazvala veliki interes javnosti, odgovor od nadležnih državnih institucija još uvijek nije stigao. Stoga su tri udruge koje su pokrenule ovu kampanju, uz brojne druge sudionike, prvenstveno stanovnike i umjetnike iz Krvavice, te Makarskog primorja, odlučile nastaviti s aktivnostima na licu mjesta. Zato se u petak, 14. kolovoza od 19 sati okupljaju u Krvavici, pred zgradom Dječjeg lječilišta, kako bi zajedno oživjeli prostor razgledavanjem umjetničkih intervencija u procesu, te projekcijom filma beogradskog dua, produciranog u okviru rezidencijalnog programa Udruge Slobodne veze, upravo u Krvavici.

U sklopu događanja, odvijat će se i dio participativnog projekta "Arhiviranje Dječjeg lječilišta u Krvavici i Dječjeg sela kod Promajne" koji provodi Udruga Kačić. U sklopu projekta prikupljaju se stare fotografije i razglednice objekata dok su bili u funkciji, materijali iz privatnih arhiva, obavljaju se razgovori s bivšim zaposlenicima, korisnicima objekata i lokalnim stanovništvom. Svi koji žele sudjelovati u projektu i podijeliti svoje uspomene i sjećanja, mogu se javiti na e-mail: udrugakacic@gmail.com, putem Facebook stranice Udruge Kačić ili porazgovarati s njima kod Dječjeg lječilišta u Krvavici. Fotografije, razglednice i drugi arhivski materijali će biti fotografirani na licu mjesta i vraćeni vlasnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 04:54