StoryEditor
Arhitekturavid to nije vidio

U Naroni gradi se i u koroni - u Vidu kod Metkovića počinje gradnja Lapidarija, nove zgrade Arheološkoga muzeja vrijedne 44,4 milijuna kuna

21. prosinca 2020. - 08:25
 Muzej kod Metkovića u prosjeku godišnje ima 20 tisuća posjetitelja, a izgradnjom Lapidarija taj će se broj sigurno povećati  Denis Jerković/Cropix

U Vidu kod Metkovića kreće izgradnja Lapidarija, 44,4 milijuna kuna vrijedne nove zgrade Arheološkog muzeja Narona.

Tim projektom, Arheološki muzej Narona dobiti potrebne uvjete za daljnji razvoj i kvalitetniji rad djelatnika.

- Arheološki muzej Narona, još od otvorenja 2007., ima problem s prostornim kapacitetima za muzejsku djelatnost. Za sve sadržaje koji sada nedostaju zgradi muzeja, koristile su se tri lokacije na području Vida. Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, imat će prostor za multimedijalnu dvoranu, prostor za nove stalne i povremene postave, dormitorij, restauratorsku radionicu za obradu prikupljene građe, čuvaonicu umjetnina te uredske prostorije. Završetak radova na ovome projektu značit će i novi početak za uključivanje drugih arheoloških lokaliteta koji bi bili u okviru parka Narona, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Narona, Toni Glučina.

- Uz to što će omogućiti daljnji razvoj Muzeja te kvalitetniji rad djelatnika, ovaj projekt će obogatiti turističku ponudu Vida, omogućiti gospodarski razvoj te nova radna mjesta. Mi smo prepoznali važnost ovoga projekta. Naime, Arheološki muzej Narona u prosjeku godišnje ima 20 tisuća posjetitelja, a izgradnjom Lapidarija taj će se broj sigurno povećati. Uz ovaj muzej, mi imamo i Prirodoslovni muzej, koji je jedan od najljepših i najopremljenijih muzeja na ovim prostorima, tako da možemo slobodno reći da Metković postaje grad muzeja - naglasio je metkovski gradonačelnik Dalibor Milan.

Arheološki muzej Narona Lapidarijem će dobiti prijeko potrebne uvjete za daljnji razvoj i kvalitetan rad djelatnika. Osim toga, otvaranjem još jednog stalnog postava i osiguravanjem dodatnih prostora za interakciju s publikom obogaćuje se turistička ponuda Metkovića i omogućuje gospodarski razvoj Vida. Nova zgrada objedinit će administrativne i stručne sadržaje, ali i omogućiti duži boravak i rad vanjskih suradnika Arheološkog muzeja Narona.

Grad Metković platio idejni projekt

Iako ideja za novu zgradu Arheološkoga muzeja Narona postoji unazad desetak godina, preduvjeti za građenje Lapidarija stvoreni su 2018. godine, kada je Grad Metković financirao izradu idejnoga projekta u vrijednosti od 122 tisuće kuna te kada je izmjenama i dopunama prostornoga plana uređenja napravljena prenamjena prostora na lokaciji. Grad Metković također je osigurao logističku pomoć Arheološkom muzeju Narona prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predmetnoj parceli.

item - id = 1065713
related id = 0 -> 629001
related id = 1 -> 628873
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 23:39