StoryEditorOCM
Izbori 2021KAKO DIŠE SPLIT?

Vice Mihanović je sigurno u finalu, a s druge strane će mu biti Kerum, Puljak ili Prkić, no tko god od njih pobijedio, teško će sastaviti gradsku vladu

30. travnja 2021. - 15:17

Na vidjelo izlaze predizborne ankete iz kojih se može naslutiti kakve su šanse kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika Splita, ali i njihovih stranaka i lista. Stoji i ona da nema ankete do izbora, jer jedno je mjeriti raspoloženje građana, a drugo tko će od anketiranih izići na birališta.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Može se biti za ovog ili onu, no ako se na izbornu nedjelju ostane kod kuće, to što ste u istraživanju javnog mnijenja tipovali desnicu, ljevicu ili centar, ne znači ništa. A, takvih, koji ne misle na birališta, bude i oko šezdeset posto, pa sad ti računaj tko će pobijediti?

Ankete (za sada!) daju prednost trojici: Mihanoviću, koji je uvjerljivo na čelu, ali ne može dobiti izbore u prvom krugu, te Kerumu i Puljku. Za vrat im puše Jakov Prkić. Ako Ivici smrkne, Jakovu će svanuti.

image
Ivica Puljak i Jakov Prkić
Cropix

Znači, netko od ove trojice, četvorice kandidata, od njih ukupno trinaest, mogao bi biti novi splitski poteštat kad bi odaziv građana na izbore bio veći od sedamdeset posto. Na taj način bi se reflektiralo raspoloženje dvije trećine biračkog tijela i zaista moglo reći: OK, pošteno; Split tako diše.

Kako je teško očekivati da će se, pogotovo u prvom krugu, na izbore odazvati toliko birača, u prednosti su stranke koje su dobro organizirane po kotarevima. HDZ-u tu nitko ne može parirati i zato nije čudno da je Mihanović bez problema prikupio čak četrnaest tisuća potpisa za kandidaturu. Nekad im je u tome glavni takmac bio SDP, no ta je stranka već toliko dugo u krizi da bi Tomaševićeva pobjeda u Zagrebu mogla značiti njeno svođenje na razine na kojima je danas nekoć veliki HSLS ili slavni HSS čiji splitski kandidat zapišava ulice. 

image
Ante Čizmić/Cropix

U slučaju da HDZ dobije izbore, Mihanović će ponovno s Kerumom za pregovarački stol, a vrijedi i obrnuto. Osuđeni su na savez iz nužde. Prkićevim "pametnjakovićima" bilo bi još gore. Pametno i Centar su "na nože", a nema goreg rata od bratoubilačkog! S SDP-om će se teško dogovoriti jer ih Možemo vide kao glavnu konkurenciju, a što socijaldemokrati više propadaju, zelena ljevica jača i zauzima njihove nekadašnje pozicije. Puljkov Centar je u ovom trenutku puno bliži savezu s SDP-om, a on bi mu, u dogovoru s Mostom, jamčio pobjedu. 

Mogli bi tako ponovno imati postizborni show i trgovinu neviđenih razmjera kako bi se izbjeglo ponavljanje izbora. U HDZ-u priželjkuju Ramljak - Tommyjevu koaliciju za partnera umjesto propalog "Keruma" d.o.o. a da ju je predvodio Tomislav Mamić tako bi i bilo, no u ovom slučaju birači će se teško odlučiti za Brankinu bevandu. Daj mi vodu ili čisto vino, nemoj me zafrkavat.   

image
Tom Dubravec/ Cropix

Budu li u drugom krugu Mihanović i Kerum, HGS nema šanse parirati HDZ-u kad je u pitanju mobilizacija birača. No, nađu li se na brvnu Mihanović i Puljak, odnosno Prkić, jer je Puljak u "gustoj magli" izgubio nešto glasova, na djelu će biti model "svi kontra HDZ-a", no ni to ne jamči pobjedu liberalno lijevom kandidatu jer je HDZ sposoban na izbore izvući i svog posljednjeg birača, a Puljkovi ili Prkićevi, svejedno, glasat će ako im se glasati da. Naime, oni koji nisu interesno vezani za kojekakve sinekure u režiji vlasti, obično na dan izbora biraju između odlaska na glasačko mjesto ili u prirodu. Zvuči blesavo, ali je tako.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 02:16