StoryEditorOCM
Izbori 2021još samo 15 dana

Sitno brojimo do lokalnih izbora: nakon drame u Slavoniji SDP će teško popraviti rejting, a fijasko s Beroševom platformom HDZ liječi cijepljenjem ‘u petoj brzini‘

Piše Anita Belak Krile
3. svibnja 2021. - 22:11
Izbori 2021
Rezultati su neizvjesni u nekoliko gradova, ali predsjednik HDZ-a ima prilično sigurnu situaciju u županijama Goran Mehkek/CROPIXGoran Mehkek/Cropix

Iako se njihov utjecaj u stranačkom životu ne može mjeriti s parlamentarnima, lokalni izbori ni u kojem slučaju nisu samo borba za fotelje u županijama, gradovima i općinama.

Stranačke mašinerije potpuno su dignute na noge, premijer i ministri raspršili su se po cijeloj zemlji, silan se novac uložio u kandidate na koje se računa, a pogotovo na one koje treba medijski "pogurati". U ovom trenutku čini se da je za šefa HDZ-a Andreja Plenkovića nešto relaksiranija situacija nego za predsjednika SDP-a Peđu Grbina, pogotovo nakon fijaska u Osijeku.

Samo 15 dana, naime, prije lokalnih izbora središnjicu SDP-a zatresla je izborna drama u Slavoniji, gdje se najjača oporbena stranka u državi uopće neće natjecati za osječko-baranjskog župana jer njihov kandidat Denis Ambruš nije prikupio dovoljno važećih potpisa.

Političke intrige

Doista nevjerojatno, bez obzira kakve su političke intrige u pozadini. SDP će teško sadašnji rejting moći popraviti na lokalnim izborima, jer osim zadržavanja dosad neosvojive riječke Bastilje, Čakovca i Zagorsko-krapinske županije, ne smiješi im se drugi veći izborni uspjeh. Ako bi kojim slučajem izgubili Rijeku ili Sisak, to bi za SDP bio biblijski potop.

U Rijeci vodi SDP-ov Marko Filipović, no pobjeda ne izgleda ni blizu uvjerljiva kao prije. U Zagrebu bi se moglo reći "da su izašli iz mode", muku muče da im lista za Gradsku skupštinu osvoji dovoljno mandata kako bi skupa s koalicijom predvođenom strankom Možemo! mogli sastaviti novu gradsku vlast. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović potpuno je neupečatljiv u odnosu na Tomislava Tomaševića (Možemo!), a Klisovićev ulazak u drugi krug smatrao bi se uspjehom.

Nova politička nada na ljevici Tomislav Tomašević prema svim istraživanjima apsolutni je favorit u Zagrebu, a lijevo-zelena platforma ide i s vrlo jakom listom za Gradsku skupštinu. Za HDZ-ova kandidata Filipovića također bi bio povijesni uspjeh da uđe u drugi krug u metropoli.

U Splitu, gradu u kojemu je 2013. osvojio vlast, SDP sad nema nikakve šanse, a i Osijeku je favorit HDZ-ovac. Tamo će se voditi grčevita bitka između Ivana Radića (HDZ) te SDP-ova Gorana Kušeca i nezavisnog Berislava Mlinarevića, kojeg podržavaju Domovinski pokret i Most.

Na zadnjim je parlamentarnim izborima znatno utjecala situacija s pandemijom na rezultate. Tada je uoči prijevremenih izbora Andrej Plenković izjavio da je njegova Vlada pobijedila koronavirus Hrvatskoj. Na izborni dan 5. srpnja 2020. imali smo kumulativno od početka pandemije 3151 slučaj COVID-a 19 te ukupno 113 preminulih od posljedica ove bolesti. U danu je bilo pedesetak zaraženih.

'Napad' s istoka

Danas ih gotovo dnevno imamo zaraženih koliko ih je tad bilo ukupno, a umrlih je čak 7218. Ovaj put neće se stoga govoriti da smo pobijedili koronu, ali hoće da smo cijepljenje ubacili "u petu brzinu". Posljednjih nekoliko dana svakodnevno se šalju obavijesti medijima o broju cijepljenih kako bi se popravila šteta od neviđenog fijaska Beroševe platforme Cijepi.se. Cijepljenje će, dakle, također postati predizborni adut, pogotovo što veće količine cjepiva stižu ovaj i idući tjedan.

HDZ je i dalje izborni favorit u svim dalmatinskim županijama, kao i u Virovitičko-podravskoj, Karlovačkoj… U nekima od njih dosadašnji župani morat će uložiti malo više truda, kao, primjerice, Goran Pauk koji ide po peti mandat. Konkurencija mu ne dolazi samo s ljevice, iz SDP-a (Joško Šupe), nego i iz redova nezavisnih (Marko Jelić) i desnice (Ivica Ledenko, Most i Domovinski pokret)…

HDZ je puno uložio u Split, da iza sebe nema snažnu HDZ-ovu mašineriju, Vice Mihanović ne bi imao izborne šanse, no brend HDZ-a drži ga na površini.

HDZ bi ovaj put mogao doživjeti poraz u Lici, gdje ih čeka nekadašnji član Darko Milinović, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje im također prijeti bivši dužnosnik Josip Dabro kojeg podupire Domovinski pokret, nadaju se pobjedi. U Vukovaru najviše šanse ima odmetnuti HDZ-ovac Ivan Penava, tako da je HDZ-u iznimno važno da ostane u "sedlu" u županiji, da im krajnja desnica ne počne napredovati s istoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:19