StoryEditorOCM
Izbori 2021LOKALNI IZBORI 2021.

KANDIDATKINJI HDZ-A ZA NAČELNICU VELE LUKE OŠTEĆENA DVA AUTA Optužuje SDP Vele Luke bez ikakvih dokaza

Piše Dora Lozica
26. ožujka 2021. - 15:32

Maja Zlokić, kandidatkinja HDZ-a za Općinu Vela Luka jučer je oko 11 sati prijavila policiji štetu na dva osobna automobila. Kako ističe, za sve su krivi članovi veloluškog SDP-a.

„Iako je do lokalnih izbora još dosta vremena, moji politički oponenti izgleda već vode nemilosrdnu kampanju protiv mene. Pritom im nisu strane ni prijetnje, ni ucjene, a jutros sam eto doživjela i grubi pokušaj zastrašivanja. Moje kolege iz suprotnog političkog tabora se očito pribojavaju da im stotine tisuća proračunskih kuna uloženih u neutemeljeno veličanje sebe i 'svojih', a zapravo tuđih projekata, neće biti dovoljne da uvjere Luške i Lučane da im poklone povjerenje na izborima pa su se okrenuli 'uvjeravanju' mene da odustanem od utrke za načelnicu“, napisala je Maja Zlokić na svom Facebook profilu.

Iako je iz posta vidljivo da se HDZ-ova kandidatkinja neizravno obraća trenutnoj vlasti u Veloj Luci koja pripada SDP-u na čelu s načelnicom Katarinom Gugić, odlučili smo provjeriti na koga točno misli Maja Zlokić i ima li dokaze za svoje otpužbe. Štetu na automobilima primijetio je njen otac i to jučer oko sedam sati ujutro. Duboki zarezi napravljeni na karoseriji nije moglo napraviti dijete, tvrdi Zlokić, a cesta gdje su automobili parkirani je dovoljno široka da bi štetu počinilo drugo vozilo u kretanju. To je sigurno djelo članova veloluškog SDP-a, ističe Zlokić.

„Ova se situacija ponavlja pred svake izbore, i drugima su kandidatima uništavali automobile. Do sad su to radili veloluški SDP-ovci, ne mogu reć konkretno tko, ali to se ponavlja pred svake izbore. Radi se o metodama starijih stranačkih članova SDP-a, tako su uvijek radili, ovo je proizvod njihove kuhinje. Ne mogu točno imenovati počinitelje niti možemo podignuti kaznenu prijavu jer nemamo dokaza, a dokaze ne možemo imati jer nema kamera na tom području. Da, otvoreno insinuiramo na veloluški SDP, prije četiri godine bilo je nekoliko razbijenih auta i barki, zna se koje su osobe odgovorne, oni se među sobom izlanu, to zna i policija“, izjavila je Maja Zlokić.

Iako je Zlokić sigurna da su štetu na njenom automobilu počinili veloluški SDP-ovci, konkretnih dokaza za to nema. Kao dokaz HDZ-ova kandidatkinja prilaže slike osobnog vozila kandidata otprije četiri godine koje je također oštećeno. Osim toga, Zlokić navodi i zastrašivanja i prijetnje, a to je bio cilj i povlačenja crte po karoseriji njenog automobila, kako tvrdi.

„Koriste se suptilne metode zastrašivanja, poruka ovog napada na mene je da se prestrašim, da se maknem ili će mi oštetiti imovinu. Ne, nije mi to nitko otvoreno rekao, ali poruka je sasvim jasna svakom čovjeku zdravog razuma. Nemamo snimke ni kamere, nitko nema nikakve konkretne dokaze prije izbora, ali to se zna. Ovo je praksa koja se ponavlja, sve sam iznijela policiji, nazovite policiju pa ih pitajte za izjavu, oni su upoznati o kome se radi“, ispričala nam je Maja Zlokić.

Policija, međutim, ne zna o kome se radi niti su bili spremni davati takve izjave prije završetka kriminalističe obrade. Šteta na vozilima je prijavljena, no navodna zastrašivanja i prijetnje nisu kao ni slučajevi stari četiri ili više godina.

„Dobili smo prijavu oštećenja na dva osobna vozila jučer, 25. ožujka oko 11 sati, od strane ženske osobe u dobi od 40 godina iz Vele Luke. Ženska osoba je prijavila samo oštećenje na vozilima, nije prijavila prijetnje i zastrašivanja i nije do sad prijavile slične kaznene progone. Osoba je ukazala na sumnju da bi počinitelji mogli biti politički oponenti, no nije isticala imena ni prezimena, bez obzira na to, policija provodi kriminalističko istraživanje“, navodi Andrijana Biskup iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Osim veloluškog SDP-a, Maja Zlokić optužila je i lokalnu radijsku stanicu da ne distribuiraju program bez političke dozvole.

„Radiji ne smiju objavljivati vijesti koje se tiču aktivnosti koje nemaju veze s politikom bez dozvole“, navodi Zlokić.

Ovu vrlo ozbiljnu optužbu provjerili smo na veloluškom Radiju Val na kojeg se optužba odnosi. Navode je demantirao nekadašnji direktor radija i urednik programa o kulturi Tonći Surjan, s izjavom kandidatkinje je bio iznenađen, ali znao je iz kojih je okolnosti nastala.

„Maja Zlokić ne govori istinu. Kad je prije mjesec dana službeno potvrđena kao kandidatkinja HDZ-a za načelnicu Općine Vela Luka, obavijest smo stavili u program Radija Val i vrtila se pet put dnevno. Maja Zlokić je nedavno bila u našem studiju dogovorit se oko političke promidžbe za kampanju, pokazao sam joj Zakon o elektroničkim medijima, članak 30., stavak 3. u kojem stoji kako nije dopušteno oglašavanje političkih stranaka, koalicija i nezavisnih zastupnika osim u vrijeme izborne promidžbe. Mjesec dana prije izbora svim kandidatima i svim političkim strankama dostavimo obavijest da mogu koristiti naš prostor za promidžbu uz važeći cjenik. Zaposlenici Radija Val nisu članovi političkih stranaka i prima svim kandidatima se ponašamo jednako, profesionalno o objektivno“, ističe Tonći Surjan.

Na cijeli slučaj kratko se osvrnuo i SDP Vele Luke.

„Protiv smo svakog nasilja i osuđujemo ga, ali smo isto tako i protiv zlonamjernog privlačenja pozornosti na sebe s ciljem stjecanja političkih poena, izmišljajući i podmetajući drugima. Zbog ovakvih podmetanja, politika trajno gubi svoju vrijednost. Kada se utvrde sve okolnosti oštećenja privatne imovine, očekujemo da se kandidatkinja HDZ za načelnicu zbog svojih neistinitih insinuacija javno ispriča svim akterima političke scene u Veloj Luci“, poručili su iz veloluškog SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:01