StoryEditorOCM
Izbori 2021JAKA LISTA ZA VIJEĆE

Berketov kandidat ipak neće u utrku za kaštelanskoga gradonačelnika: Ostat ćemo neovisna lista, kao stranka samo bismo išli na ruku HDZ-u

Piše Jakov Žarko
15. travnja 2021. - 15:27

Kuloarske priče aktualizirane zadnjih mjesec dana dobile su i službenu potvrdu: nezavisna lista bivšeg kaštelanskog poteštata Joška Berketa na predstojećim lokalnim izborima neće imati svojega gradonačelničkog kandidata.

Potvrđeno je to na današnjoj konferenciji za tisak na kojoj je Goran Samardžić za kojega se spekuliralo kako će ući u utrku za čelnog čovjeka grada odustao od kandidature i to opravdao zauzetošćui privatnim obvezama. Tako će nositelj Berket na lokalne izbore izići samo s listom za Gradsko vijeće, a među kandidatima su poznata imena poput bivše dogradonačelnice Marinke Parčine, Meri Škopljanac Gagić, Gorana Samardžića i Marinka Kovačeva, dojučerašnjih lokalnih zastupnika, dok je na petom mjestu, izglednom za ulazak u vijećničke klupe, profesor tjelesne kulture Špiro Osibov.

- Ono što je za bitne promjene u gradu potrebno je pobijediti HDZ - kazao je Berket koji se na predstavljanju liste na kojem je demantirao priče kako na izbore izlazi sa strankom Most.

- Njihova politika nije fer. Vrbovali su kolegicu Parčinu i kolegu Samardžića da idu na izbore s njima. Naravno, oni su ih odbili jer smo mi od samih početaka nezavisni i takvi ostajemo. Žao mi je što su u Mostu zaboravili da su upravo oni potekli od nezavisnih. Nema nikakve šanse da mi s njima idemo na izbore - izjavio je nositelj liste, te je dodao:

- Za razliku od mnogih koji su počeli kao nezavisna priča, a s vremenom registrirali stranku, mi s razlogom ostajemo neovisni. Smatramo da stranke kao takve idu na ruku HDZ-u, a ne namjeravamo ulaziti u koalicije, kako prije izbora, tako ni nakon njih. Lokalni izbori trebaju biti priča koja nema veze s nacionalnim izborima i ideologijama, nego glavni fokus treba biti na upravljanju gradom na način da se poveća kvaliteta života njegovih stanovnika.

Važan projekt koji obećavamo stanovnicima Sućurca i Gomilice je spajanje ta dva naselja javnom šetnicom uz more. Nakon što je uređen lungomare od bazena do Jedriličarskog kluba i do Giričića, sljedeći korak je 40 tisuća četvornih metara javnog parka i šetnica uz more, koji se već nalaze u planu.

Prema njegovim riječima, gradska tvrtka "Zeleno i modro" trebala bi preuzeti funkcije "Prometa", te "Vodovoda i kanalizacije" kako bi time osigurala komunalnu autonomiju Kaštela i postala pravi javni holding.

Vijećnički kandidat Samardžićdodao je kako je jedan od razloga njegova odustajanja od utrke za poteštatsku fotelju i taj što kroz slijedećih nekoliko dana čekuje konačnu objavu odluke o financiranju projekta popularizacije robotike s bespovratniih 2,2 milijuna kuna iz EU-ova fonda.

- Na ovom projektu više od godinu dana radimo moje kolegice i ja, uložili smo puno rada, znanja i vještina. Kao predsjednik udruge za robotiku "Futura" ujedno sam i nositelj projekta u suradnji s Makarskom razvojnom agencijom, splitskim FESB-om i dvije osnovne škole u Makarskoj. Educirat ćemo više od 300 osnovaca. Smatram da ne bi bilo u redu da sjedim na više stolaca odjednom nego želim odraditi projekt i prenijeti znanje na najmlađe te na taj način promicati pronatalitetnu politiku.

Usmjereni smo na izgradnju novih odnosno prilagodbu, opremanje i modernizaciju postojećih igrališta i teretana na otvorenom u Kaštelima za djecu i mlade, posebno na opremanje igrališta s didaktičkom opremom i njihovu prilagodbu za djecu i mlade s posebnim potrebama - kazao Samardžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:31