StoryEditorOCM
PrimorjeDOČEKALI SMO IH PRED ŠKOLOM

Svi su učitelji OŠ Slano došli na posao, a Primorci su se podijelili oko njihovog ‘građanskog neposluha‘

Piše Silvia Rudinović
20. studenog 2021. - 06:54
Nitko od zatečenih iz školskog kolektiva u petak nije htio imenom i prezimenom govoriti o razlozima građanskog neposluhaTonci Plazibat/Cropix

Mala škola u Dubrovačkom primorju, sa svega 79 učenika, u utorak je postala nacionalna vijest. Bila je to jedina obrazovna ustanova u državi u kojoj nije bilo redovne, normalne nastave jer se većina učitelja i osoblja toga dana odbilo testirati, a oni koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu solidarizirali su se odbivši pokazati COVID potvrdu. Osim očite ogorčenosti zbog 'dobrodošlice' na ulazu u školsku zgradu, u petak ujutro nitko od zaposlenih više ne prosvjeduje.

image
OŠ Slano u Dubrovačkom primorju jedina je škola u državi u kojoj u utorak nije bilo redovne nastave, jer više od polovice zaposlenih nije htjelo pokazati COVID potvrdu ili se testirati
Tonci Plazibat/Cropix

Nešto prije osam sati, ravnatelj Osnovne škole Slano Ante Konjuh i tajnik Milan Mikulić pred školskom zgradom provjeravaju imaju li svi djelatnici potrebne potvrde. Iako su dan ranije poslali priopćenje za javnost s očitom potrebom objasniti razloge otpora uvjetovanju rada testiranjem na COVID-19 i deklariranjem svog cjepnog statusa, nitko od učitelja i ostaloga osoblja tog jutra nije htio razgovarati imenom i prezimenom. Dok u priopćenju navode kako su razočarani neobjektivnim i jednostranim medijskim objavama, „bez prevelikog pokušaja da se ustanovi pravo činjenično stanje“, u petak im nije bilo do razgovora. Nezadovoljstvo u njihovom tonu i pristupanju školskoj zgradi je bilo očito. Na molbu da daju izjavu, neki nisu čak ni odzdravili, a drugi usputno dobacuju kako i dalje stoje iza pisma koje je medijima stiglo potpisao tek kao 'veliki dio kolektiva OŠ Slano'.  

Učitelji nezadovoljni, učenici zbunjeni

- Nezadovoljna sam i ne odobravam pritiske i način na koji se postupa prema ovom pitanju. Uvjetovanje COVID potvrdama za ulazak na posao čini se kao ograničavanje ljudskih sloboda i prava na rad. Spočitava nam se kako mi u školama nismo dovoljno educirani po pitanju zdravstva i naših prava za izjašnjavanje protiv odluke o COVID potvrdama. To možemo i prihvatiti, ali s druge strane i postaviti pitanje: Ako smo educirani i pozvani u razredima učenike poučavati Građanskom odgoju, te Zdravstvenom, pitam se zbog čega nepovjerenje prema našoj vlastitoj odgovornosti za zdravlje i građanske slobode. U našoj maloj školi, ekipa cijepljenih, necijepljenih i onih koji su preboljeli COVID, zajedno su pokazali svoj stav. Stav ljudi koji žele za sebe i za sve oko sebe slobodu izbora. Unatoč virusu koji je izazvao tolike podjele, kod nas nije uspio – kaže jedna od zaposlenica škole.

image
Ravnatelj i tajnik škole na ulazu provjeravaju COVID potvrde i dokaze o testiranju
Tonci Plazibat/Cropix

Njezina kolegica objašnjava da je razočarana podjelom društva na cijepljene i necijepljene. Upitana, zbog čega danas prilaže svoju potvrdu, kaže kako nitko od zaposlenika slanske škole nije rekao da će unedogled odbijati izvršenje odluke Stožera civilne zaštite, ali su svojim postupkom prvog dana primjene htjeli poslati jasnu poruku što o njoj misle.

- U srijedu se dio djelatnika vratio na posao, a za one koji nisu našli smo zamjenu – govori ravnatelj Konjuh dok zajedno dočekujemo njegove kolege.

Ni sam nije znao što ga očekuje tog jutra. Djece nije bilo jer je 19. studenoga, dan nakon praznika, u toj školi bio nenastavni, ali za učitelje radni dan. Do osam sati su svi oni uredno pokazali potrebne potvrde pa ravnatelj nije imao potrebu posegnuti za službenom bilješkom koja je stala na stolu. Bilješka je pripremljena za 'neposlušne', potpisuju je ravnatelj, jedan svjedok i zaposlenik koji odbija predočiti test, odnosno EU digitalnu COVID potvrdu. Da je netko u petak odbio pokazati potvrdu, prema uputama ministarstva dobio bi prvu opomenu. Druga opomena slijedi nakon sedam dana, a to za sobom povlači i pitanje otkaza.

- U Hrvatskoj je više od tisuću ravnatelja, za svih vrijede ista pravila, a kod mene se dogodilo to što se dogodilo. Nisam ih poticao nit' im branio. Kao ravnatelj moram postupati po Odluci – kaže ravnatelj Konjuh, koji ni sam nije cijepljen. Poziva se na slobodu izbora.

image
Ante Konjuh, ravnatelj OŠ Slano
Tonci Plazibat/Cropix

Učenici su prvog dana građanskog neposluha svojih učitelja bili zbunjeni, kaže ravnatelj. Roditelji nisu negodovali, ali su se raspitivali što će biti s djecom koju su prema rasporedu ujutro doveli u školu i potom pošli na svoja radna mjesta.

- Kolega i ja smo se našli sami s osam razreda. Mogu shvatiti građanski neposluh, ali nitko od kolega nije došao i rekao: Ante, djeca su u školi, možemo li kako pomoći, makar ovdje u dvorištu. To je jedino što mi je zasmetalo. A, sve ostalo je na drugima, da rade ili prosvjeduju. Osnovna zadaća svakog ravnatelja je da se pobrine za sigurnost djece i organiziranje nastave – komentira Konjuh.

Testiranje na Poljudu je ok

Tajnik škole, pravnik po struci, uvjeren je kako nitko od zaposlenih nije pročitao odluku Stožera u kojoj prvenstveno stoji kako se svi trebaju testirati.

- Ovdje se ne radi o cijepljenju, nego o testiranju. Čini mi se da su našli stotinjak pozitivnih osoba testirajući na ovaj način, što je doprinijelo sprječavanju širenja zaraze. Ja ne razumijem prosvjed. Nisam liječnik i možemo mi sad raspravljati o mnogo čemu, ali imamo li alternativu? Cijepljen sam, nemam problem to izreći. Možda sam i sam bio zaražen a da to ne znam, možda i ja mogu širiti virus. Zbog toga mislim da je ključ u testiranju. Postavlja se pitanje, ako se nećemo testirati niti se cijepiti, a što ćemo onda? Pozivanje na slobodu izbora? Ugrožavaš li ti moju slobodu? Naš je poslodavac Ministarstvo koje propisalo odluku. Ne moraš raditi ovaj posao, možeš gdje hoćeš! Imaš izbor, a svaki izbor nosi posljedice – kaže Milić.

image
Milan Mikulić, tajnik OŠ Slano
Tonci Plazibat/Cropix

'Veliki dio kolektiva OŠ Slano' u priopćenju svoj postupak objašnjava kao 'moralan čin legitimnog te nužnog građanskog neposluha' i 'zajedničku dobro promišljenu odluku'. Pišu kako u školi „pokušavaju djecu učiti kritičkom promišljanju, demokraciji, ljepoti slobode“, „duhu poniznosti, ali ne i slijepe poslušnosti“ i stoga „drže kako su dužni dati i osoban primjer“. Također, navode kako su u utorak savjesno, odgovorno i navrijeme došli na posao, ali su udaljeni s radnog mjesta.

U Slanome su mišljenja o postupku učitelja podijeljena, s tim da gotovo nitko od roditelja djece školskog uzrasta nije htio javno izreći svoj stav. „Time sam vam sve rekla!“, kaže jedna majka. Malo je to mjesto. Na popisu stanovništva prije 10 godina, u općini Dubrovačko primorje jedva ih je bilo nešto više od dvije tisuće. Čuju se različite teorije i komentari na račun školskog kolektiva, pa i to kako su neki bili na nogometnoj utakmici u Splitu, a tamo nisu odbili testiranje kao čin građanskog neposluha protiv nametanja prisilnih mjera Stožera civilne zaštite. Zašto ne odbiju pokazati potvrdu kad prelaze granicu, pita se jedan sugovornik.

Primorci podijeljeni

image
Ivan Brać
Tonci Plazibat/Cropix

- Svi se trebaju cijepiti, izvaditi COVID potvrdu i dolaziti na posao, radi djece i da se zaustavi širenje zaraze. Neće korona nestati sama od sebe, nešto treba učiniti – kaže Ivan Brać.

image
Pero Dobroslavić
Tonci Plazibat/Cropix

U lokalnom kafiću nalazimo gospara Pera Dobroslavića koji kaže kako mu ulijeva nadu činjenica da u Hrvatskoj nije bilo mnogo slučajeva otpora COVID potvrdama kao što je to bio slučaj s njihovom školom.

- Mislim da to nije prihvatljivo, ali srećom toga nema svugdje. Začuđeni smo! Promatrajući oko sebe, a sve manje me se takve stvari tiču jer nisam više mlad, na trenutak se činilo da možda sve ima veze i s politikom – komentira sugovornik.

image
Josip Milić
Tonci Plazibat/Cropix

Mladi Josip Milić uvjerenja je da svi trebaju imati potvrde i biti na svom radnom mjestu, kao što u ovim pandemijskim vremenima vrijedi i u drugim europskim zemljama.

image
Mario Glumac
Tonci Plazibat/Cropix

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i učitelji. Cijepljen sam, ali nikome zbog toga neću govoriti da se mora cijepiti. To je stvar izbora – stav je Marija Glumca.

image
Jakica Smrdelj
Tonci Plazibat/Cropix

Jakica Smrdelj, zdravstvena radnica, kaže kako ne odobrava prosvjede protiv mjera, a osobito protiv cijepljenja.

image
Ivo Matić
Tonci Plazibat/Cropix

- Prebolio sam koronu i dva puta se cijepio, imam sve potvrde, a možda opet u sebi nosim toga vraga. Ko zna?! Odobravam to što su se neki solidarizirali sa svojim kolegama. COVID potvrda ništa ne jamči  – govori nam Ivo Matić. A, što se tiče pandemije, kaže gospar Ivo kako ne znaju mnogo ni oni što bi o tome trebali sve znati, a nekmoli on.

17. travanj 2024 03:02