StoryEditorOCM
PrimorjeKNEŽEV DVOR U SLANOM

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Dubrovačko primorje, javna priznanja dodijeljena Niki Tomović i Ivici Ćoriću: ‘Radi se uspješno i na puno frontova!‘

Piše Bruno Lucić
27. svibnja 2023. - 21:16

U Kneževom dvoru u Slanom održana je Svečana sjednica povodom proslave 31. obljetnice oslobođenja i 26. obljetnice osnivanja Općine Dubrovačko primorje. Potpredsjednik Općinskog vijeća Pero Grošeta otvorio je Svečanu sjednicu.

image

Pero Grošeta

Mihael Barisic/Cropix

Kao domaćin, načelnik Općine Dubrovačko primorje, Nikola Knežić, pozdravio je okupljene.

- Kao i svake godine, Dan Općine je svojevrsna inventura onoga što se radi i što se događa. Vrlo je važno reći kako smo nakon završetka pandemije krenuli s oporavkom gospodarstva odnosno turizma. Navest ću neke projekte na kojima radimo: cesta kroz Dole od križanja D8 do Zadužbine Mihanović, cesta od PZ Banići kroz naselje Banići, izvlaštenje je u tijeku, ishodovana je građevinska dozvola za cestu Doli - Sestrice, tu je izgradnja dijela ceste u Poslovnoj zoni Banići u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, ishođena je građevinska dozvola za novu cestu u zoni koja spaja buduću benzinsku postaju, trgovinu i vatrogasni dom, osigurana su sredstva za izgradnju vodovoda naselja Doli, putem Vodovoda Dubrovnik i Hrvatskih voda, te je u pripremi dokumentacija za nadmetanje za izbor izvođača radova, ishodovana je lokacijska dozvola za izgradnju vodoopskrbe naselja Lisačko - Čepikućke vale i naselja Trnova i Mravinca, završen je projekt uređenja plaža s odobrenim EU-sredstvima s naglaskom na ekološke plaže.

image

Nikola Knežić

Mihael Barisic/Cropix

- Također, u tijeku je projektiranje novog Vatrogasnog doma u PZ Banići i priprema za kandidiranje na EU-sredstva, odobrena su sredstva za projektiranje šetnice Lungo mare Slano - Ston u iznosu od 1 milijuna kuna putem EU-fondova, postavljeno je dizalo za invalide za pristup moru na lokaciji Mrče, tu je i održavanje javne rasvjete, napravljen je projekt za prijelaz na LED rasvjetu zbog uštede te je izmijenjeno oko 70 posto svjetiljki i ostvarena ušteda od više od 30 posto. U tijeku je nabava specijaliziranih spremnika za prikupljanje i razvrstavanje otpada, u tijeku je izrada i izmjena te dopuna prostornog plana Općine, javna rasprava se očekuje u lipnju... Posebno bih se htio zahvaliti našoj Vladi, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Hrvatskim cestama, Županijskim cestama, Hrvatskim vodama, DUNEA-i, Hrvatskoj elektroprivredi, Županijskoj lučkoj upravi, svim našim ustanovama s područja Općine, komunalnim društvima... Svima im želim zahvaliti na podršci te čestitam dobitnicima javnih priznanja, neka nam živi Dubrovačko primorje, rekao je Knežić nabrojivši sve što je u proteklom razdoblju napravljeno u Općini.

image

Nikola Dobroslavić

Mihael Barisic/Cropix

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića okupljenima se obratio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Čestitam vam Dan Općine Dubrovačko primorje i obljetnicu oslobađanja. 1992. smo bili u pepelu, to mi stariji svjedočimo, mlađi možda dijelom, a prije toga smo bili u okupiranom području nekoliko mjeseci, ali zahvaljujući našim braniteljima i dolaskom naših proslavljenih postrojbi koje su formirane u novonastaloj državi mogli smo osloboditi ovo područje. Posebno bih zahvalio generalu-pukovniku Marekoviću. Jer, kad je prava vojska došla mogli smo osloboditi Slano i sva okolna sela Dubrovačkog primorja. Čestitam načelniku, predsjedniku Općinskog vijeća, vijećnicima na ovom što radite za ovu lijepu općinu koja je i moja općina. Radi se na puno frontova, radi se uspješno, svi bismo željeli da to bude korak više, ali moramo biti realni. Dubrovačko primorje je uspješna i dobro vođena općina. Mi u Županiji to gledamo s blagonaklonošću i pomažemo koliko možemo, tu je naša razvojna agencija zadužena za europske fondove, posebno nam je drago da u našim projektima i Primorju i u cijeloj Županiji imamo veliku potporu Vlade Republike Hrvatske, bez toga bi išlo sporije. Svi naši važni projekti imaju potporu Vlade i u najvećoj mjeri financiraju se EU-fondovima. Činjenica da smo samostalna država i članica EU, danas puno znači, možemo koristiti velika sredstva EU-fondova, rekao je Dobroslavić te dodao:

image
Mihael Barisic/Cropix

- Spomenut ću i projekt Pelješkog mosta, to je projekt ove Županije, ali bez Vlade ga ne bismo uspjeli realizirati, svi su ga podržali i danas smo spojeni ostatkom Hrvatske mostom, a ovaj dio naše Županije je trajno uklopljen u Lijepu našu. Ne stajemo na tome, Vlada nas podržava u daljnjem povezivanju unutar Županije i s ostatkom Hrvatske, očekujemo pripremu projekta izgradnje autoceste od čvora Metković do Osojnika, brzu cestu od Brijeste do Perne, nastavak autoceste od Osojnika do Dubrovnika i do Zračne luke. Bitno nam je da budemo dobro povezani modernim prometnicima, to je krvotok za ljude, turiste i gospodarstvo, nismo od toga odustali, sad dolazimo do faze realizacije. Želimo da svi imaju brze prometnice, a uvjereni smo da cijela naša Županija, ali i Općina Dubrovačko primorje imaju svjetlu budućnost, poručio je dubrovačko-neretvanski župan i izaslanik predsjednika Sabora.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata također je održao govor.

image

Marijan Mareković

Mihael Barisic/Cropix

- Zadovoljstvo mi je da vas mogu pozdraviti te prenijeti čestitke predsjednika Zorana Milanovića. Prošla je 31 godina od oslobađanja Slanog, to su bitke koje su pratile diplomatske i političke bitke, posebno zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franju Tuđmanu. Što bi se reklo: kao da je bilo jučer. Obnavljaju se slike, mnoge slike mojih suboraca, mojih Tigrova, ali svih drugih postrojbi, posebnog generala Janka Bobetka koji je mudrošću starca i poletnošću mladića vodio oslobođenje Juga. Svima im veliko hvala i slava! Današnje vrijeme nudi manje slave, a traži ne manje mudrosti kako bismo uspjeli opstati. Temelj budućnosti osnažen je izgradnjom Pelješkog mosta, a ljudi su prvi, najvažniji i jedini pouzdani kapital koji imamo. Svima želim posebno dobro, zajednički uspjeh i napredak, naveo je general-pukovnik Mareković.

Potom su dodijeljena javna priznanja Općine Dubrovačko primorje u 2023. Tako je ovogodišnja Nagrada Općine Primorje za doprinos ugledu i promociji Općine Dubrovačko primorje u zemlji i svijetu za proteklo dugogodišnje razdoblje dodijeljeno dugogodišnjem aktivnom članu DVD-a Slano Ivici Ćoriću.

image

Ivica Ćorić i Pero Grošeta

Mihael Barisic/Cropix

- Svojim uspjesima pronosio je ime Dubrovačkog primorja diljem Hrvatske, a što je najvažnije, razvijao među mladima ljubav za vatrogastvo pa tako iz svake generacije mladih poneko stane stalni član Društva, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju.

Ćorić je zahvalio članovima DVD-a Slano i članovima Općinskog vijeća, priznao je kako mu nagrada puno znači, a istaknuo je kako voli raditi s djecom.

- U tijeku su pripreme i vježbe Vatrogasne mladeži za županijsko natjecanje pa se nadamo kako ćemo ostvariti dobre rezultate, izjavio je Ćorić.

Nagrada Općine Dubrovačko primorje za životno djelo dodijeljeno je članici Udruge Deša Slano Niki Tomović.

- Svojim radom i suradnjom s članicama Deše, otkrila je i obnovila dijelove primorske narodne nošnje koje su već bile zaboravljene. U svakoj skromnosti i samozatajnosti učinila je veliko djelo ne očekujući ništa zauzvrat, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju.

image

Pero Grošeta i Nike Tomović

Mihael Barisic/Cropix

Tomović je kratko zahvalila svima, posebno ‘svojoj‘ Deši.

Nagrade se sastoje od posebne povelje i plakete u obliku grba Općine Dubrovačko primorje, a laureatima ih je uručio upravo Grošeta. Među gostima je bio i načelnik Općine Neum, Dragan Jurković.

image

Pero Grošeta, Nike Tomović, Nikola Knežić i Ivica Ćorić

Mihael Barisic/Cropix

Svečanu sjednicu glazbeno su uveličali članovi klape Staglin, a po završetku nastupili su članovi Malog Linđa. Potom je održan prigodni zabavni program na rivi u Slanom.

image
Mihael Barisic/Cropix
16. travanj 2024 08:46