StoryEditorOCM
PrimorjeU DUHU ZAJEDNIŠTVA, LJUBAVI I TRADICIJE

Slano je izgledalo kao u bajci na proslavi Feste svetog Vlaha

Piše dv
3. veljače 2023. - 19:28

Mali Linđo Osnovne škole Slano, zajedno sa KUD-om Lijerica iz Slanog, uveličao je proslavu feste svetog Vlaha.

Sveti Vlaho u Slanomu, najljepši ikad, protekao je u duhu blagoslova i zahvalnosti na svemu što imamo, zajedništva, sloge, gostoljubivosti, podrške, velikodušnosti, suosjećanja, ljubavi i dobrote pjesme i plesa, javlja pedagoginja škole Ivana Penjak Kasavica.

- U vez svatovske marame uvezen je i blagoslov za sretan i dugovječan život u skladu s prirodnim ciklusima. Privjesak i lančić napravili su učenici Osnovne škole Slano, generacija 2002./3. Raskoš boja primorske narodne nošnje budi optimizam i radost življenja. Zlatni vez na muškoj nošnji podsjeća na zrake sunca i cvijet i život u svom njegovom obilju - ističe. 

- Slano je izgledalo kao u nekoj bajci. Radosno, šareno, svečano, složno, široko i veliko i puno poštovanja prema Majci Zemlji, tradiciji i čovjeku. Toliko divnog svijeta u narodnim nošnjama učinilo je da nam se pričinja ko da smo u nekom davnom filmu. Podsjetilo nas je na neki drugi život pun mira, sloge i podrške, život pun poštovanja prema prirodnim procesima, život suradnje i samodostatnosti, život zajedničkog rada na zemlji i zajedničkih predaha i slavlja. Izrada narodnih nošnji tražila je mir i dugo sjedenje oko komina uz pjesmu i razgovor i junačke priče. Nije onda ni čudo da te iste nošnje danas zrače mirom, snagom, toplinom i ljubavlju koja je u njih utkana - istaknula je Ivana. 

- Nošnja budi u čovjeku sve one vrline koje ima čovjek na zbilj i svi koji smo bili u Slanomu na procesiji svetog Vlaha osjetili smo ih i osnažili se vrlinom. Hvala našim praroditeljima na mudrosti koje su utkali u naše običaje i u narodne nošnje!

 

15. travanj 2024 16:59