StoryEditorOCM
PrimorjeSIGURNA ZONA ZA TURISTE

Dubrovačko primorje bilježi samo jedan slučaj zaraze koronavirusom, stalni gosti spašavaju sezonu

Piše Silvia Rudinović
26. kolovoza 2020. - 07:24
Od oko 270 slučajeva zaraze virusom COVID-19 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od početka epidemije, na području Dubrovačkog primorja dosad je zabilježen samo jedan slučaj, i to prošlog tjedna. Kako je priopćio Županijski stožer civilne zaštite, zaraženi muškarac je kontakt ranije poznatog slučaja. Nikola Knežić, primorski načelnik, kaže kako je riječ o 'uvezenom' slučaju, jer je zaražena osoba došla iz Bosne i Hercegovine u slanski samostan.

- Virus je 'ušao' u samostan, ali ta osoba nije bila u kontaktu s mještanima. Vrlo brzo se reagiralo i mogu reći da je situacija pod kontrolom jer je samostan zatvorenog tipa. To je prvi i jedini slučaj na ovom području otkako je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj korone prije šest mjeseci – kaže Knežić.

image
Načelnik Nikola Knežić
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Dubrovačko primorje sigurno je turističko odredište, napominje načelnik. Unatoč tome što ih je do prošlog tjedna korona zaobilazila, ovu općinu s nešto više od dvije tisuće stanovnika na dvjesto kvadratnih kilometara, pogodila je ista sudbina vrtoglavog turističkog pada kao Dubrovnik i ostale okolne općine. Dok se privatni sektor brže snašao u krizi izazvanoj koronavirusom, hotelski kapaciteti se suočavaju sa značajnim padom prometa. Od početka godine, ova općina bilježi 41 tisuću noćenja, što je 28 posto u odnosu na 2019. godinu. U privatnom smještaju, na godišnjoj razini je registrirano 28 tisuća noćenja ili 44 posto, a u hotelima 6.500 što je na razini devet posto lanjskih rezultata. Stalni gosti spašavaju privatne kampove i vlasnike apartmana, pa, iako cijene jesu pale, nije bila nužna veća korekcija.

- Hoteli su najviše pogođeni, a dijele sudbinu hotelskih kuća u čitavoj prometno izoliranoj županiji. Naši autogosti trebaju prevaliti jako dug put kroz Hrvatsku do odredišta, a aviokompanije, iznimno pogođene čitavom situacijom, kasno i sporo su krenule s letovima za Dubrovnik. Hoteli su u kolovozu ostvarili 21 posto lanjskih rezultata, dok su privatni iznajmljivači u ovom mjesecu došli na izvrsnih 55 posto – kaže Slaven Zvono, direktor Turističke zajednice Dubrovačkog primorja.

image
Privatni smještaj je u kolovozu dostigao čak 55 posto lanjskih rezultata
Božo Radić/HANZA MEDIA


U ovoj, koronasezoni najbrojniji gosti Slanoga i ostalih mjesta Dubrovačkog primorja stigli su iz Poljske, potom iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, slijede ih domaći i Česi. Takav presjek gostiju uobičajena je statistika koja prevladava u privatnom smještaju. Zbog epidemiološkog stanja i uvedenih protuepidemijskih mjera, nešto je manje turista iz BiH koji su lani prednjačili.
- Nažalost, ove godine su nam izostali uobičajeni hotelski  gosti iz Velike Britanije, koji su uz Nijemce, Belgijce i Francuze inače naši vjerni posjetitelji. Možemo biti zadovoljni jer smo na razini županijskih rezultata. Štoviše, možemo biti iznimno zadovoljni rezultatima u privatnom smještaju i kampovima, jer je postignut maksimum u ovim okolnostima – kaže Slaven Zvono.

Slano, središte Dubrovačkog primorja, ima  dva hotela, Admiral Grand Hotel s pet zvjezdica, luksuzno opremljen, s preko 200 smještajnih jedinica, te Osmine, hotel s tri zvjezdice, vlastitom plažom, povoljnim „all inclusive“ aranžmanom, 168 dvokrevetnih soba i jednim apartmanom. Osmine su jedinstveni primjer hotelske privatizacije po modelu radničkog dioničarstva, koji je opstao i danas je u rukama radnika. Današnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić prije te je dužnosti bio načelnik Općine Dubrovačko primorje, direktor hotela Osmine i jedan od zaslužnih za uspjeh radničkog dioničarstva. Kako je svojedobno izjavio, Osmine su tada imale dvije presudne potpore, medija i javnosti, ali i podršku ondašnje ministrice turizma Pave Župan-Rusković koja je danas predsjednica Nadzornog odbora tog hotela. Uz hotele i kampove, turističku ponudu Slanoga upotpunjuje od vjetrova dobro zaštićenu ACI marinu Veljko Barbieri, otvorenu prije četiri godine.
20. travanj 2024 00:11