StoryEditorOCM
PelješacTAKE IT SLOW

Vinari, školjkar i turistički djelatnici s Pelješca bili na studijskom putovanju u Baskiju

Piše DV
9. studenog 2022. - 12:29

U sklopu projekta TAKE IT SLOW, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, četvero dionika s poluotoka Pelješca sudjelovalo je na studijskom putovanju u Baskiju, uz predstavnice Županije i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Vinari Dubravko Vukas i Mario Bartulović, školjkar Mato Franušić, direktorica Turističke zajednice Ston Fani Slade, Ana Orlović ispred Županije te Franica Miloš i Mirela Bašić ispred Regionalne agencije DUNEA imali su prilike učiti o razvoju koncepta lanca vrijednosti u gastronomiji i turizmu. Na studijskom putovanju koje je organiziralo Sveučilište iz Zadra, partner na projektu TAKE IT SLOW, sudjelovali su i ostali partneri iz Italije i Hrvatske kao i članovi njihovih lokalnih zajednica prakse, ukupno 50 sudionika.

Baskija, jedinstvena španjolska regija smještena na sjevernoj atlantskoj obali, u blizini granice Francuske, lokalno poznata kao Euskadi ili País Vasco uz svoj jezik, poseban geografski i kulturni pejzaž također je i gastronomsko središte svijeta u kojem se već godinama događaju najzanimljivije stvari u svijetu hrane.

Sudionici su putovanje započeli posjetom Baskijskom kulinarskom centru u kojem su među ostalim prisustvovali predavanju na temu gastroturizma, koje je ispred centra održao David Mora. Baskijski kulinarski centar jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu, s posebnim naglaskom na istraživanju, razvoju i inovacijama. Centar predstavlja mjesto gdje se profesionalci više ne zaustavljaju na pripremi hrane za jelo, već nastoje probuditi sva osjetila.

Getaria – “Bodegas Ameztoi”

Putovanje je uključivalo i posjet Getariji, obalnom gradu u blizini San Sebastiana poznatom po stoljetnoj ribarskoj tradiciji. Nakon šetnje Getarijom, uslijedio je posjet vinariji “Bodegas Ameztoi”. Smještena u krajoliku koji nudi spektakularne panoramske poglede na baskijsku obalu, radi se o vinariji s dugogodišnjom obiteljskom tradicijom u izradi autentičnog Txakolija.

Tolosa – „Bodegas Hika“

Također, sudionici su posjetili i grad Tolosu, smještenom na obali rijeke Oria te poznatom po tjednom sajmu, jednom od najvažnijih u Baskiji. Ovaj stoljećima star sajam savršeno je mjesto za kupnju lokalnih proizvoda s okolnih farmi. Nakon obilaska Tolose, posjetilo se i novootvorenu vinariju „Bodegas Hika“, gdje su sva strast i entuzijazam pretočeni u proizvodnju ekskluzivnog, modernog i elegantnog Txakolija.

Guggenheim muzej u Bilbau

Ovo putovanje završilo je posjetom muzeju Guggenheim u Bilbau koji je prije 25 godina ovaj industrijski grad pretvorio u kulturnu metropolu. Arhitektonsko čudo na obali rijeke Nervion u Bilbau, djelo kanadskog arhitekta Franka O. Gehryja, privlači više od milijun posjetitelja svake godine i primjer je kako umjetnost i kultura mogu potaknuti razvoj gospodarstva regije.

TAKE IT SLOW („Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj“) je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju. Vrijedan je više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna. Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija uz tehničku podršku Regionalne agencije DUNEA. U sklopu projekta, Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s Općinom Ston, započela je realizaciju modernog multimedijalnog interpretacijskog centra jadranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu.

20. travanj 2024 18:40