StoryEditorOCM
Pelješacprojekta MARLESS

Organizirana akcija prikupljanja i analiza otpada s morskog dna u akvatoriju Malostonskog zaljeva

Piše Dv
25. studenog 2022. - 10:59

U sklopu projekta MARLESS, Regionalna agencija DUNEA, organizirala je akciju prikupljanja i analize otpada s morskog dna u akvatoriju Malostonskog zaljeva, točnije uz obale Malog Stona.

Akciju je podržala Javna ustanova za upravljanje zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Općina Ston i Prirodoslovni muzej u Dubrovniku, a ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik u sat vremena prikupili su više od 200 kilograma otpada, podrijetlom uglavnom iz marikulturnih aktivnosti s tog područja.

image
Dunea

Nakon prikupljanja, odrađena je analiza otpada za potrebe projekta MARLESS, sve u svrhu praćenja količine otpada u moru i pregleda tipova frakcija koje se mogu naći ovisno o samom lokalitetu i aktivnostima na obali i moru.

Projekt MARLESS je sinergijska akcija iz sektora zaštite okoliša koja se bavi problemom otpada u Jadranskom moru, a među mnogobrojnim aktivnostima radi na monitoringu količine otpada i podizanju svijesti građana. Prijavljen je i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020, a nositelj je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane.

image
Dunea

Ukupna vrijednost projekta je 31. 835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 posto u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Među stručnim projektnim timom nalazi se i Sveučilište u Dubrovniku koje kroz svoj interdisciplinarni pristup radi na rješavanju otpada iz mora, posebno plastike, plutajuće plastike i mikroplastike.

Regionalna agencija DUNEA organizacijom brojnih događanja i aktivnost, u projektu ima fokus na podizanju razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi.

19. travanj 2024 01:37