StoryEditorOCM
NeretvaZLOIĆEV BIZNIS

Projektant nesuđene jadranske ploveće dvorane korak bliže kupnji propale vinarije ‘Vrgorka‘, vjerovnike se poziva da podrže ‘uskrsnuće‘ pogona

Piše Stanislav Soldo
Gordan Zubčić
23. studenog 2021. - 08:35

U pripremi je novi stečajni plan "Vinarije Vrgorka", kako bi se mogla prodati zainteresiranom investitoru, zagrebačkoj tvrtki "3E Turizam", koja je za pogone i pripadajuće nekretnine spremna platiti oko četiri milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica Ivanka Sušić pozvala je sve vjerovnike da u petak, 26. studenog, od 9 do 12 sati dođu u pogon vinarije u Otrić Seocima ako žele glasati za predloženi stečajni plan vinarije koji je o objavljen na mrežnim stranicama Trgovačkog suda u Splitu. Ako to žele, vjerovnici bi trebali potpisati punomoć odvjetniku koji će ih zastupati na skupštini vjerovnika.

Kako je istaknuto, izradom i provođenjem stečajnog plana želi se namiriti vjerovnike u obliku i na način koji nije nepovoljniji od eventualnog namirenja prema redovnom modelu okončanja stečajnog postupka nad jednim od dijelova nekada uspješnog vrgorskoga gospodarstva.

Također se planira i nastavak poslovanja stečajnog dužnika na profitabilnim osnovama, uz ostavljanje sveukupne imovine stečajnom dužniku, opterećene založnim pravima, te uz pokretanje novih djelatnosti te pokretanje investicijskih ulaganja za obavljanje djelatnosti u području poljoprivredne proizvodnje – uzgoja i prerade grožđa i vina.

Vlasnik tvrtke "3E Turizam" Ante Zloić već je pokrenuo poslovne aktivnosti u Pojezerju gdje je ove jeseni otkupljivao tržišne viškove grožđa u pogonima "Vinarije Vrgorka". Riječ je o nesvakidašnjoj poslovnoj inicijativi, jer se nije radilo o klasičnom otkupu grožđa već o svojevrsnoj suradnji poduzetnika i lokalnih vinogradara koji su dali svoje grožđe na preradu u vino koju će voditi i organizirati "3E Turizam".

Nakon toga vino će se enološki klasificirati i tada će se vinogradarima isplatiti novac za predane količine. Vinarija na području Pojezerja ima više od 250 hektara vinograda koji će se obnoviti za ponovnu proizvodnju. U planu je i zapošljavanje pedesetak radnika te veći broj sezonaca za rad u vinogradima.

Poduzetnik Zloić, čovjek je rodom iz pojezetrskog kraja s 30-godišnjim poduzetničkim iskustvom iz Hrvatske i Njemačke na području građevinskog inženjeringa, projektiranja, te zastupanja i konzaltinga.

Široj javnosti postao je poznat kao arhitekt nesuđenog plovećeg kongresnog centra Periska, broda posebne namjene, planirane dužine 170 metara, projekta čiji je nositelj trebao biti Davor Štern, nekadašnji ministar gospodarstva i bivši direktor Ine.

24. travanj 2024 02:17